Риган, най-силната билка срещу гъбички, паразити, хрема, грип, невроза…

риган най-силната билка
Добра форма

Риган, най-силната билка срещу гъбички, паразити, хрема, грип, невроза…

Риган, най-силната билка при много здравословни проблеми. Най-силната билка е известна от дълбока древност и притежаваща множество чудодейни свойства. Силен враг на упоритите гъбички, на вредните бактерии и досадните паразити. Орегано е латинско наименование (Oríganum vulgáre) на многогодишно пикантно-ароматно тревисто растение, виреещо по нашите ширини.

Вълшебната билка риган е широко разпространено в Европа, по средиземноморието и някои източни страни. Обичайно расте по поляни, гористи местности и склонове, както и по планинските склонове.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

ТУЧЕНИЦА-плевелът чудо! Отлична ХРАНА за целия организъм! (Рецепти за готвене)

ТУЧЕНИЦА-вълшебната БИЛКА, която помага при много заболявания

ЧУДОДЕЙНА МАЩЕРКА при херпес, грип, паразити, болки в ставите, артрит, ишиас и проблеми с пикочния мехур

Фантастичната ЛЕЧЕБНА сила на ГЛУХАРЧЕТО (Рецепти от народната медицина)

ЗДРАВЕЦ ЗА ЗДРАВЕ

Цвят от бял бъз: ползи и рецепти

Отрицателни натрупвания в дома ви? Неутрализирайте ги чрез магическите свойства на копривата

Изключителните ползи от копривата (Част 2) – Народна медицина

Мушкато – какво лекува?

В тази статия ще прочетете:

# История на ригана.

# Химичен състав на билката.

# Противопоказания при употреба.

# Полезни свойства на ригана за организма.

# Лечение на грип и настинки.

# Приложение в традиционната медицина.

# Приложение в народната медицина.

# Риган срещу глисти и други паразити

# Етерично масло от риган.

# Вкусови качества на ригана.

# Как да си отгледаме риган в домашни условия?

Риган, най-силната билка и отлично средство срещу гъбички, бактерии, паразити

риган най-силната билка

Риган, най-силната билка – история

Историята на чудодейното растение, истински дар от природата, е тясно свързана със Средиземно море, въпреки че, съществуват основателни предположения, че истинската му родина е Азия. Риганът е толкова древно растение, че няма точна датировка за появата му.

Факт е, че билката се споменава още в древногръцката митология. Според легендите, вълшебният аромат е свързан с Афродита – богинята на любовта и красотата, защото именно тя го е дарила с безценните свойства.

Според други предания, ранени животни в горите на Крит търсели именно тази билка. Животните отхапвали от нея и скоро след това стрелите излизали от телата, раните зараствали, ефектът на отровата от стрелата бил неутрализиран. Така хората забелязали това и започнали да използват ригана за лечение на рани, а по-късно открили и много други свойства.

Химичен състав на чудодейната билка 

Благоприятният ефект на ригана върху човешкият имунитет се обяснява с богатият му химичен състав. Съдържа витамини от група В, витамин С, А, К, Е, микро и макроелементи, като калций, магнезий, желязо, натрий, фосфор, манган, селен и цинк.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ при употреба на риган. Преди да започнете прием или приложение, е необходима консултация със специалист!

Въпреки многобройните ползи на това чудотворно растение, на някои хора не се препоръчва неговата употреба.

Хората, които имат сериозни нарушения в работата на сърдечно-съдовата система, както и остри заболявания на стомашно-чревния тракт, например язва на стомаха или дванадесетопръстника, задължително трябва да се съобразят с противопоказанията. Тези, които страдат от чернодробни и бъбречни заболявания, също трябва да внимават с приема на риган.

Жените трябва да знаят, че по време на бременност приемането на риган може да предизвика контракции на матката, което да предизвика спонтанен аборт.

Тъй като риганът оказва силно успокояващ и отпускаш ефект, действа намаляващо върху мъжкото либидо. Прекалената употреба може да доведе до някои неприятни последици.

Риган, най-силната билка – полезни свойства

На първо място, риганът е лечебно растение със силно ранозаздравяващо действие. Листата и цветът са много богати на етерични масла, танини. Риганът съдържа тимол и карвакрол, благодарение на които, превъзхожда по свойства много от съществуващите антихистамини и антисептици.

Поради високото съдържание на танини, билката е в състояние да предпази тялото от последиците от хранително отравяне, да предотврати развитието на колонии от вредни бактерии, които са навлезли в тялото ни при прием на некачествена храна.

Чай и тинктура от риган помагат при диария, лошо храносмилане, метеоризъм.

Риганът е лек спазмолитик, който може да облекчи главоболието, мускулните болки и спазмите. Маслото от риган се използва за разтривки по гърба при ревматизъм, ишиас, при болки в ставите. Тампон с няколко капки от това масло, поставен върху зъба, ще облекчи неприятния зъбобол.

Риганът се препоръча при разстройство на нервната система. Смята се, че като го добавите към храната, можете да се отървете от безсънието. Тази билка повишава нивата на триптофан, насърчавайки общото спокойствие.

В момента лекарите все още не препоръчват самолечение при тежки неврози или депресия, но билковата терапия също е доста подходяща като лек седатив, който подобрява съня. Риганът често се препоръчва на деца, които имат повишена възбудимост на нервната система или прекомерна активност.

По време на менструация се препоръчва отвара от риган, не само за облекчаване на болковия симптом, но и за нормализиране на емоционалното състояние. За предотвратяване на възпалителни заболявания на пикочно-половата система.

По време на менопаузата отварата помага на тялото, да се възстанови по-лесно и да се справи с хормоналния дисбаланс. Съществуват доказателства, че с помощта на това растение ранната менопауза може да бъде „отложена“, което позволява на яйчниците да удължат своята активна дейност.

Майките кърмачки, които имат проблеми с кърмата, се съветват да добавят риган към храната си.

Риганът оказва благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт, подобрява чревната проходимост, повишава тонуса на гладката мускулатура и значително засилва секрецията на храносмилателните жлези. Тази билка помага и при заболявания на жлъчната система – жлъчна дискинезия, холецистит.

По време на вирусни епидемии, за да се избегне инфекция, се препоръчва прочистване на въздуха в помещението с аромалампа с масло от риган, а когато сте на обществени места, трябва да имате носна кърпа с няколко капки масло, като периодично да се вдишва.

Лечение с риган на грип и настинки

При лечение на грип и настинки риганът ще помогне да се справите с кашлицата, дори и с нейните тежки и хронични форми. За мнозина тази билка помага за спиране на астматични пристъпи, облекчава състоянието при белодробна туберкулоза. Това се дължи на силно изразеният отхрачващ ефект на активните вещества в растението.

При проблеми с дихателните пътища се препоръчва изплакване на носната кухина с отвара от риган – това помага при синузит, остър фарингит, тонзилит.

При ангина също се препоръчва гаргара с отвара от риган.

Най-силната билка риган в традиционната медицина.

Риганът намира широко приложение в медицината. От цветове, листната маса и стъбла се приготвят лечебни чайове, отвари, запарки. Това растение се използва и за външна употреба под формата на лосиони, компреси, както и за релаксиращи вани.

В парфюмерийната и козметичната индустрия риганът се добавя към сапуни, шампоани, лосиони за лице и паста за зъби.

Широко разпространено е и външното приложение на риган. Понякога компресите от настойка буквално правят чудеса, облекчавайки екзема, гъбични заболявания, акне, гнойни лезии, невродермит, абсцеси. Тинктурата от риган е ефективна при херпес. Тази билка спасява след ухапвания от насекоми, изгаряния, измръзване.

Бани с отвара или обтривки с масло от риган се прилагат много успешно при проблеми с изпотяването на тялото и краката.

Приложение в народната медицина

В народната медицина, отвари от риган се използват за борба с алкохолната зависимост, при по-леки форми на депресия, тревожност, панически атаки. Смята се, че тази билка значително подобрява настроението.

Риган срещу глисти и други паразити

Последните медицински изследвания доказват, че съдържащият се в ригана карвакрол е много ефективен при справянето с микроби и паразити, които са все по-голяма заплаха за здравето на хората.

Активните вещества, на които е толкова богат риганът, са в състояние да се справят не само с вируси и микроби, но и много ефективно да унищожават паразитите, които навлизат и се развиват в човешкото тяло.

Риган най-силната билка – етерично масло 

масло от риган

Етеричното масло от риган има много силно изразено антибактериално, антимикробно и противогъбично действие. В допълнение към споменатия по-горе активен компонент карвакрол, маслото съдържа и други елементи, които имат антисептични свойства.

Маслото се използва за лечение на рани – по този начин неутрализира замърсяването на кръвта, възпалението на раната и осигурява по-бързо заздравяване.

Маслото от риган се използва за лечение на стомашно-чревни разстройства, инфекции на урогениталната област, борба с паразити. Приемът нормализира производството на жлъчка и стомашен сок, подобрява храносмилането. Смята се, че маслото от риган ускорява метаболитните процеси, следователно помага за сваляне на излишните килограми.

Ако добавите няколко капки етерично масло от риган към основното масажно масло, можете да постигнете лек аналгетичен ефект, например при ревматизъм или болки в ставите. Ще бъде полезно и за кожата – възпалението ще изчезне, целулитът ще намалее значително. След такъв масаж ще си осигурите спокоен и пълноценен сън.

Забележка: Маслото от риган не се използва в концентриран вид, а като добавка към всяко друго растително масло – зехтин, сусам и др.

Вкусови качества на ригана 

Риганът има силно изразен горчиво-пикантен, леко парещ вкус, така че трябва да го добавяте към ястията в съвсем малки количества. Можете да използвате, както пресни листа, така и изсушени, смлени на прах.

Благодарение на тази подправка вкусът на приготвената храна става по-нежен и богат. Риганът се съчетава добре с босилек, розмарин, мента, черен пипер, мащерка и др.

Винаги бъдете внимателни, ако имате съмнение към качеството на храната, защото силният аромат на риган прикрива острата миризма, ако храната е развалена.

Как да си отгледаме риган в домашни условия

Можете да си отглеждате риган и във вашата градина. Трябва да вземете под внимание някои характеристики. Растението се размножава се чрез семена или чрез засаждане на коренче.

Семената на ригана могат да се засяват два пъти в годината – в началото на пролетта или през есента. През пролетта обикновено се засяват в открити лехи или под найлон, ако сутрешните температури са все още много ниски.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе