Когато кожата ни се нуждае от помощ - съвети
Здраве и красота

Когато кожата ни се нуждае от помощ – съвети

Някое ново козметично средство, дребно спречкване или презатоплена стая – понякога една дреболия е достатъчна и кожата ви се зачервява. Подходяща грижа може да ви помогне да възвърнете здравия си тен, но също и един час занимаване с йога.

Червени петна по врата и бузите, лицето ви е напрегнато, кожата е опъната, гори и сърби. Всеки може да види, че нещо тук не е наред. Не случайно кожата е известна като «орган на показ» – нейните смущения не могат да останат в тайна за никого. Лошите дни могат да бъдат причина за лоша кожа, но и лошата кожа може да бъде причина за лошите дни…

Често наблюдаваните дразнения по повърхностния слой на нашето тяло винаги имат биологично обяснение. Най-често проблемите се провокират от недостига на самозащитни сили: ако естествените бариерни функции на кожата са нарушени, дяволският кръг се затваря. Колкото повече от влагата си губи кожата, толкова по-лесно става проникването на микроби и възникването на възпаления и алергии, които още повече я изсушават. При това организмът известно време крие опасния недостиг, преди той да стане видим. Обикновено външната обвивка на нашето тяло (т.нар. рогов слой или Stratum corneum) се състои от около 1/3 вода.

Едва когато водното й съдържание падне под 10% обаче кожата започва да алармира за недостига със зачервявания и усещане за напрежение и опънатост. Три фактора се преплитат в случая: С какво изсушаване – или с каква чувствителност – ще реагира кожата от една страна се диктува от гените. От друга страна възрастта също играе немалка роля: между 20 и 30 години всяка 4 жена страда от суха кожа, при 50-годишните вече всяка 2, а след 60 години почти всяка.

Липсата на слънчева светлина, изсушеният въздух – от парното в закритите помещения и от студения вятър навън, а и по-честите горещи душове, сауни и затоплящи процедури – всичко това довежда до допълнителна дехидратация. Много по-­често отколкото досега се предполагаше чувствителната кожа се свързва и с душевното състояние. При особено лесно дразнима кожа винаги има и психически аспект.

Доколко фундаментално са свързани тези две системи се доказва от биологията на човешкото развитие. Оплодената яйцеклетка се дели в три зародишни листа. Два от тях изграждат органите, съединителната тъкан, кръвообращението, стомашно-чревния тракт, гениталиите и мускулите. От третия зародишен лист – ектодермата водят началото си централната нервна система и кожата. Тази тясна основополагаща връзка е причината заболяванията често пъти да засягат и двете органични системи.

Какво тогава да правим, ако кожата ни се зачерви? Веднага да започнем психотерапия? Едва ли ще е необходимо – стресът винаги може да се избегне и в повечето случаи с ограничаването му можем да се справим сами. Първата помощ за стресирана кожа идва доста банално от бурканчето с крем. Безразборното мазане с обилни количества от първите попаднали ни под ръка козметични препарати обаче вместо да помогне, може да влоши проблемите.

Дори да става въпрос за скъпи и качествени кремове с много екстри. Защото голямото многообразие от активни вещества, които иначе имат добро действие и подмладяващ ефект, повишават риска от дразнене. Тъй като жените, които страдат от чувствителна кожа, почти винаги страдат и от алергии. В основни линии се препоръчват продукти с колкото е възможно по-малко съставни вещества или такива, които имат целенасочено успокояващо и лечебно действие. Тъй като колкото по-малко се съдържа в крема, толкова по-малка е вероятността за кожна реакция.

Един крем може въпреки доказано ефективните си активни съставки да доведе до допълнителен стрес на кожата. Може да звучи като парадокс, но често пъти се стига дотам, че хидратиращите кремове още повече изсушават кожата и дори могат да предизвикат екземи. Виновни за това са съдържащите се в тях емулгатори.

Tagged , , ,
на горе