Да включим джинджифила в менюто си!
Добра форма

Да включим джинджифила в менюто си!

 

Ползите от джинджифила са безкрайни. Коренът му е пълен с много мощни съединения и е основен елемент във всяка здравословна диета. Всъщност, той предлага толкова много лечебни свойства, че някои смятат, че трябва да е задължителен и в аптечката. 

Пикантният му вкус е неповторим и при подходящо съчетание може да се превърне наистина в нещо любимо!

 

Тази подправка се използва в медицината от хиляди години и предлага противовъзпалително, противоязвено и антиоксидантно действие. Може дори да се използва като аналгетик. Джинджифилът също се счита за една от най-добрите детоксикиращи билки, често се препоръчва в прочистващи програми и детоксикиращи диети.

 

Откъде идват ползите от джинджифила?

 

 

Лечебната част на растението се нарича коренище, което е дебелото подземно стъбло. Стъблото може да се потопи във вода, да се използва като чай или да се настърже за подправка на ястието. Етеричното масло от джинджифил, което можем да открием в много магазини за здравословни храни, се използва във вана за успокояване на възпалени мускули и стави. Ценен елемент е във всяка противовъзпалителна диета при различни здравословни проблеми, които провокират хронични възпаления в организма. Подходящ е и за профилактика за подкрепа на имунната система.

 

Природен детокс

 

 

Смята се, че джинджифилът прочиства тялото чрез стимулиране на храносмилането, кръвообращението и изпотяването. Неговите храносмилателни действия могат да служат за пречистване на натрупването на отпадъци и токсини в дебелото черво, черния дроб и други органи.

 

Детоксикацията подобрява естествения процес на пречистване на организма, като му позволява да изгради по-добра защита срещу болести и болести. Той също така помага за стимулиране на кръвообращението, предотвратявайки съсирването.

 

Лечебните и детоксикиращи свойства на джинджифила може да се дължат на високата му концентрация на гингерол и шога, които осигуряват противовъзпалителни и спазмолитични ефекти върху стомашно-чревния тракт.

 

Тези свойства помагат за поддържане на храносмилателните ензими, които неутрализират киселините, подпомагайки целия храносмилателен процес. В резултат на това стомашните дискомфорти като газове, подуване на корема, диария и запек могат да бъдат облекчени.

 

Идеи с джинджифил

 

 

Добавяйте пресен джинджифил към възможно най-много ястия, ако е възможно, ежедневно.

Настържете малко корен от джинджифил и го сложете в сокоизстисквачката, заедно с плодове и зеленчуци за вкусна, здравословна напитка. Смесен с ябълки, моркови и малко лимонов сок, вкусът му е страхотен.

 

Един от най -добрите начини да се насладите на ползите за здравето на джинджифила е чай от джинджифил. Пригответе напитката, като накиснете около пет филийки джинджифил (две чаени лъжички настърган пресен джинджифил) в гореща вода. Ако искате, добавете и няколко листа от мента.

 

Друг прекрасен вариант е да го включите в рецепта за домашна лимонада – за целта е достатъчно да изстискате два лимона в около литър вода и да добавите малко мед и, разбира се, джинджифил!

 

Веган курабийки с кокосово брашно с лимон и джинджифил

(рецептата е на автора)

Веган курабийки с кокосово брашно с лимон и джинджифил
Веган курабийки с кокосово брашно с лимон и джинджифил

Необходими продукти:  100 г. кокосово брашно, 30 г бакпулвер, 1 лимон пасиран, орехи с манов мед, половин чаена чаша кафява нерафинирана захар, щипка джинджифил, поръска: кокосови стърготини, смлени орехи,  настъргана лимонова кора. 

Оформете сместа с ръка на кръгчета и печете на около 180 градуса до готовност върху хартия за печене.

Tagged , , , ,
на горе