Как да спрете кучето ви да дърпа каишката
Домашни любимци

Как да спрете кучето ви да се дърпа от каишката

Много често собствениците на кучетата се оплакват, че техният любимец постоянно се тегли и дърпа каишката си и за да четете това, вероятно и кучето ви го прави. Всички мечтаем за деня, в който нашият четириног приятел ще може да се разхожда перфектно до нас – без дърпане, без увиване на каишката около краката на непознати хора и без дърпане на каишка на тротоара.

Колкото и да е разочароващо това поведение, то помага да помним, че разходките обикновено са най-чаканото нещо от кучето ви и това е естествено. Животните по природа искат да опознаят всички нови миризми и хора, но трябва и да знаем как да държим този ентусиазъм под контрол.

Как да спрете кучето ви да се дърпа от каишката

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

infomax-logo-50-15-HW Излизат мемоарите на Бритни Спиърс, Барбра Стрейзанд и Илон Мъск

Ето и някои съвети за това как да накарате кучето си да спре да се тегли, докато е на каишка:

Заложете на положителния подход, а не на наказанията.

Поощренията дават най-добри резултати, когато обучавате кучето ви. Положителното подсилване по същество включва възнаграждаване на доброто поведение, което бихте искали да видите (кучето ви върви спокойно до вас), вместо наказване на отрицателното поведение, което не искате (дърпането, докато е на повода).

Когато кучето ви покаже добро поведение по време на разходка, веднага го похвалете и му дайте лакомство. Така ще свърже спокойното ходене с приятни награди.

кучето ви
Как да спрете кучето ви да се дърпа от каишката

Не дърпайте назад

Най-голямата грешка при справяне с дърпането на каишка е да реагирате, като дърпате или дърпате кучето ви обратно към вас. Противоположно, това всъщност учи кученцето да дърпа по-силно, поради нещо, известно като опозиционен рефлекс.

Когато се дърпа в една посока, естествената реакция на тялото е да се наведе или да се дръпне в обратната посока, за да запази равновесие. Така че, когато стопанинът дръпне каишката, кучето ви се дърпа по-силно в другата посока, за да запази равновесие. А това определено не е целта, която търсите.

Останете неподвижни

Когато кучето ви започне да се тегли, спрете и застанете неподвижно. Не дърпайте обратно повода – просто стойте неподвижно и дръжте каишката стегната.

То трябва да погледне назад към вас. Ако това стане, до поощрете с кучешка вкусотия или погалване по главата, след което продължете разходката си. Ако отново започне да дърпа, повторете процеса. Няма да стигнете много далеч по време на тази разходка, но я считайте за тренировка, а не за излизане с тренировъчна цел.

Ако кучето ви не ви погледне назад или не спре да дърпа, можете да го прекъснете още повече; похвалете го, когато каишката се отпусне дори малко. А ако все още е разсеяно, опитайте да издадете малък звук, за да привлечете вниманието му. Постепенно то ще започне да разбира правилната идея.

кучето ви
Как да спрете кучето ви да се дърпа от каишката

Разбъркайте го и го направете забавно

Дайте на кучето си причина да обръща повече внимание на движенията ви, като бъдете непредсказуеми. Спрете и сменете посоката и когато кучето ви се обърне, за да навакса, го наградете.

Можете да го превърнете в игра – когато кучето ви тича към вас, използвайте супер ентусиазиран глас, похвалете го много и го накарайте да се забавлява да ви следва.

Бъдете последователни и търпеливи

Последователността е наистина важна в опитите за премахване на дърпането на каишка. Опитайте се да пускате кучето ви да се разхожда само, когато каишката е разхлабена, за да затвърдите наистина новия навик.

Възможно е кучето ви да не успее веднага да се разхожда спокойно на дълги разстояния, но това е нормално. Някои хора съобщават, че може да му отнеме седмици, за да измине успешно дори половин квартал. Затова търпението е ключово и ако някои места са твърде разсейващи за кучето ви, избягвайте ги, докато то не постигне известен успех в желаната цел.

Дайте на кучето ви време да бъде просто куче

Кучетата се нуждаят от време и пространство, за да правят всички „кучешки неща“, които искат да правят, докато сте навън, като например да се полюшват и да се облекчават. Можете да контролирате това, като решите кога да е това време.

Дайте на кучето си сигнал, кажете „иди да помиришеш“ и му дайте възможност просто да бъде куче. След това дайте отново сигнал, когато трябва да започне да обръща внимание и отново да върви до вас: „Хайде да вървим.“

кучето ви
Как да спрете кучето ви да се дърпа от каишката

Консултирайте се с треньор на кучета

Някои кучета естествено трудно усвояват добрите маниери при ходене, така че ако след седмици самостоятелно обучение още не се справяте, потърсете специалист. Той ще може да ви помогне и ще знае как най-добре да подходи в ситуацията.

Вижте още:

Зодиите, които предпочитат да прекарват време с животните вместо с хората

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

Tagged , , ,
на горе