Защо е по-добре да приемате витамин D3 пред витамин D2

Защо е по-добре да приемате витамин D3 пред витамин D2
Добра форма

Защо е по-добре да приемате витамин D3 пред витамин D2

Защо е по-добре да приемате витамин D3 пред витамин D2, обяснява популярният д-р Джоузеф Меркола. Установено е, че добавките с витамин D намаляват депресията и болката при жени с диабет. Изследванията показват, че витамин D има мощни защитни свойства срещу много различни видове рак, включително на панкреаса, белия дроб, яйчниците, гърдата, простатата и кожата.

Изследванията на витамин D не спират да ни учудват с важността на правилното излагане на слънце като идеален начин за оптимизиране на нивата на витамин D в тялото. За много от нас зимата ограничава излагането ни на слънце до шест месеца в годината. Изкуствената UVB светлина е най-добрият ви залог в този момент, тъй като излагането на UV лъчи също е много полезно за здравето, в допълнение към производството на витамин D.

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Дневен хороскоп

Късметче според зодията

Дефицитът на витамин D и заболяването – каква е връзката?

  • Витамин D има благоприятен ефект върху генната активност
  • Връзката между витамин D и болестта на Крон
  • Витамин D може да намали депресията и болката
  • Защо той препоръчва витамин D3 пред витамин D2
  • Онколозите призовават да се намали рискът от рак на гърдата с помощта на витамин D
  • Витамин D е от съществено значение за превенцията на рака
  • Поддържане на оптимални серумни нива на витамин D

Един от най-вредните елементи на стандартните солариуми са магнитните баласти (те издават силен бръмчащ звук, който чувате в много солариуми). Използването на електронен баласт намалява вредата от електромагнитните полета, които представляват най-голямата част от опасността в солариумите. Друг проблем е с използваните лампи, които могат да излъчват само UVA светлина – тя осигурява тен, но не повишава нивата на витамин D. За голяма част от северното полукълбо не е възможно да се получи витамин D от слънцето през зимните месеци. През това време използвайте изкуствена UVB светлина или вземете витамин D към вашата диета.

Ползите от излагането на UVB от слънце или изкуствена светлина включват, но не се ограничават до производството на азотен оксид, съединение, което понижава кръвното налягане. Въпреки името си, витамин D не е витамин. Всъщност, това е мощен неврорегулаторен стероиден хормон, който помага да се обяснят частично неговите ефекти върху човешкото здраве.

Ясно е, че дефицитът на витамин D е нарастваща епидемия по света и допринася за стотици общи здравословни проблеми. Всъщност, според анализ, коригирането на дефицита на витамин D може да намали риска от смърт по каквато и да е причина с 50%.

Ако това е твърде неправдоподобно за вас, помислете, че витамин D засяга почти 3000 от вашите 24 000 гена. Това се случва с помощта на рецептори за витамин D, разположени в цялото тяло. Като се има предвид, че хората са еволюирали на слънце, това едва ли ще бъде голяма изненада за вас.

Витамин D има благоприятен ефект върху генната активност. Само един пример за важен ген, който се активира от витамин D, е способността ви да се борите с инфекции и хронични възпаления. Той също така произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидинът, широкоспектърен естествен антибиотик. Това е едно от обясненията за високата ефективност на витамин D при настинка и грип.

Според прессъобщение от януари 2013 г. в списанието OrthomolecularMedicine има 33 800 медицински публикации с витамин D в заглавието или резюмето и тази истинска планина от изследвания предполага, че витамин D е много добър за вашето психическо и физическо здраве. И така, проучванията показват, че витамин D може да подобри:

  • Резултата от бременността (намален риск от цезарово сечение и прееклампсия)
  • Диабет тип 1 и 2
  • Сърдечносъдови заболявания и инсулт
  • Аутизъм, алцхаймер и други мозъчни заболявания
  • Бактериални и вирусни инфекции

Някои от последните публикувани изследвания, които ще д-р Меркола обсъжда в тази статия, показват как повишаването на нивата на витамин D може да помогне при депресия и болка при пациенти с диабет, болест на Крон и рак на гърдата.

Предишни проучвания свързват ниските нива на витамин D с повишен риск от развитие на болестта на Крон и показват, че коригирането на дефицита на витамин D може да подобри симптомите на заболяването, едно от най-новите проучвания установи „значителна връзка между нивата на витамин D и податливостта към болестта на Крон, както и значителна връзка между нивата на витамин D и генотипа.“

Установено е, че при пациенти с болест на Крон нивото на витамин D в кръвния серум е значително намалено. От седемте изследвани вариации на ДНК последователности, два варианта показват статистически значима връзка с нивата на витамин D при пациенти с болест на Крон, а четири варианта са свързани с нивата на витамин D при контролите.

Накратко, това доказва, че витамин D може да повлияе на експресията на гени, свързани с болестта на Крон, и да подобри или влоши нещата, в зависимост от това дали имате достатъчно от този витамин.

Витамин D може да намали депресията и болката. Новините по темата съобщават, че витамин D намалява депресията и болката при жени с диабет. Както съобщава Psych Central:

„Изследователите се заеха да определят как добавянето на витамин D може да повлияе на жените с диабет тип 2, които също страдат от депресия. В началото на проучването 61% от жените съобщават за невропатична болка – стрелкаща или пареща болка в краката и ходилата, а 74% са имали сензорна болка – изтръпване на ръцете, пръстите и краката. По време на проучването участниците приемали допълнителни 50 000 IU витамин D2 седмично в продължение на 6 месеца. До края на изследването, след края на приема, нивото на депресия при жените намалява значително.

В допълнение, участниците, които са страдали от невропатична и/или сензорна болка в началото, съобщават за подобрения на тези симптоми на 3 и 6 месеца след добавянето на витамин D2. Според Тод Дойл, учен и водещ изследовател, добавянето на витамин D „е обещаващо лечение за болка и депресия при хора с диабет тип 2.“ Все пак още по-добри резултати могат да бъдат постигнати с прием на витамин D3, вместо предписания D2. В крайна сметка, предишни изследвания показват, че витамин D2 може да причини повече вреда, отколкото полза в дългосрочен план…

Защо се препоръчва витамин D3 пред витамин D2?

Drysdol е синтетична форма на витамин D2, която се получава чрез облъчване на гъбички и растителна материя. Тази форма на витамин D обикновено се предписва от лекари. Това не е видът, който тялото ви произвежда в отговор на излагането на слънце или безопасен солариум, а именно витамин D3. Според мета-анализ на Cochrane Database от 2012 г., който оценява смъртността на хората, които допълват диетата си с витамин D2 и тези, които използват витамин D3, резултатите на тези групи се различават значително. Анализ на 50 рандомизирани контролирани проучвания, включващи общо 94 000 участници, показа: 6% намаляване на относителния риск сред тези, които приемат витамин D3, 2% увеличение на относителния риск сред тези, които приемат витамин D2.

По този начин това проучване със сигурност хвърля светлина върху ролята на витамин D при лечението на диабет тип 2 и свързаните с него странични ефекти. И като се вземе предвид, че около 60% от хората с диабет тип 2 имат дефицит на витамин D, тогава, разбира се, има към какво да се стремим.

Миналата година бяха публикувани допълнителни доказателства в подкрепа на теорията за ползите от витамин D в борбата с диабет тип 2. Изследователите откриват „силно допълнително взаимодействие между абдоминалното затлъстяване и дефицита на 25(OH)D по отношение на инсулиновата резистентност“. Те също така твърдят, че 47-процентното увеличение на инсулиновата резистентност може да се обясни с взаимодействието между недостатъчните нива на витамин D и високия индекс на телесна маса (ИТМ).

Друго проучване, публикувано в списание Diabetes Care, също предполага, че добавките с витамин D помагат за предотвратяване на диабет тип 2 при хора с преддиабет. Въпреки, че проучването е само наблюдателно и не установява причинно-следствена връзка, изследователите съобщават, че участниците с най-високи нива на витамин D са имали 30% по-малка вероятност да развият диабет по време на тригодишния период на оценка, отколкото тези с най-ниски нива на витамин D.

Онколозите призовават да се намали рискът от рак на гърдата с помощта на витамин D. Междувременно, последният брой на Science World Report отбеляза препоръката на професор Kefah Mokbel, британски хирург, който специализира в хирургичното лечение на рак на гърдата. Той насърчава жените да приемат ежедневно добавки с витамин D, за да намалят риска от рак на гърдата. Тази статия казва:

Проф. Mокбел поискал безплатен достъп до таблетки [витамин D] от Джеръми Хънт, министър на здравеопазването, тъй като това ще спаси около 1000 живота всяка година. „Призовавам Министерството на здравеопазването да дава безплатни добавки с витамин D на всички жени над 20 години, защото този витамин е ефективен в защитата срещу рак на гърдата“, казва проф. Мокбел.

Всъщност, все повече изследвания показват, че витамин D има мощни защитни свойства срещу много различни видове рак, включително на панкреаса, белия дроб, яйчниците, гърдата, простатата и кожата. Теориите, свързващи дефицита на витамин D и рака, са тествани и потвърдени от повече от 200 епидемиологични проучвания, а разбирането за неговата физиологична основа идва от повече от 2500 лабораторни теста.

Например, проучване от 2007 г., публикувано в American Journal of Preventive Medicine, заключава, че серумните нива на 25(OH)D над 33 ng/mL са свързани с 50% намаление на риска от колоректален рак. Проучване, публикувано в International Journal of Cancer преди две години, установи, че само 10 ng/mL увеличение на серумните нива на витамин D е свързано с 15% намаление на колоректалния рак и 11% намаление на рака на гърдата.

Друго проучване от 2007 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установи, че след четири години проследяване, преживяемостта без рак е 77% по-висока при жени, които са получавали 1100 IU витамин D и 1450 mg калций на ден, в сравнение с тези, които са получавали само плацебо или калций.

Според Карол Багърли, основател на Grassroots Health, най-малко 90% от случаите на рак на гърдата могат да бъдат приписани на дефицит на витамин D. Ракът на гърдата дори се нарича „синдром на дефицит на витамин D“, като обикновената настинка и сезонния грип.

Поддържането на терапевтично полезно серумно ниво през цялата година е от голямо значение. Проучванията показват, че абсолютният минимум за превенция на рака е около 40 ng/mL. Според изследователите, идеалното ниво е около 60-80 ng/mL. Статия за преглед, публикувана през 2009 г. в Annals of Epidemiology, озаглавена Витамин D за превенция на рака: Глобална перспектива, гласи:

„Повишените нива на основната циркулираща форма на витамин D, 25-хидроксивитамин D (25(OH)D), се свързват със значително по-ниски нива на рак на дебелото черво, гърдата, яйчниците, бъбреците, панкреаса, агресивен рак на простатата и други.

В комбинация с новооткритите механизми, епидемиологичните открития предполагат нов модел на етиология на рака, който отчита ефектите на 25(OH)D и калция. Състои се от седем етапа: дизюнкция, инициация, естествен подбор, растеж, метастази, инволюция и преход. Метаболитите на витамин D предотвратяват разпадането на клетките и имат благоприятен ефект върху други стъпки.“

Въз основа на обсервационни проучвания, комбинирани с рандомизирани изследвания, се изчислява, че повишаването на целогодишното минимално серумно ниво на 25(OH)D до 40-60 ng/mL (100-150 nmol/L) може да предотврати около 58 000 нови случая на рак на гърдата и 49 000 нови случая на колоректален рак годишно и три четвърти от смъртните случаи от тези заболявания в Съединените щати и Канада.

Очаква се приемът на тези дози да намали наполовина смъртността при пациенти с рак на гърдата, колоректален карцином или на простатата…

Като обща препоръка, според проучване, проведено от Grassroots Health, възрастните се съветват да приемат около 8000 IU/ден, за да постигнат серумно ниво от 40 ng/mL. Въпреки това, д-р Меркола силно препоръчва да повишавате нивата на витамин D с излагане на слънце, когато е възможно.

Ако решите да приемате добавки с витамин D, не забравяйте, че трябва едновременно да увеличите хранителния си и/или допълнителен прием на витамин K2. Ако получавате витамин D от слънцето, това не е толкова критично, въпреки че във всеки случай трябва да сте сигурни, че вашата диета съдържа достатъчно витамин К2.

Как да разберете нивото на витамин D? Най-важният фактор е да изследвате серумните нива на витамин D на всеки шест месеца, защото различните хора реагират по различен начин на излагането на ултравиолетови лъчи или добавяне на витамин D3. Вашата цел е да постигнете клинично значимо серумно ниво от 50-70 ng/mL и да поддържате това ниво през цялата година. Тествайте се, когато кръвните нива са най-високи – обикновено през август и отново, когато са най-ниски – обикновено през февруари.

Тестът за витамин D е едно от най-важните неща, които можете да направите, така че, ако все още не сте открили нивото си, направете го сега – важността на този тест не може да бъде надценена.

infomax-logo-50-15-HW Николета Лозанова пали пожари по пътя си

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе