Какво не знаем за омега 3 и защо имаме нужда от нея

Какво не знаем за омега 3 и защо имаме нужда от нея
Добра форма

Какво не знаем за омега 3 и защо имаме нужда от нея

Представата, че мазнините са лоши, отдавна е остаряла. Те са толкова важни за нормалното функциониране на тялото, колкото протеините и въглехидратите. Липсата на някоя от тези съставки може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Мазнините обаче са различни и не всички са еднакво полезни. Затова ви предлагаме да научим малко повече за омега 3 и нейното въздействие върху организма.

Мазнините, които съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини се считат за особено полезни. Наситените мастни киселини се различават от ненаситените по своята структура: при наситените киселини има единични връзки между атомите, а при ненаситените тези връзки са двойни. Консумирането на големи количества наситени мастни киселини не се препоръчва – това може да доведе до високи нива на холестерол в кръвта и повишен риск от атеросклероза, инсулт и инфаркт. Ненаситените мастни киселини са полезни за сърцето и се считат за важна част от здравословното хранене.

Може би най-известният от тези видове киселини са омега-3 мастните киселини. Нашето тяло не е в състояние да ги синтезира и затова е много важно тези киселини да идват от храната. Повечето от тези киселини се намират в мазна морска риба и морски дарове,  зехтина, соята и продуктите от нея.

Защо се нуждаем от омега-3 мастни киселини в организма?

Тези киселини са важен компонент на клетъчните мембрани, борят се с възпалението и освен това тяхното присъствие в тялото е от полза за функционирането на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

Още през 80-те години беше открито, че гренландците, които ядат много соленоводни риби, са по-малко склонни да получат сърдечно-съдови заболявания. Подобен модел се наблюдава и в други страни, чиито жители ядат риба няколко пъти седмично, например в Япония и Холандия.

По-нататъшни проучвания потвърждават ползите от омега-3 мастните киселини за сърцето и кръвоносните съдове: те могат да намалят риска от тромбоза, да намалят нивото на триглицеридите в кръвта и да инхибират образуването на атеросклеротични плаки, да предотвратят развитието на аритмии и да намалят кръвно налягане. Тези, които са имали достатъчно от тези мастни киселини в диетата си, са по-малко склонни да развият инфаркти, инсулти, коронарна болест на сърцето и други сериозни сърдечни проблеми.

Но ползите от омега-3 мастните киселини не се ограничават до подпомагане работата на сърцето и кръвоносните съдове. Те са важни и за нормалното функциониране на нервната система – добра памет, способност за концентрация, намиране на решения за най-различни проблеми. Учените са установили, че дефицитът на омега-3 мастни киселини в храната значително намалява когнитивните функции, засяга обучението и паметта. За щастие, някои от ефектите, свързани с липсата на омега-3 мастни киселини в организма, са обратими при преминаване към диета, допълнена с тези киселини.

Tagged , ,
на горе