7 неща в къщата, които влияят зле на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза
Добра форма

7 неща в къщата, които влияят зле на щитовидната жлеза

7 неща в къщата, които влияят зле на щитовидната жлеза, посочват експерти. Пастата за зъби и различни антибактериални средства съдържат съставки, които ефективно се справят с микроорганизмите. Мнозина обаче не знаят, че причиняват сериозни увреждания на щитовидната жлеза.

Детоксикация на черен дроб

Трикове за справяне с пигментните петна

Знаете ли какви фактори влияят на щитовидната жлеза? Въпреки малкия си размер, този орган играе много важна роля във функционирането на всички системи на нашето тяло. Той е отговорен основно за метаболитните процеси, протичащи в него. Когато някои фактори влияят негативно на щитовидната жлеза, това се отразява на работата на почти всички органи. Съпътстващите заболявания могат значително да намалят качеството на живот. Най-честата причина за проблеми с щитовидната жлеза е натрупването на токсини и други вредни вещества в тялото.

7 неща в къщата, които влияят зле на щитовидната жлеза

Вредно за щитовидната жлеза:

Пестицидите засягат щитовидната жлеза

Пластмаса

Незалепващи агенти

Паста за зъби с триклозан

Антибактериални средства

Тежки метали

  • Соя

Това може да се избегне, ако водите здравословен начин на живот и се опитвате да се придържате към правилна, балансирана диета. За съжаление, това не е достатъчно. Доказано е, че различни домакински продукти могат да повлияят негативно на функционирането на щитовидната жлеза и на други органи.

Работата е там, че огромен брой домакински химикали, почистващи продукти и просто предмети, които ни заобикалят всеки ден, съдържат едни и същи токсини. И ако искате наистина да се погрижите за здравето си, е препоръчително да намалите употребата им, доколкото е възможно.

И така, за какви храни и продукти трябва да внимавате?

  • Пестицидите засягат щитовидната жлеза. Няколко научни изследвания вече потвърдиха, че хората, които по един или друг начин са в контакт с пестициди, имат по-висок риск от развитие на заболявания на щитовидната жлеза. Друго проучване показа, че близки роднини също са засегнати. Например, съпрузите на хора, които ежедневно работят с пестициди, са изложени на по-голям риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза.

Друго проучване ни предупреждава, че 60% от пестицидите, използвани днес, всъщност причиняват някаква промяна в щитовидната жлеза. Струва си да се замислим.

Също са много вредни вещества, които често се използват за производство на телевизионни и компютърни екрани, както и в пълнители за мека мебел, килими и др.

  • Пластмаса. Както знаете, тя също има отрицателен ефект върху тялото. Основният проблем, свързан с този материал, е един от неговите компоненти, а именно антимонът. Той „изтича“ от найлоновите опаковки и влиза в тялото ни.

Учени от университета в Копенхаген (Дания) откриха антимон в сокове и плодови напитки в пластмасови контейнери. Освен това нивото на този химикал е 2,5 пъти по-високо от допустимото в обикновена чешмяна вода!

Установено е също, че някои фталати, открити в пластмасови бутилки, влияят негативно върху функцията на щитовидната жлеза.

  • Незалепващи агенти. Повечето незалепващи продукти обикновено съдържат съединения на перфлуорооктанова киселина (PFOA), химикал, използван в тефлонови покрития, опаковки за храни и много други домакински предмети, които използваме през цялото време, без да мислим.

Междувременно, този химикал има отрицателен ефект върху щитовидната жлеза. Ето защо, е по-добре напълно да се откажете от употребата им, за да се предпазите със сигурност от възможни заболявания на щитовидната жлеза.

  • Паста за зъби с триклозан. Някои популярни видове пасти за зъби съдържат тази съставка. Влияе зле и върху работата на щитовидната жлеза, производството на тестостерон и естроген, а също така пречи на действието на антибиотиците.

Триклозанът е много опасно вещество. Факт е, че той пречи на правилното производство на хормони на щитовидната жлеза. Това нарушава нормалното функциониране на репродуктивната система и забавя метаболизма.

 

Антибактериални средства. Днес в продажба можете да намерите голямо разнообразие от антибактериални сапуни и лосиони за кожа. Те обаче, могат да съдържат и триклозан, който обсъдихме по-горе.

Защо е там? Факт е, че триклозанът е силно антибактериално средство. Тоест има полза от него, но в същото време е вреден за други функции на тялото ни. Включително и за работата на щитовидната жлеза.

  • Тежки метали. Повечето от химикалите, които използваме в ежедневието, съдържат определено количество тежки метали. Сред тях са живак, олово и алуминий. Те от своя страна, могат да доведат до развитие на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (болест на Хашимото или болест на Грейвс).
  • Соя. Соевият протеин съдържа фитоестрогени, които могат да нарушат работата на щитовидната жлеза. В резултат на това тялото не може да абсорбира йод.

Друг недостатък на соята е, че днес по-голямата част от нея е генетично модифицирана (ГМО). Въпреки, че все още няма убедителни доказателства, се смята, че може да се окаже вредна за здравето в дългосрочен план.

infomax-logo-50-15-HW Светла Иванова: Лили Иванова е стихия! Енергия! Вдъхновение! Вибрация! Любов! ….

7 неща в къщата, които влияят зле на щитовидната жлеза

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе