Как да спрете котката да драска мебелите
Домашни любимци

Как да спрете котката да драска мебелите

Мислили ли сте си как да спрете котката си да драска по мебелите? Това е досаден начин на тези животни да маркират територията си или да си точат ноктите, а вашите мебели сериозно да бъдат повредени.

Инстинктивното желание за драскане може да се превърне в проблем за някои котки, когато започнат да се насочват към мебели и ценни предмети от бита.

Как да спрете котката да драска мебелите

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

infomax-logo-50-15-HW Светла Иванова: Когато водопадите са 5 и си в сърцето на джунглата на остров Бали

За щастие има много начини, по които като стопани можете да спрете котката си да прави това нещо.

Първата стъпка е да създадете или купите драскалки, които котката ви да използва вместо дивана или килима. След това ще трябва да създадете среда, в която котката ви да предпочита да драска по стълбчетата пред други предмети от домакинството. Така можете да сте сигурни, че ще спрете котката от този неприятен навик.

да спрете котката
Как да спрете котката да драска мебелите

Драскането е поведение, което е естествено за котките. Те обичат да го правят и има няколко причини, поради които драскат по различни предмети, например:

Игра, удоволствие и навик

Драскането е инстинктивно поведение за котките и те му се наслаждават. Желанието за това обикновено започва, когато котките са на около 8 седмици. Именно тогава можете да спрете котката си още в ранен етап.

Маркиране на територия

Използвайки миризливите жлези в лапите си, котките могат да маркират територията си и да сигнализират на други котки чрез драскане. Котките откриват и разпознават своята миризма или тази на други котки чрез феромони, които са химикали, отделяни от техните ароматни жлези. Котките могат да драскат предмети от бита и да отделят феромони за свой комфорт или за да изпратят съобщение на други котки.

Разтягане

Драскането е начин котките да разтягат мускулите си. За да спрете котката си от това да съсипва мебелите е добре да й осигурите друг предмет, който тя може да драска.

Наточват ноктите си

Поддържането на остротата на ноктите е инстинктивна и необходима дейност за котките, която те извършват чрез драскане, при което се отчупват мъртвите нокти, за да се открият по-остри ръбове.

Общуване

Котките може да са по-склонни да драскат, когато наоколо има други котки.

да спрете котката
Как да спрете котката да драска мебелите

Как да спрем разрушителното драскане

Макар че ще загубите битката, да спрете котката си да драска напълно, има няколко лесни начина да предотвратите драскането и повреждането на нещата, които не искате да драска. Основната идея е да им осигурите алтернативни повърхности за драскане, а не дивана или килима.

Можете да изпробвате един или няколко от следните методи, за да спрете котката да прави това:

Създайте или купете няколко алтернативни повърхности за драскане, наречени стойки.

Накарайте котката си да използва тези драскалки.

Не позволявайте на котката си да драска нещата, които искате да защитите.

Редовно подрязвайте ноктите на котката си и помислете за покриването им с пластмасови капачки, които могат временно да се залепят върху ноктите и да се сменят на всеки няколко седмици. Така можете да спрете котката от това да съсипва мебелите ви.

Осигуряване на подходящи места за чесане

Най-добрият начин да спрете котката да драска е да въведете дейности за обогатяване, играчки и други неща, които котката може да драска, освен любимите си мебели.

Можете да си направите сами стойки за драскане или да ги купите. Започнете, като осигурите няколко стълба, изработени от различни материали, като например дърво, въже, гофриран картон или тапицерия

Разположете някои от тях вертикално, а други хоризонтално, и ги поставете на няколко различни места. Обърнете внимание на това кои стойки се харесват най-много на котката ви. Някои добри места, на които да започнете да ги поставяте, включват входната зона на къщата до вратата или около мястото, където котката ви обича да спи.

Всички стълбове трябва да са здрави, тъй като котките не обичат неща, които се клатят или изместват при драскане. Вертикалните стълбове трябва да са високи, тъй като котките често протягат лапи, за да се изпънат, когато драскат. Ако имате две или повече котки, не забравяйте да осигурите по една стойка за драскане за всяка от тях. Така можете да спрете котката да драска по обичаните от вас мебели.

Осигурете привлекателни места за драскане

Целта е да направите местата за драскане по-привлекателни за котката, отколкото мебелите. Направете така, че местата да миришат на котешка мента. Можете да направите това, като поставите торбичка с котешка мента на върха на стълба, втриете я в материала или я разпръснете около основата.

Поставете стълбове, където котката обича да се чеше

Провеждайте игри с котката си в близост до стълба, за да свикне с него и да развие положителни асоциации с него. Така ще успеете да спрете котката да руши мебелите ви.

да спрете котката
Как да спрете котката да драска мебелите

Вижте още:

Зодиите, които предпочитат да прекарват време с животните вместо с хората

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

Tagged , , ,
на горе