Какъв е еталонът за красиво женско тяло? Вижте мнението на учените и на истински мъже

Какъв е еталонът за красиво женско тяло? Вижте мнението на учените и на истински мъже
Здраве и красота Интересно Психология

Какъв е еталонът за красиво женско тяло? Вижте мнението на учените и на истински мъже

Лансираната от фешън корифеите и изданията мода на по-тънкото или по-пищно женско тяло през годините се мени и само мъжете винаги остават верни на себе си.

Модата на слабата или закръглена женска фигура се редува със завидна редовност. Само през двадесети век той успя да се промени радикално няколко пъти. Например в „спокойните“ години, когато не ни липсват материални блага, популярни са изсечените изящни силуети. И в годините на глад, например, в следвоенния период, заоблените форми започват да се свързват с изобилие и просперитет, а подпухналите красавици се обявяват за стандарт на красотата. И така в кръг.

Какъв е еталонът за красиво женско тяло? Вижте мнението на учените и на истински мъже

Тайните на идеалната фигура на Адел, която свали 44 кг

3 ефективни начина за прочистване на тялото

Какъв е еталонът за красиво женско тяло? Вижте мнението на учените и на истински мъже

Модата се повтаря и само мъжете винаги са верни на себе си. Заинтересованият им поглед неизменно се спира на извивките на женското тяло.

Еталонът на женската фигура според учените

През последните години британският модел, телевизионна водеща и актриса Кели Брук твърдо държи официалната титла на идеала – именно нейните форми учените признаха за стандарт на женска привлекателност. Служители на Тексаския университет прекараха две (!) Години, опитвайки се да намерят образец на идеалната женска фигура. Като обективни критерии те считат параметри: височина, тегло, дължина на краката, обиколка на талията, бедрата, дължина на косата и хармония на чертите на лицето.

Нека се отървем от натрапчивите картини в главите ни, където експерти в името на науката стоически подреждат купища мъжки списания, в търсене на скъпа проба… В крайна сметка направиха добро дело, доказвайки на света, че няма да го спасят анорексичните млади дами, а онези, на които „няма да навреди да свалят десетина килограма“, които имат „уууу, как се е занемарила“ и които трябва спешно да минат само на смути от краставици.

Какъв е еталонът за красиво женско тяло? Вижте мнението на учените и на истински мъже

И така, Кели Брук: височина 168 см, тегло 65 кг, параметри 99-69-97, размер на обувката 40. Бивша приятелка на Джейсън Стейтъм. Каква според учените е тайната на нейната безусловна привлекателност?

Съотношението между бедрата и талията на Кели е заветните 0,7 – идеалният коефициент, който прави женската фигура най-привлекателна в очите на противоположния пол.

След като анализираха хиляди художествени платна, учените стигнаха до извода, че въпреки че всяка епоха провъзгласява свой собствен канон на женската красота, съотношението на оптималното съотношение на талията към бедрата остава непроменено. Както Рубенсови Венери с отпуснати бели тела, така и модели от подиума от 2000-те с недостижими 90-60-90, са обединени от едно и също 0,7.
Според учените това съотношение в очите на мъжа показва плодовитостта и физическото здраве на жената. Гледайки стръмната извивка на бедрата й, господинът подсъзнателно се изпълва с надежда за здраво, многобройно потомство. Виждайки великолепните й гърди, той се радва, че ще може не само да издържи цялата тази тълпа, но и да я нахрани. За светски неща, като размера на издръжката за поддържане на многобройното потомство, подсъзнанието му в този момент е коварно мълчаливо.

 

Какво казват мъжете за стандарта на женската фигура?

Мъжете не остават настрана от научните тенденции. Някои от тях с ентусиазъм преглеждат и коментират всяка нова снимка на Кели Брук. Феновете вярват, че тя заслужава да “ стане следващото момиче на Джеймс Бонд „, нейната „красота не може да се опише с думи“ като „тя е абсолютно красива“.

Някои мъже (и слабите жени, разбира се) са сигурни, че титлата на Кели е незаслужена. Като че ли няма да й навреди да свали дузина килограма, параметрите са очевидно подценени и като цяло това заглавие е машинацията на привържениците на bodypositive тенденцията.

Има и такива, кои подхождат философски към въпроса: „Някой обича постно, а друг по-сочно.“
„Прекалено слабото женско тяло за мен е всичко друго, но не и привлекателно. Друго си е жената да има извивки, да има тази специфична мекота…“ – споделя 34-годишният инженер Петър. „Няма нищо лошо в това жената да е слаба, ако тялото й все пак е добре оформено с тренировки, а не отпуснато.“ – казва Георги, на 28 години.

„Няма да си кривя душата – харесвам по-пищните жени, тип Моника Белучи. За мен такава жена е много привлекателна. Всичките жени в живота ми са били леко пълнички, сегашната ми партньорка също.“ – споделя 44-годишният Спасимир.

И това може би е най-вярното: стандартите се променят, пластичната хирургия увеличава или намалява всяка част от тялото, зрението на мъжете се влошава с годините, децата започват да ги интересуват само под формата на внуци, а самата жена е една, единствена, неповторима и най-скъпа.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе