Масажи за здраве, красота и релаксация
Добра форма

Масажи за здраве, красота и релаксация

Още един напрегнат ден в офиса е зад гърба ви, вече сте вкъщи – вратът ви е схванат, психиката ви така и не може да намери очаквания покой. „Един масаж ще да ми дойде добре”, – мечтаете унило, обмисляйки как да разтоварите напрежението. Но защо само да мечтаете?

Вслушайте се в някое от конкретните предложения. Съществуват над 80 вида масажи и още повече вариации – предлагат се достатъчно възможности, за да бъде удовлетворен и най-капризният вкус.

Масажите ни отпускат, доставят бърза енергия и изглаждат бръчките. Напоследък на мода излизат екзотичните разновидности на класическия масаж: от индонезийския „ява лулур” – ритуал през австралийския „вамбо мамбо” до лечебната аюрведическа практика с билкови торбички. Научете повече за техниките и предимствата на отделните процедури.

В последните десетилетия лечебните практики от далечни страни преживяват бум в Западния свят. Постепенно те започват да навлизат и в България, но хората все още не са добре ориентирани, какво се крие зад екзотичните им имена.

В традиционната китайска медицина или при аюрведа тази форма на работа с тялото се провежда с лечебни цели. Все повече медици в Европа започват също да откриват широкия спектър на действие върху физиката и психиката на масажните техники. Независимо дали посредством мускулатурата, меридианите или чакрите: масажите могат много повече от това да отпуснат тялото или разрешат проблемите на двигателния апарат. При много от тях се регулира клетъчната обмяна, кръвоснабдяването, движението на лимфата, което ускорява изхвърлянето на обменните отпадни продукти. Кожата става по-стегната и гладка, а козметичните продукти се усвояват по-добре от клетките.

„Галенето” на душата и тялото забележимо намалява кръвното налягане и нивото на стрес-хормоните, повлиява позитивно нарушенията на съня и повдига жизнения тонус. Допирът е вторият голям фактор в действието на масажите. Кожата като най-големият орган в човешкото тяло представлява граница и своеобразен информационен център на организма. Ако тя е „поглезена” – масажирана, разтрита, потупана и погалена, той се отблагодарява с изобилие от дружелюбни хормони, които сигнализират за благосъстояние. Не си ли мечтаехте точно за това след напрегнатия уморителен ден?

Затова отделете малко пари и време. Докато лежите и се наслаждавате, с потупване, мачкане и галене опитните ръце на терапевта ще изгонят напрежението, болките и стреса от вашето тяло. Някои масажи отпускат, други зареждат с енергия, но винаги действат веднага и позитивният им ефект се задържа с дни напред. Който поне веднъж на месец се наслаждава на полезния лукс ще подпомогне не само добрия си външен вид, но и своето здраве. Ето какви бонуси съпътстват приятните усещания:

Редуциране на стреса

Равномерните ритмични движения успокояват напрегнатите нерви, довеждайки по естествен и приятен начин до отпускане на тялото и психиката. Нивата на стресхормоните в кръвта забележимо спадат. Когато в организма циркулират по-малко кортизон и норадреналин, се регулират също пулсът, дишането, обмяната на веществата и кръвното налягане. Чашата вино за вечеря и „успокояващата” цигара със сигурност не могат да постигнат подобен ефект.

Повдигане на настроението

Мекият натиск и масажиращите движения активират милиони рецептори в кожата, отговорни за осезанието. Те предават приятното дразнене на мозъка и хипофизата започва да отделя ендорфини, които повдигат настроението, намаляват емоционалните напрежения и успокояват цялостно психиката.

Отпускане на напрежението

Когато мускулите се напрягат, възникват микрофини наранявания, предизвикващи малки възпаления, медиаторите на болката се разпространяват в тъканите и мускулната треска се увеличава. Масажирането разнася втвърдените места, стимулира кръвообращението и извеждането от организма на болковите вещества. Ставите също стават по-подвижни от масажа. Особено подходящ е при болки в гърба, врата, главата, както и при синдрома рамо-ръка.

Стимулиране на добрия сън

Масажът представлява нещо като кратка отпуска от всекидневния стрес. И запазва действието си до вечерните часове: човек може по-ефективно да изключи от проблемите си и да се отпусне, а това се отразява не само на по-бързото заспиване, но и на качеството на самия сън, който става по-дълбок и по-спокоен. Особено ароматерапевтичните масажи с лавандулово или лайково масло донасят пълно отпускане в нощните часове.

Tagged , , , , , ,
на горе