Как да си осигурите омега-киселини, ако не консумирате животински продукти? (идеи за вегетарианци и вегани)

Как да си осигурите омега-киселини, ако не консумирате животински продукти? (идеи за вегетарианци и вегани)
Добра форма

Как да си осигурите омега-киселини, ако не консумирате животински продукти? (идеи за вегетарианци и вегани)

Човешкото тяло не може да произвежда само омега мастни киселини. Затова е важно да си ги набавяме чрез храната. Добрата новина за вегетарианците и веганите е, че това може да стане и като консумираме неживотински продукти. 

 

В съвременния живот преобладават омега-6 мастните киселини, което може да доведе до различни здравословни проблеми (алергии, възпаления, депресия и др.). На практика баланса, който трябва да постигнете в менюто си е между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Ползите им се явяват тогава, когато си осигурявате достатъчно омега-3. 

На пръв поглед може да ви звучи като урок по химия, но всъщност нещата не са толкова сложни. Нужно е само да подбирате правилните храни в подходящото съотношение. Всъщност, заниманието може да се окаже доста приятно.

Как да си ги набавим?

Разбира се, винаги можем да изберем лесния вариант да пием хранителни добавки, но нищо не е по-хубаво от натуралните непреработени храни. 

Орехите са най-богатият източник на омега-3. Ако сте от онези, които се мръщят при споменаването им, проявете изобретателност при консумацията им, като ги съчетаете с други продукти – настъргани върху десерт, с печена тиква, като добавка в салатата, таратор, в шейкове и др. – използвайте ги във всякакви примамливи рецепти, които въображението ви роди. Не забравяйте, че най-полезни са, когато са в суров вид. 

Чията също е богата на омега-3 мастни киселини. Нейните семена може да се използват в смутита, здравословни десерти, като закуска с кисело мляко – отново може да експериментирате. Ако имате непоносимост към глутен, бъдете спокойни – в нея не се съдържа такъв. Освен това можете да я използвате като заместител на яйцата в рецептите.

Соята (варена се среща под името едамам) – една порция дневно покрива нуждата на организма за денонощието. Богата е на фибри, калций, желязо, протеини и витамини. 

 

Тиквата съдържа омега-3, богата е на витамин А и помага за регулирането на холестерола. Консумацията й ще ви е от полза както за превенция на заболявания, така и за контрол върху вече съществуващи такива. Затова не я подминавайте следващия път, когато пазарувате. Ароматът, който ще донесе, докато я печете във фурната, е незаменим. 

Ленено семе – маслото му е най-добрият източник на омега-3 мастни киселини и е ценно противовъзпалително средство. Използвано е още в древността при здравословни проблеми като високо кръвно налягане и холестерол. За да запазите полезните му свойства обаче не го подлагайте на термична обработка и не го добавяйте към горещи храни. Можете да го включите като ценен елемент в салатата си. Водорасли – те са единственият растителен източник на DHA (докозахексаенова киселина). Този факт е много важен за веганите и вегетарианците, които приемат омега-6 мастни киселини. Затова не ги пренебрегвайте. 

Годжи бери – изсушени на слънце, те ще ви доставят едновременно омега-3 и омега-6 мастни киселини. Полезните им съставки съдържат 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 вида мастни киселини, витамини и др. Смятат се за полезни за метаболизма, прочистват организма и допринасят за красивата ни външност. 

Други източници на Омега-3 са: лененото семе, горските плодове, листните зеленчуци (особено тези с тъмнозелен цвят). От бобовите растения пък можете да си набавите Омега-6, да ускорите метаболизма си и да понижите кръвната си захар.

 

Намерете любимите си храни сред този списък и бъдете постоянни, за да знаете, че сте осигурили на тялото си всичко ценно от природата, а то ще ви се отблагодари със свежест и здраве. 

 

 

 

Tagged , , , ,
на горе