Трикове за справяне с пигментните петна

Трикове за справяне с пигментните петна
Добра форма Здраве и красота

Трикове за справяне с пигментните петна

Трикове за справяне с пигментните петна, споделиха козметици и дерматолози. Нарушената пигментация на кожата на лицето носи много мъка на своите собственици. Сред причините за този козметичен дефект са хормонални промени, слънчева светлина, наранявания и различни заболявания. Как да се отървем от възрастовите петна?

Трикове за справяне с пигментните петна

Как мислите влияят на нашето здраве и кои са първите сигнали от тялото: 4 начина за стопиране на негативния поток от мисли

Как да комбинираме храните за подобряване на здравето?

Ето 5 ефективни начина за справяне с пигментните петна.

Пигментните петна по лицето често се появяват и при млади жени, особено след бременност.

Внимание: в статията говорим изключително за вида пигментация, която не е свързана с наследственост. Тоест, петната се появяват, когато човек достигне по-зряла възраст. Това не включва лунички, родилни петна и други видове пигментация, които може да са от раждането.

Причини за пигментацията могат да бъдат хормонални промени. Кафявите петна често се появяват при бременни жени, по време на кърмене и дори в определени дни от менструалния цикъл. Обикновено такава пигментация изчезва, когато съставът на хормоните в тялото се промени. Например, след раждане или след приключване на кърменето. В някои случаи обаче, остават петна и след това. И в случая говорим за хормонално разстройство.

В крайна сметка, какво е пигментно петно?

Това е проява на прекомерно натрупване на пигмент меланин на едно място. И в зависимост от това колко пигмент се е натрупал, петното има цвят от светложълт до кафяв. Меланинът играе ролята на защитник на нашата кожа: той прави всичко възможно, за да я предпази от увреждане от ултравиолетовите лъчи. Но когато експозицията е твърде дълга и агресивна, тогава меланоцитите (клетки, които синтезират пигмент) работят по-активно и произвеждат меланин в излишък.

Друга причина за проблема са нараняванията. Увреждането на кожата, термичните изгаряния, е друга много честа причина за пигментация. Наранената кожа не може да изпълнява пълноценно бариерната си функция и да се справи с негативните ефекти на слънчевата светлина.

Заболявания на вътрешните органи – на първо място бъбреците, жлъчния мехур, черния дроб и червата също причиняват тоззи козметичен проблем.

Дефицитът на определени елементи в организма също става причина за него. Недостигът на следните витамини и минерали е особено определящ за този проблем:

Мед. Неговият дефицит се проявява не само в нарушение на пигментацията на кожата, но и в пигментацията на косата. Ранното побеляване на косата може да е един от признаците за дефицит на мед.

Никотинова киселина (витамин РР). Участва в синтеза на много хормони и ензими.

Витамин А. Именно той е отговорен за състоянието на нашата кожа. Витамин А се синтезира в черния дроб. Прочетете подробности за витамин А

Цинк. Помага за разпределението и доставянето на витамин А до органите.

Витамин B9 (фолиева киселина). Забавя прекомерния синтез на меланин, предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи. Вижте защо е толкова важен витамин В9

Витамин B12. Нормализира производството на пигмент, отговаря за цвета на кожата.

Витамин С. Повишава локалния кожен имунитет, действа като антиоксидант. Вижте в кои храни съдържат най-много витамин С.

Витамин D. Нашият основен защитник на кожата, предотвратяващ проникването на ултравиолетовите лъчи в по-дълбоките слоеве. Регулира производството на меланин. Вижте повече за витамин D.

Витамин Е. Коригира производството на естроген, като по този начин регулира синтеза на меланин.

Излишъкът на определени елементи в тялото също може да е причина за хиперпигментацията на кожата. На първо място, говорим за желязо. Когато има твърде много от него, може да се развие хемохроматоза – пигментна цироза. Самото заболяване се счита за наследствено и се предава генетично. Но ако човек се придържа към здравословна диета, тогава хемохроматозата може да не се прояви по никакъв начин. Заболяването причинява нарушение на метаболизма на желязото: то се натрупва прекомерно в черния дроб и повишава концентрацията на пигмент в тъканите и органите. В допълнение, излишъкът от желязо пречи на усвояването на цинк и мед.

Приемът на определени лекарства – антибиотици и такива, които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетова светлина, също стават причина за този проблем с кожата.

Злоупотребата с алкохол отново е сред причинителите на пигментни петна. Някои видове алкохолни напитки съдържат доста голямо количество тирамин, което провокира натрупването на пигмент в тъканите.

Начини за справяне с възрастовите петна у дома:

 

  • Пилинги. Най-ефективната техника за справяне с пресни старчески петна. Помага за изсветляването им или дори за пълното им премахване от кожата. Разбира се, става дума за домашни пилинги. Професионалните пилинги помагат да се достигне до по-дълбоките слоеве на кожата и да се отървете дори от големи тъмни петна, но такива процедури трябва да се извършват само от добър специалист. В противен случай можете още повече да влошите ситуацията. Може да използвате готови всесезонни пилинги на професионални и полупрофесионални марки. Те не предизвикват лющене на кожата и не повишават нейната чувствителност към ултравиолетовите лъчи.

От есента до ранна пролет можете да правите пилинги на базата на салицилова, гликолова и други киселини, които действат по-дълбоко.

От това, което е под ръка, пресните сезонни домати от собствената ви градина са най-безопасни. Просто натривате лицето си с резените домат и след няколко минути го измивате. Доматите съдържат киселини, които помагат за изсветляването на най-горния слой на кожата. Но внимавайте: доматите са доста силен алерген. И е по-добре първо да проверите върху участък от кожата: например на китката дали не сте алергични към тях.

Важни правила за домашен пилинг: те се изпълняват само периодично, а не всеки ден. Не трябва да държите състава на лицето си за първи път дори за 5 минути – това е твърде много! Започнете буквално с 2 минути. И постепенно увеличавайте времето.

Не правете кожата си „чиста и блестяща“. Страшно е да прочетете някои от историите, в които момичета използват плодови киселини като ежедневно лекарство. Така можете да унищожите всички бариерни функции на кожата и напълно да се отървете от липидния слой, който я предпазва от външни влияния. Тогава не се изненадвайте от ранните бръчки.

В никакъв случай не прилагайте пилинг върху бенки, родилни петна, огнища на възпаление по кожата!

Избелващи маски/кремове. Много от народните рецепти далеч не са безопасни. По-специално, използването на лимонов сок или фармацевтични препарати, които изобщо не са предназначени за лицето! Ако наистина искате да използвате безопасни избелващи маски, купете професионални продукти. Съставът им може да включва: арбутин (много популярен сред японките в избелващите кремове); коджикова киселина (унищожава пигмента и блокира ензима тирозиназа); азелаинова, гликолова киселини (и двете спират синтеза на меланин, но не се използват през летния сезон!); ретиноева киселина (също блокира производството на меланин, но продуктът с тази съставка не може да се използва по време на периоди на интензивна инсолация, тоест през лятото!); N-ацетилцистеин (изсветлява петното).

Надявам се, че всички разбират, че такива средства могат да се използват и само периодично. Не всеки ден или през цялата година.

  • Масажи. Много хора са скептични към ефекта от техниките за естествено подмладяване и лечение. Но всъщност, никакви домашни пилинги и маски не могат да се сравнят по отношение на силата на ефекта с това, което дава редовния самомасаж на лицето и диетата (повече за това по-долу).

Всеки външен агент (пилинг, крем, маска, серум) действа изключително върху най-горните слоеве на кожата. Но проблемът расте отвътре навън. А пигментните петна са само върхът на айсберга. Ако успеете да облекчите петното с маски, това, разбира се, е радост и победа. Но пигментът ще продължи да се натрупва на същото място. И няма гаранции, че нови петна няма да се появят на други места. Докато масажът действа върху цялата площ на кожата на лицето. Разбира се, в областите, с които работите.

Как масажът помага да се отървете от пигментацията? Не очаквайте, че масажът може да заличи тъмнокафявите петна. Но има такъв ефект върху кожата, който помага, в комбинация с други мерки, да се отървете от пигментацията. Как действа самомасажът: активира кръвообращението и микроциркулацията в кожата. До какво води това: подобрява храненето на кожата, в резултат на което тя става по-еластична. Така се подобрява бариерната функция на кожата: тя става по-устойчива на неблагоприятните въздействия на външни фактори. По-специално, може да издържи на въздействието на ултравиолетовите лъчи по-дълго и е по-малко засегната от тях.

Ускоряват се метаболитните процеси в кожата. А това означава, че така наречените токсини се измиват по-бързо. Разгражда и премахва излишния пигмент по-бързо.

Ускорява регенерацията на кожата. Помните ли, че кожата расте отвътре навън? Ако вашата диета е станала по-балансирана и тялото е по-здраво, тогава постепенно пигментацията ще изчезне. Но за да могат долните чисти слоеве на кожата бързо да изтласкат роговия слой с възрастови петна, е необходимо да се подобри регенеративната функция на кожата. Тоест да активирате възстановяването й.

Ако внимателно прочетете как масажът влияе на кожата, тогава разбирате: в истинския смисъл на думата, че масажните движения не заличават старческите петна като гумичка. И дават по-забавен ефект в сравнение с пилингите. Но! Въпреки, че пилингите действат бързо, те не решават самия проблем, а само външното му проявление. Докато масажите помагат на кожата да стане по-здрава.

Кои масажи за домашна употреба са най-универсални: изтриване на възрастта от лицето на японски. Асахи масаж (лимфодренажен масаж). Японски масаж на лице от Chizu Saeki – 6 ефективни техники! Изглаждане на кожата с лъжици!

  • Пълноценна диета. На първо място, трябва да се погрижите за режима на пиене на вода, тъй като всички метаболитни процеси в организма протичат само с нейно участие. През деня е желателно да се пие достатъчно количество чиста вода в размер на най-малко 0,3 г на 1 кг тегло. Цифрата може да варира в зависимост от региона на пребиваване и степента на физическата активност.

Ако говорим за продукти, тогава е достатъчно да запомните дефицитът на кои елементи води до образуването на пигментация. И включете в диетата си повече храни, богати на следните вещества:

 

Мед. Съдържа се най-вече в черния дроб от треска, какаото на прах (ако сте безумно привлечени от шоколад, тогава може би причината е просто дефицит на мед! Изберете черен шоколад и се поглезете с няколко парчета без угризения на съвестта!), калмари, ядки (особено фъстъци и лешници), скариди, грах, леща, елда.

Витамин А. Източници: моркови, тиква, морски зърнастец, кайсия и много други плодове с подчертан оранжев цвят.

Витамини от група В. Източници: животински продукти (месо, риба, яйца).

Витамин С. Най-богати източници: дива роза, черен пипер.

Витамин D. Източници: Рибено масло, яйчен жълтък.

Витамин Е. Нерафинирани растителни масла.

Витамин P.P. Източници: грах, авокадо, домати.

Подобряването на ендокринната система и целия организъм като цяло също е определящо за справянето с проблема. Разбира се, на първо място препоръчваме да се свържете със специалист, ако имате някакви заболявания на вътрешните системи на тялото, включително ендокринната и имунната система.

infomax-logo-50-15-HW Древните изработвали кожени дрехи още в епохата на горния палеолит

Трикове за справяне с пигментните петна

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе