Какви храни можем да ядем, без да напълняваме

Какви храни можем да ядем, без да напълняваме
Добра форма

Какви храни можем да ядем, без да напълняваме

Храни, които можете да хапвате без ограничение. Без да мислите за диета. Съществуват ли? Да, има продукти, които можете да ядете в големи количества и да живеете здравословно. Те съдържат малко калории и имат по-ниска енергийна плътност.

Всички сме чували за зеле, краставици, ябълки, които можете да ядете в изобилие. Има и други полезни продукти, които са засищащи и могат да влезнат във вашата диета. Те са пред очите ви, може да си ги купите отвсякъде! Важно е да се информирате и да знаете техните показатели.

Причината за напълняване се крие в начина на живот. В забързаното ежедневие се храните на крак и натрупвате мазнини, които водят до наднормено тегло.

Естествено, че всеки от вас мечтае да яде любимите си неща, без да мисли за калории. Но здравословната диета изисква да увеличите полезните продукти, когато се налага и да намалите празните калории.

Кои са тези храни, които лесно ще ви заситят?

10 лесни стъпки към здравословно хранене

5 естествени храни, които потискат апетита

Храни за добро здраве

Ето списък с храни, които да ядете свободно, без страх да напълнеете:

Ябълки

Принцесата на плодовете! Полезна и вкусна, ябълката е задължителна за вашето меню. Само една ябълка на ден, осигурява дневната порция от плодове за вас. Тези плодове са истинско чудо – помагат на имунитета, предпазват от много болести, влияят добре на храносмилането. Съдържанието на пектин ги прави основен източник за борба с килограмите. Ябълките са богати на фибри и именно те ви засищат, като намаляват желанието ви за сладкиши и тестени изделия.

Какви храни можем да ядем, без да напълняваме

Картофи

Картофите спадат към изключително полезните и здравословни храни. Картофът е богат на желязо, витамин B, витамин C. Той е източник на въглехидрати, различни минерали и засища бързо. Важно е да приготвите картофите правилно. За предпочитане са варени или на пара, без добавки и сосове към тях.

Какви храни можем да ядем, без да напълняваме

Соя

Соята се определя като суперхрана. Богата е на протеини и засища организма много бързо. Всеки, който иска да има здравословен хранителен режим, трябва да включи соята в менюто си. Соята е доста питателна, защото е богата на протеини, така че ще се засищате по-бързо и по-дълго. Позната е като заместител на месото за вегетарианците, поради съдържание на протеини. В състава и се включват витамин А, витамин С, витамин Е, витамини В6, В12 и много минерали. Повишава добрия холестерол. Подходяща за приготвяне на салати и за пряка консумация.

Какви храни можем да ядем, без да напълняваме

Риба

Рибата включва най-важните хранителни вещества и е богата на здравословни мазнини. Например, риба тон, сьомга, скумрия съдържат Омега 3 мастни киселини, витамини и затова са много засищащи. Намалява нивата на холестерола, предпазва от сърдечни заболявания. Рибата също е източник на протеини, които имат дълъг период на усвояване и затова ви държи сити дълго време. Тя спада към здравословните храни.

Какви храни можем да ядем, без да напълняваме

Яйца

Можете да хапвате яйца по всяко време, без да напълнявате. Ако закусвате с едно яйце сутрин, ще ядете по-малко и ще изпитвате по-малко глад. Добре е яйцата да са варени, а не пържени. Закуската с варено яйце е нискокалорийна (75 калории) и ви набавя достатъчно протеини. След проучване е доказано, че ако закусвате с яйца, може да намалите теглото си с над 60 %. Ако искате да се предпазите от висок холестерол, яжте само белтъците, които са богати на минерали и витамини. Яйцата съдържат всички девет незаменими аминокиселини и са подходящи за закуска, обед или вечеря.

Какви храни можем да ядем, без да напълняваме

Млечни продукти

Киселото мляко е една от най-полезните храни. Традиционна българска храна, без която почти никога не сядаме на масата. Хапвайте мляко на воля, без страх, че ще качите килограми. Освен протеини, млякото съдържа и въглехидрати. В състава на млечните продукти влизат калций, фибри, пробиотици, които са жизненонеобходими за тялото ви. Добре е да избирате мляко с ниска масленост за здравословно хранене. Киселото мляко помага на храносмилателната система.

Какви храни можем да ядем, без да напълняваме

Правилното хранене се гради на една здравословна, балансирана и разумна диета, която включва разнообразни хранителни вещества. Добре е да не забравяте спортуването и набавянето на достатъчно сън.

Какви храни можем да ядем, без да напълнявамеКак да си направите зеленчукова градина

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе