Бъз от природната “аптека”
Добра форма

Бъз от природната “аптека”

Това растение е едно от характерните за нашите географски ширини. На пръв поглед прилича на боровинка, но вкусът му се различава от нейния. 

 

Освен че е вкусен, бъзът носи и много ползи за здравето. Той е с висока хранителна стойност и е богат на антиоксиданти, фибри, растителни протеини и витамини.

 

Бъзът притежава ценно противовъзпалително действие. 

 

Подпомага имунитета

Всекидневно организмът ни се среща с множество патогенни микроорганизми и с помощта на натуралните средства, които са своеобразно здраве от природата, като по този начин можем да подкрепим естествената си защита. Бъзът може да е ценен помощник за здравето ни.

 

Ускорява метаболизма

 

Това го прави изключително подходящ за хора с лениви черва и подобрява усвояването на хранителните вещества. Поддържайки нивото на кръвна захар в норма, той предпазва от натрупването на мастна тъкан. Ето защо е добър избор за контрол над теглото. 

 

Прави кожата красива

 

Като сме заговорили за добър външен вид, да не подценяваме и състоянието на кожата ни. Бъзът може да се срещне в много козметики като помощна съставка – шампоани, лосиони, кремове и др.

 

Намалява болката в ставите

 

Високото съдържание на калций в този полезен плод подпомага костната система, а противовъзпалителните свойства потискат възпаленията в ставите. 

 

Бъз за здраво сърце

 

Знаем колко лош е “лошият” холестерол, а бъзът подпомага изчистването от натрупванията на плаки в кръвоносната система, а така намалява и рискът от развитие на сърдечносъдови болести. Също стабилизира и кръвното налягане при редовна консумация.

 

Облекчава дишането при боледуване

 

Ако страдате от бронхит, хрема, болно гърло, мъчителна кашлица, сиропът от бъз ще успокои набъбналата лигавица и ще укроти възпалението. Неслучайно се среща в състава на много сиропи за кашлица.

 

Бъзът може да се консумира под различни форми – сироп, отвара, от цветовете му се правят запарки или чай, а от листата му се правят лековити отвари и за външно приложение.

 

Като всяко друго растение или билка, трябва да внимавате с особеностите му, тъй като ако плодовете му не са узрели или са зелени, той може да бъде и отровен!

 

Освен че можете да си купите готов сок от бъз, бихте могли да го направите и сами, дори да наберете плода, ако успеете да намерите подходящото място за целта – далеч от автомобили и човешка дейност – на възможно най-чистите места в природата. За да запазите цветовете му, трябва да ги държите нагоре при откъсването им или внимателно да ги отрежете с ножичка. 

Можете да използвате плодовете и в изсушен вид. 

 

Да си направим сироп у дома!

Необходими продукти: 

Цветове от бъз

студена вода

мед

2 лимона

 

Сложете цветовете в голям и широк съд – например дълбока тенджера и ги залейте с вода, така че да се покрият. Притиснете ги отгоре с чиния. Оставете ги на хладно поне за 24 ч. След това изстискайте съдържанието, добавете сока от лимоните и прецедете сместа през плат или тензух. Прибавете меда в съотношение половин кг на 1 л. течност. Разбъркайте, докато медът се разтвори. Използвайте стъклени бутилки за съхранение и ги приберете в хладилник. Затегнете капачките добре, за да не ферментира. Насладете се на творението си!

Tagged , , , ,
на горе