Как се отразяват различните видове връзки върху живота на жената

Как се отразяват различните видове връзки върху живота на жената
Любов и партньорство

Как се отразяват различните видове връзки върху живота на жената

Междуличностните отношения съставляват огромна и жизненоважна част от живота ви. Тези взаимоотношения могат да варират от близки и интимни до далечни и предизвикателни. Без значение от естеството на връзката, различните типове връзки помагат да се изгради мрежата за социална подкрепа, която е ключова както за вашето физическо, така и за психическо благополучие.

Връзка е всяка връзка между двама души, която може да бъде положителна или отрицателна. Можете да имате връзка с широк кръг от хора, включително семейство и приятели. Фразата „да бъдеш във връзка“, въпреки че често се свързва с романтични връзки, може да се отнася до различни асоциации, които един човек има с друг.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Основни видове взаимоотношения

Връзките обикновено попадат в една от няколко различни категории (въпреки че те понякога могат да се припокриват):

Семейни връзки

Приятелства

Познати

Романтични връзки

Сексуални отношения

Работни взаимоотношения

Ситуационни взаимоотношения (понякога наричани „ситуационни отношения“)

Тези различни форми на взаимоотношения могат да варират значително по отношение на близостта, а също така има различни подтипове отношения във всеки от тези основни типове. Някои от различните видове връзки, които може да изпитате в даден момент от живота си, включват следното.

Жената, която те обича може много да търпи, но реши ли да те напусне – то е завинаги

Обичам те, но не искам връзка с теб

Платонични взаимоотношения

Платоничната връзка е вид приятелство, което включва тясна, интимна връзка без сексуални отношения или романтика. Тези взаимоотношения обикновено се характеризират с: близост, обич, разбиране, уважение, грижа, поддържа, честност, приемане.

Платоничните връзки могат да включват приятелства от един и същи пол или от противоположния пол.

Този тип връзка може да играе съществена роля в осигуряването на социална подкрепа, която е от съществено значение за вашето здраве и благополучие. Изследванията показват, че платоничните приятелства могат да помогнат за намаляване на риска от заболяване, да намалят риска от депресия или тревожност и да повишат имунитета ви.

Романтични връзки

Романтичните връзки са тези, които се характеризират с чувство на любов и привличане към друг човек. Въпреки че романтичната любов може да варира, тя често включва чувства на увлечение, интимност и ангажираност.

Експертите са измислили различни начини да опишат как хората изпитват и изразяват любовта. Например, психологът Робърт Стърнберг предлага три основни компонента на любовта: страст, интимност и решение и отдаденост. Романтичната любов, обяснява той, е комбинация от страст и интимност.

Романтичните отношения са склонни да се променят с времето. В началото на една връзка хората обикновено изпитват по-силни чувства на страст. По време на този първоначален период на увлечение мозъкът освобождава специфични невротрансмитери (допамин, окситоцин и серотонин), които карат хората да се чувстват еуфорични и „влюбени“.

С течение на времето тези чувства започват да намаляват по своя интензитет. Докато връзката узрява, хората развиват по-дълбоки нива на емоционална близост и разбиране.

Съзависими отношения

Съзависимата връзка е небалансирана, дисфункционална връзка, при която партньорът има емоционална, физическа или психическа зависимост от другия човек.

Също така е обичайно и двамата партньори да са взаимно зависими един от друг.

Характеристиките на взаимозависимата връзка включват:

– Действайки като даващ, докато другият действа като вземащ.

– Полагате големи усилия, за да избегнете конфликт с другия човек.

– Чувството, че трябва да поискате разрешение, за да правите неща.

– Налага се да спаси другия човек от собствените му действия.

– Да правите неща, за да направите някого щастлив, дори и да ви карат да се чувствате неудобно.

– Чувството, че не знаете кой сте във връзката.

– Издигане на другия човек, дори ако той не е направил нищо, за да спечели вашата добра воля и възхищение.

Случайни връзки

Случайните връзки често включват връзки за запознанства, които могат да включват сексуални действия без очаквания за моногамия или обвързване. Експертите обаче предполагат, че терминът е неясен и може да означава различни неща за различните хора.

Отворени взаимоотношения

Отворената връзка е вид немоногамна връзка по взаимно съгласие, при която един или повече партньори са интимни или имат взаимоотношения с други хора. И двамата са съгласни да спят с други хора в отворена връзка, но може да има определени условия или ограничения.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Любовта е най-прекрасното чувство на този свят. И пожелавам на всеки да я изпита

Проблем ли е изневярата преди брака? Прости, забрави и продължи напред

Отворена връзка – харесваната тенденцията, която съсипва отношенията

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , ,
на горе