Кокиче – символ на нежна красота и лек за много болести. Приложение в народната медицина, рецепти и противопоказания

кокиче
Добра форма

Кокиче – символ на нежна красота и лек за много болести. Приложение в народната медицина, рецепти и противопоказания

Нежното кокиче е известно не само с нежната си красота, но и с уникалните вещества, които съдържа. Благодарение на тези вещества тинктурата от кокиче е отлично средство за лечение на много заболявания.

За повечето хора красивото и деликатно кокиче, е предвестник на пролетта и повод за възхита. Но кокичето притежава множество лечебни свойства, които могат да се използват за лечение на заболявания на нервната система, възпаление на ставите и мускулна патология.

Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот!

ЗДРАВЕЦ ЗА ЗДРАВЕ

Мушкато – какво лекува?

ЧУДОДЕЙНА МАЩЕРКА при херпес, грип, паразити, болки в ставите, артрит, ишиас и проблеми с пикочния мехур

Риган, най-силната билка срещу гъбички, паразити, хрема, грип, невроза…

Жълт кантарион – Лекът за 99 болести

Лечебните сили на живовляка

Липа – какво не знаем?

ЛЕК ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХИ: Подобрява зрението, подпомага щитовидната жлеза, укрепва имунната система и…

кокиче

Приложение на деликатното кокиче в народната медицина, лек за много болести и противопоказания

Кокичето се използва активно в медицината, поради съдържащите се в него алкалоиди. Приготвянето на лекарство от това растение е много лесно, просто трябва да имате търпение. Това растение има голяма стойност и полза, тъй като използването на тинктура от кокиче може да излекува много различни заболявания.

В България снежното кокиче е защитен вид, съгласно Закона за биологичното разнообразие. Този вид е намерил своя дом в границите на резерватите „Ропотамо“, „Витаново“.

Как лечебната сила на нежното цвете спасява много детски животи?

През 50-те години на миналия век в света се разразява пандемия от тежка болест поразяваща, наречена детски паралич.

В тези тежки времена на жестоки изпитания, когато медицината е била безпомощна, един голям българин създава вълшебно лекарство нивалин. Това световно откритие спасява хиляди детски животи. Великият откривател на лекарството е българина проф. д-р на медицинските науки Димитър Пасков.

 

Лечебни свойства и приложение

Лечебното кокиче е многогодишно луковично растение, от рода на семейство Кокичеви (Амарилис). Характерни черти: ниски зелени стъбълца и крехки нежни бели цветове, пробиващи още нестопилия се сняг. В районите с по-мек климат започват да цъфтят в края на януари и началото на февруари.

Важно е да се знае, че

Звучи невероятно, имайки предвид нежната му красота, но кокичето е отровно растение, което съдържа дъбилни вещества; активни алкалоиди като галантамин, ликорин, тацетин, нивалидин, гликозиди и др. Най-голямо значение за медицината има алкалоидът галантамин, по-известен като нивалин, който принадлежи към антихолинестеразните съединения, лесно прониква през кръвно-мозъчната бариера и действа директно върху нервните клетки в главния и гръбначния мозък, осигурявайки дългосрочен стимулиращ ефект.

Кокиче – символ на нежна красота и лек за много болести. Приложение в народната медицина, рецепти и противопоказания

Приложение на кокичето в традиционната медицина

Поради факта, че растението е отровно, то се използва в традиционната медицина с повишено внимание и някои ограничения.

Най-известната употреба е тинктура от луковици за лечение на кожни заболявания, циреи, краста и гъбични инфекции на кожата.

В гинекологията тинктура от луковици на кокиче или надземни части се използва при оскъдна и болезнена менструация.

Друг важен алкалоид, съдържащ се в кокичето, нивалин, е ефективен при лечение на спазми на съдовете на крайниците, мигрена, нарушение работата на червата и пикочния мехур.

Тибетските лечители използват лекарства от кокиче за лечение на безсъние, истерични и неврастенични изблици и сърдечни заболявания. Те препоръчват използването на препарати от това растение при лечението на някои видове рак, въпреки че официалната медицина все още не е потвърдила тяхната ефективност в тези случаи.

Препарати, съдържащи галантамин (нивалин), се използват за лечение на:

-Полиомиелит (детски паралич) и церебрална парализа. Нивалинът е в състояние да възстанови връзката между нервната система и мускулите, като помага за възстановяване или подобряване на подвижността на крайниците. Използва се при остър полиомиелит и възстановителния период при лечение на церебрална парализа. По-горе в статията споменахме за приноса на лекарството.

-Полиневрит, радикулит и други възпалителни заболявания на нервната система.

Препаратите, съдържащи нивалин подобряват тонуса на гладките и набраздени мускули и осигуряват по-добра проводимост от нервните окончания към мускулните влакна.

-Травматични увреждания на нервните окончания – помага за бързо възстановяване на проводимостта на нервно-мускулния апарат.

-Костно-ставни заболявания – външно приложение на отвари от кокиче се използват за лечение на артрит, ревматизъм, ишиас и други заболявания.

-Гъбични инфекции, циреи – отвари и тинктури от кокиче имат силен антисептичен и антимикотичен ефект.

Още приложения в народната медицина

# Лечение на гъбички по краката

Пресни листа от кокиче се заливат със студена вода и се оставят за 12 часа. Изсипете получената инфузия в леген и потопете краката си в него.

Същата тинктура може да се използва за обтриване на възпалени колене, долната част на гърба, пръстите и раменете. Курсът на лечение е 2 седмици. След 15 мин. измийте ръцете и третираните по тялото места.

# За възстановяване функцията на надбъбречните жлези

Наберете 80 бр. цвят от кокиче и ги сложете в стъклен буркан. Допълнете съда с вода. Поставете на перваза на прозореца, така че лъчите на слънцето да го огряват. Процесът отнема 40 дни. Периодично разклащайте буркана.

Когато инфузията е готова, т.е. изминали са 40 дни, трябва да я прецедите и да приемате по 20 капки три пъти на ден преди хранене, като допълнително пиете вода с мед.

# Спиртна тинктура

Предназначена за външна употреба, за лечение на гъбични и гнойни кожни лезии. Приготвянето е съвсем просто: 50 гр. ситно нарязани луковици на кокиче или 100 гр. листа и филизи от растението се заливат с 1 л. спирт и се оставят за 3-4 седмици на тъмно и студено място. Тинктурата се използва за мазане на засегнатите места по кожата, както и за компреси при заболявания на ставите.

# Отвара

Ще ви трябват сухи листа и издънки на растението – 20 гр., които се заливат с 0,5 вряща вода и се държат на водна баня 15-20 минути. Този вид отвара се приема при радикулит, артрит, миопатия, атония на червата и пикочния мехур. Вземат се по 5 мл. (1 ч.л.) 3 пъти на ден. Продължителността на курса на лечение зависи от тежестта на заболяването.

Кокиче – символ на нежна красота и лек за много болести. Приложение в народната медицина, рецепти и противопоказания

# Народен лек от ракия и кокичета и за какво се използва?

Това лекарство приготвено от само две състави – ракия и кокичета, има антираково, антипаралитично и противовъзпалително действие. Освен това, тази тинктура оказва благотворен ефект при язва, треперене, хронична умора, грип и плексит.

Как да си приготвите лек от ракия и кокичета?

Този вълшебен лек от народната медицина се приготвя в различни пропорции, в зависимост от заболяването, което трябва да се облекчи.

Универсална рецепта за настойка от кокичета:

Необходими продукти:

-40 броя цвят от кокичета;

-500 мл. ракия (препоръчва се домашна).

Начин на приготвяне:

Измийте цветчетата от кокичета, поставете ги в стъклен съд и ги залейте с ракията. Оставете сместа да настоява на тъмно, за период от 30 дни. Необходимо е всеки да разклащате. Много е важно, че тинктурата се прецежда на 31-вия ден и се съхранява в стъклени съдове.

Този домашен лек може да се прилага, както вътрешно, така и външно.

При гастрит:

По време на неразположение сутрин вземете 20 мл. от тинктурата, задължително на празен стомах.

Настойка от кокичета и ракия при настинка и грип:

Ще ви бъдат необходими 60 броя кокичета и 700 мл. ракия (за предпочитане домашна). В подходящ стъклен съд смесете кокичетата и ракията. Затворете съда и оставете на тъмно за 45 дни. Периодично разклащайте буркана.

След 45 дни филтрирайте течността, която използвайте за компреси. При вирусни инфекции нанасяйте върху гърдите и гърба, след което се завийте добре.

В зависимост от индивидуалните характеристики на организма, но още след първата процедура, трябва да почувствате забележимо подобрение. Ако е необходимо, след 12 часа повторете процедурата.

При плексит:

Необходими са 40 кокичета – цвят и дръжки, които трябва да бъдат нарязани на дребно. Поставете ги в стъклен съд и залейте с 300 мл. ракия (за предпочитане домашна). Оставете да настоява за 20 дни. Прецедете, като с помощта на леки движения, нанесете 40-45 капки върху възпаленото място.

Противопоказания

Кокичето е отровно растение, което трябва да се използва с голямо внимание и в никакъв случай да не се превишават препоръчителните дози. Препаратите на базата на кокиче не са онези лекарствени вещества, които могат да се приемат просто „за профилактика“, защото при предозиране на галантамин (нивалин), пациентът започва да изпитва замаяност, гадене, обивно слюноотделяне, забавяне на сърдечния ритъм и други неприятни симптоми.

Преди да започнете лечение с препарати от кокиче, консултирайте се с лекар, за да предотвратите напълно негативните, дори и опасни, ефекти.

Употребата на кокиче от бременни и кърмещи жени е противопоказана, също така не трябва да давате лекарства от това растение на деца под 16-годишна възраст, без лекарска консултация.

Лекарствата от кокичета не могат да се използват за:

-всякаква форма на епилепсия;

-бронхиална астма;

-хипертония в етапи 2 и 3;

-исхемия и други заболявания на сърдечния мускул, т.к. можете -да провокирате изменение в ритъма;

-чревни колики;

-хиперкинеза.

При хора с чувствителна кожа компресите от тинктура от кокиче могат да причинят увреждане на епидермиса, така че не дръжте повече от 15 минути.

В случай на предозиране нивалинът, съдържащ се в растението, може да причини тежко отравяне. Признаци за него са световъртеж, слюноотделяне, забавен пулс.

Не забравяйте, че красивото кокиче е отровно растение и трябва да го използвате с необходимото внимание.

Тази статия е с информативна цел. В случай, че решите да приложите някои от изброените методи на лечение, моля консултирайте се с лекуващия ви лекар или със съответния специалист.

Снимки: pixabay.com

Преброиха рекордния брой от 2712 птици фламинго край Бургас

Tagged , ,
на горе