Помощ при проблемна кожа на лицето
Здраве и красота

Помощ при проблемна кожа на лицето

Ако кожата на лицето ви е суха, често се зачервява и страда от възпаления, може да става въпрос за невродермит, купероза, розацея или друго заболяване. В случая могат да помогнат домашно приготвени противовъзпалителни и успокояващи лечебни средства, които да стимулират лечението и да подобрят състоянието на кожата ви.

Общо правило е, че чувствителната кожа трябва да бъде дразнена колкото е възможно по-малко. За всекидневното й почистване следва да се използват само меки средства с неутрално рН. Кожата не бива да се мие с твърде студена или гореща вода, а винаги с хладка, след това трябва да се подсушава внимателно с мека кърпа и леко попиване на водата с потупване, а не с грубо триене. Пилингите с твърди частици са табу, както и използваните за разтривки стимулиращи кръвообращението средства като алкохол, камфор или ментол. Поддържащата грижа за кожата трябва да бъде внимателно подбрана според индивидуалната поносимост. По принцип кремовете е добре да съдържат повече вода, отколкото масла, тъй като колкото повече мазнини попаднат върху кожата, толкова по-голям е рискът от задържане на топлина, което от своя страна причинява зачервяване. Препоръчва се също целогодишно прилагане на препарати със слънцезащитен фактор под формата на лека емулсия или гел.

Предпазен щит за кожата

При цялостното лечение и грижа за чувствителна или проблемна кожа на преден план е нейното успокояване и спирането на възпалителните процеси. Съществуват средства за натурална терапия, които са много подходящи за поддържащо лечение, като облекчават оплакванията и трайно подобряват състоянието на кожата. За оптимална терапия обаче винаги трябва да се търси консултация с дерматолог. Охлаждащи компреси могат да се поставят върху засегнатите участъци всеки ден. Много подходящи за целта са лечебните растения със стягащи съставки, които образуват своеобразен „защитен филм“ върху кожата. Те могат да бъдат със силен черен чай или с отвара от дъбова кора, която е с по-интензивно действие.

За успокояване на кожата помагат също билки с противовъзпалителен ефект. За лечебно налагане се смесват по 1 ч.л. изсушен и наситнен цвят от лайка и невен, заливат се с половин литър вряща вода и се оставят да се запарят под капак за около 15 мин. В охладената отвара се потапя памучна кърпа, изстисква се и се поставя върху лицето. Отстранява се след 10-15 минути. Чаят е подходящ също за всекидневно измиване на лицето. Едновременно лечебно и почистващо действие за кожата има и коренът от пирей. От него също може да се приготви разтвор за плакнене и налагане на лицето. За целта 2 с.л. нарязан на ситно корен се заливат с половин литър студена вода и се оставят да престоят 5 часа. След това извлекът се кипва, вари се 1 минута и се прецежда. Използва се след охлаждане до стайна температура.

Цялостно лечение

Добър успокояващ ефект имат и маските за лице с хума или обезмаслена извара, които успоредно с това обезпечават кожата с влага. Важно при прилагането е маската с хума да не се оставя върху лицето до пълното й изсъхване, а да се отстранява с хладка вода, докато е още влажна, в противен случай започва да извлича вода от кожата и я изсушава. Успоредно с външно прилаганата натурална терапия е разумно да се предприеме също вътрешно билколечение. Пречистващите кръвта чайове подкрепят организма при прочистване от отрови. За целта са подходящи лечебни растения като хвощ, див чесън, коприва, глухарче или дива теменуга.

Лечебна маска с хума

Съставки: 3 с.л. лечебна хума.
Приготвяне: Хумата се разбърква с 2 с.л вода до получаването на гъста паста.
Употреба: Пастата се намазва на дебел свой върху лицето, като се пропускат зоните около очите и устните. След 10 – 15 минути хумата се отстранява с хладка вода, лицето внимателно се подсушава и намазва с хидратантен крем. Маската не бива напълно да изсъхва, защото ще започне да извлича вода от кожата. Може да се прилага 2 до 3 пъти на седмица.

Tagged , , ,
на горе