Как да се отървете от отоците
Добра форма

Как да се отървете от отоците?

Как да се отървете от отоците, посочват експерти. Отокът е натрупване на излишна течност в тялото: тъкани и органи. За да ги разпознаете, натиснете подбедрицата за няколко секунди. Ако, когато махнете ръката си, видите дупка в кожата, значи сте натрупали течност в тялото си. Не е нужно да правите нищо с дупката – тя ще изчезне сама, но трябва да се справите с отока.

Как да се отървете от отоците?

Причини за отоците

Сред основните причини за отоците са дефицитът на микроелементи, като магнезий, калий, натрий и витамин В6, както и нарушения на лимфния и венозния отток. Какво друго може да причини подуването:

Заболявания. Нарушенията в работата на някои органи, като черния дроб и бъбреците, ендокринната система, задължително водят до стагнация на течности в тялото. Провокира се и от висока кръвна захар, алергени и дефицит на мастни киселини (например Омега-3). Понякога човек може да има няколко заболявания наведнъж, които провокират оток.

Солта е най-известната причина за подпухналостта. Всеки знае, че ако ядете пушена риба през нощта, тогава на сутринта теглото ще бъде с 1-2 кг повече от обикновено. Работата е там, че 1 г сол задържа колкото 100 мл вода. Например: 100 г пушен колбас съдържа около 1300-1800 мг сол, твърдите сирена съдържат около 1200 мг сол, а чипсът съдържа около 1100 мг. Но ядем много повече от 100 г. Победител в списъка с най-солените храни е соевият сос: той съдържа 5 г сол на 100 мл.

Бързите въглехидрати, включително захарта, също водят до задържане на вода. Веднъж попаднали в тялото, те се превръщат в гликоген, който се складира в нашите мускули под формата на енергия. Ястие с високо съдържание на захар води до незабавно повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина, чиито високи стойности причиняват излишък на натриеви соли в клетките. А те от своя страна, са причината за задържането на течности.

Можете да предизвикате инсулинов скок не само със сладкарски изделия, но и с всяка храна, която има гликемичен индекс (GI) над 70. Те включват различни бързи храни и бира (GI 103), пържени картофи (GI 95) и зърнени храни (GI около 100).

Но не само нездравословната храна причинява подуване. Протеиновите храни (месо, риба) в големи количества водят до излишък на креатинин, който задържа вода.

10 г чист алкохол задържат около 100 мл вода. Алкохолните напитки нарушават киселинно-алкалния баланс в организма, дехидратират го. Тялото, опитвайки се да се възстанови, напротив, задържа течност, което провокира подуване.

Сладкишите, алкохолните напитки и солените храни не провокират явно подуване, а подпухване на подкожната мастна тъкан. Следователно, то не може да се види, но е равномерно разпределено между мастните клетки.

Здравословните зеленчуци, като варени патладжани и домати, в големи количества също допринасят за задържането на вода.

Какво да направите?

За да спре тялото да задържа течности, отстранете първопричината: попълнете дефицита на витамини, излекувайте болестта и коригирайте диетата.

Добавете към диетата си повече диуретични продукти, горски плодове и зеленчуци. От плодовете това са: дини, калина, лимон, боровинки, ягоди, ябълки. От зеленчуците: тиквички, краставици, цвекло, чушки, зеле, целина, аспержи, копър.

Яжте повече храни, съдържащи калий. Той противодейства на задържането на натрий чрез увеличаване на производството на урина. Идеалното съотношение на калий към натрий е 2:1. Но при нормално хранене е точно обратното. Затова обогатете диетата си със следните храни с калий: водорасли, спанак, тиквички, броколи, тиква, праз, печени картофи, целина, ряпа, сини сливи, авокадо, банани, ядки.

Ако отокът е свързан с магнезиев дефицит, тогава менюто трябва да се обогати със следните продукти: разнообразие от ядки, овесени ядки, водорасли, ленено семе, авокадо, кафяв ориз, всички видове бобови растения, зеленчуци, зеле.

Витамин B6 контролира водния баланс в тялото, премахвайки излишната течност. Яжте повече храни с витамин В6: орехи, картофи с корите, банани, шамфъстък, слънчогледови семки.

Доброто храносмилане също помага при подуване. За да подобрите храносмилането, яжте повече зеленчуци и плодове, включете в менюто пълнозърнести храни и трици – те съдържат диетични фибри.

 

Друга причина за подуването е стресът. Хормонът кортизол задържа натриевите йони в тялото, които предотвратяват отстраняването на излишната течност. Затова се опитайте да бъдете по-малко нервни и да ядете повече здравословни храни и ще забравите за подуването.

infomax-logo-50-15-HW

Големият успех на сериала „Емили в Париж“ трансформира един незабележим площад в столицата в магнит за туристи

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе