Детоксикация на черен дроб
Добра форма

Детоксикация на черен дроб

Какво е най-важното, което трябва да знаем за черния дроб? 

Черният дроб е  един от най-важните за поддържане на живота. На този орган се пада важната задача да регулира метаболитните функции на организма и имунната система. Без работещ черен дроб жизнените ни функции на практика са невъзможни. Черният дроб се намира в горната част на стомаха, под диафрагмата. При възрастните той тежи приблизително един килограм и триста грама.

Черният дроб има асиметрична форма, като левият му дял е разположен над стомаха, а десният – над тънките черва. Интересна е структурата му – той има два основни лоба, като всеки един е разделен на осем сегмента. От своя страна всеки сегмент има около 1000 дяла, които са свързани с жлъчните пътища.

Детоксикация на черен дроб
Черен Дроб

Детоксикация на черен дроб
Liver

Основната структура на черния дроб е лобула, която е изградена от чернодробни клетки, които имат задачата да преработват и съхраняват хранителните вещества. Черният дроб се кръвоснабдява от порталната вена, от която хранителните вещества стигат до чернодробните клетки.

Като жизненоважно звено от кръвоносната система, той произвежда жлъчка, която пък разгражда мазнините и ги прави по-лесно усвоими от организма. 

Черният дроб е невероятен орган, защото може да се самовъзстановява. Това означава, че след травма или операция за отстраняване на тъкан черният дроб, той може да се регенерира до известна степен. Това се случва след като здравите чернодробни клетки започват да се уголемяват, да се делят и по този начин изгубената тъкан се възстановява. 


Четири основни функции на черния дроб

Неслучайно казват, че черният дроб е лабораторията на нашето тяло. В него се случват редица важни процеси. Една от функциите му е да филтрира кръвта и да преобразува хранителните вещества така, че те да могат да бъдат преработени, съхранени, използвани или отделени.

Черният ни дроб е отговорен за преобразуване на храната във вещества като захар и аминокиселини, преработване на витамин D, за съхраняване на глюкозата, необходима за енергия, за смилането на месото, за съхраняването на гликогена и за синтезирането на протеини и липиди.

Черният дроб също така съхранява вещества като билирубин и холестерол в жлъчка или във водоразтворима форма, докато настъпи тяхното отделяне.

Работещият черен дроб изпълнява следните функции: 

Детоксикация на черен дроб

1) Съхранява и освобождава глюкоза за енергия. 

Той подпомага редица процеси в нашето тяло, включително подпомага имунната ни система в борбата с различни инфекции, синтезиира протеини, необходими за съсирване на кръвта и за разграждането на стари и увредени червени кръвни клетки, съхранява допълнителна глюкоза. Черният дроб е жизненоважен за да сме здрави и пълноценни.

2) Филтрира кръвта, като отстранява отпадъчните продукти и замърсителите. 

Черният дроб разгражда протеините, за да произведе амоняк. Амонякът е токсичен за организма, но може да се превърне в пикочна киселина, която не е токсична. 

3) Отделя жлъчка, необходима за разграждането на мазнините.

Черният дроб произвежда жлъчка, която достига до тънките черва чрез жлъчните пътища. Тънките черва я използват за по-нататъшно разграждане на мазнините. Останалият жлъчен сок се съхранява в жлъчния мехур.

 4) Произвежда протеини, които регулират съсирването на кръвта

Черният дроб произвежда протеини, необходими както за съсирване на кръвта, така и за разграждане на старите и увредени червени кръвни телца, а също и за съхраняване на допълнителна глюкоза.

Освен всичко това черният дроб е пряко свързан с имунната система и защитата ни срещу инфекции. 

Функциониращият черен дроб е жизненоважен орган, който ни позволява да живеем пълноценно. 


Проблеми, причинени от замърсен черен дроб 

Черният дроб е основният орган, отговорен за филтрирането на кръвта и отстраняването на токсините, така че когато той функционира неправилно, възникват сериозни проблеми. Заболяванията на черния дроб често изискват продължително лечение, но най-големият рисков фактор е възрастта.

Съществуват повече от 100 вида чернодробни заболявания. Най-често срещаните видове включват алкохолна чернодробна болест, автоимунен хепатит, хроничен вирусен хепатит и метаболитни заболявания. 

Заболяванията на черния дроб могат да бъдат много сериозни и ако не се лекуват правилно, могат дори да преминат в чернодробна недостатъчност. Ранното диагностициране и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на тежки усложнения.

Жълтеницата е сериозно заболяване и ако я имате, това е спешен случай. То означава, че чернодробните клетки са увредени и не могат да работят правилно. Жълтеницата се разпознава по пожълтяването на кожата, пожълтяване на бялото на очите, тъмна урина, бледи изпражнения и много високо ниво на билирубин в кръвта.

Други съпътстващи признаци на това заболяване са хроничната умора, която ви пречи да се справите с ежедневните си задължения, както и липсата на мотивация, депресията и изтощението. 

Болката в горната част на корема е възможно да се дължи на проблеми с черния дроб. Ако е неочаквана, може да подозирате, че нещо не е наред с черния ви дроб. Болката може да се разпространи към дясната страна на долната част на корема, ако черният дроб е бил възпален или ако се е развило по-сериозно заболяване.

Липсата на апетит е често срещан проблем, при който човек губи желание да се храни без видима причина. Понякога причината са стомашно-чревни проблеми, които често са резултат от твърде много стрес или тревожност. Важно е да се установи причината за това състояние и да се вземат съответните мерки.

Появата на петна и други кожни аномалии (като синини по тялото) може да бъде причинена от увреждане на черния дроб. Освен това производството на протеини спира или става по-бавно, което причинява лошо съсирване на кръвта.

Появата на разширени капиляри (телеангиектазии), които изглеждат като червена или синя паяжина върху кожата, също могат да бъдат свързани със замърсен черен дроб.  За да установите това със сигурност, можете да помолите Вашия лекар да направи кръвен тест за чернодробна функция. 

Ако е налице някое от следните състояния, може би е време да посетите Вашия лекар: 1. Загуба на тегло през последните шест месеца 2. Необичайно мислене или объркване 3. Промени в зрението

Промените в цвета на урината са резултат от отделянето на излишен билирубин. Билирубинът може да се дължи на някои хематологични заболявания или на чернодробно заболяване. Жлъчката е със зеленикавожълт цвят, а билирубинът става жълт, когато се разгражда от черния дроб.

Сърбежът може да е признак на сериозен проблем с черния дроб. Ако сърбежът не изчезва, е резонно да се обърнете към лекар, защото това може да означава, че черният ви дроб не работи. Симптомите на неработещ черен дроб включват гадене, умора и загуба на тегло. Единственият начин да разберете дали сърбежът е причинен от черния дроб или не, е да си направите кръвни изследвания.

Проблемите с черния дроб невинаги се дължат на прекаляване с алкохола. Понякога определени начини на живот могат да доведат до проблеми като спазми и камъни в жлъчката. Когато черният дроб не е в състояние да преработва токсините и да ги извежда от организма, те се натрупват и предизвикват застой. Антиоксидантите могат да помогнат за предотвратяването на това увреждане и да намалят неговата тежест. 

Заболяванията, които могат да се развият в черния дроб, са разнообразни и сложни, а лечението им често е трудно да се намери. Съществуват много различни видове заболявания, които засягат черния дроб, включително хепатит В и С, цироза, мастна болест на черния дроб, неалкохолна мастна болест на черния дроб (NAFLD), панкреатит, рак на черния дроб или жлъчните пътища, поликистоза на бъбреците


Защо e добре периодично да детоксикирате черния си дроб? 

Здравият черен дроб е от ключово значение за доброто здраве, така че да се грижим за него, означава да инвестираме в здраве и пълноценен живот. 

Със сигурност сте чували за детоксикация или пречистване, което има за цел да изчисти организма от натрупани токсини. Но какво представлява детоксикацията на черния дроб? Това е метод за прочистване на черния дроб и кръвоносните съдове от токсини, които са били абсорбирани от околната среда. Важно е да подчертаем, че периодичната детоксикация е само част от здравословния начин на живот.


Ползи от чернодробното прочистване 

Знаете ли, че черният дроб е основният детоксикиращ орган на организма? Черният дроб работи неуморно, за да отстранява вредните химикали и други вещества от кръвния поток. Но той се нуждае от почивка от време на време. Детоксикацията или „прочистването“ помага на черния дроб да върши тази работа самостоятелно, като го предпазва.

Черният дроб изпълнява широк спектър от важни функции, включително филтриране на токсините от кръвта, поддържане на баланса на течностите в организма, синтезиране на протеини и други хранителни вещества, разграждане на химикали за създаване на енергийни молекули и съхраняване на витамини и минерали.

Чернодробните ензими се използват и като маркер за проверка на други здравословни състояния като високо кръвно налягане, нива на холестерола и диабет.

Когато черният дроб не работи правилно, това може да доведе до много различни проблеми, като например възпаление.

Детоксикацията на черния дроб звучи като нещо сложно за мнозина. Много хора просто не знаят как да детоксикират черния си дроб. Един от начините е чрез здравословно хранене и редовни физически упражнения. Друг вариант е чрез натурални продукти, които осигуряват на организма ви антиоксиданти и хранителни вещества. Трябва също така да разгледате възможността за прием на добавки, включващи билки и адаптогенни съединения.

Съществуват няколко различни възможности за лечение на бавно работещ черен дроб, включително промяна на диетата и използване на билки или хранителни добавки.

Кога се нуждаем от чернодробно прочистване?

Една от най-важните функции на черния дроб е да помага за регулирането на нивата на кръвната захар. Затова ключът към правилното функциониране на черния дроб е да се храните здравословно и пълноценно и да приемате адекватно количество вода. Това ще ви позволи да поддържате добър баланс в организма си и да подобрите цялостното си здраве.

Консумацията на много плодове и зеленчуци ще ви помогне да поддържате здрав черен дроб

Вредните навици – тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици, както и факторите на околната среда, като замърсяване на въздуха или радиация, могат да допринесат за натрупването на токсични вещества в организма.

Не е необходимо да правите детоксикация всеки ден, но винаги е добра идея да следвате знаците, които ви дава тялото ви. Възможно е да имате главоболие, да ви се гади или да имате повишена температура – това са все ясни признаци за натрупани токсини в тялото ви.

Пречистването може да се извърши чрез прочистване на тялото с подправки, билки и чайове. Ето някои често срещани симптоми, които показват, че черният ви дроб се нуждае от детоксикация: постоянна умора; запек; промени в настроението и косопад. Това са обичайни признаци, че организмът се затруднява да изчиства токсините, които са се натрупали с течение на времето.

Именно затова е важно да се освободите от токсините и отпадъците в тялото си, за да се чувствате по-добре и да живеете по-здравословно.


Как да детоксикирате черния дроб? 

Ще ви разкажем за няколко прости, безопасни и ефективни начина да направите детоксикация на черния си дроб и да укрепите цялостното си здраве. Прочистването помага за намаляване на възпалението в организма, което може да помогне за предпазване от хронични заболявания като сърдечни болести и диабет.

Промени в диетата – стъпки за пречистване на организма

1.Добра първа стъпка е да премахнете преработените храни от менюто си и да пиете повече вода.

2.Кръстоцветните зеленчуци са не само полезни за здравето, но и вкусни!

Те са нискокалорични, богати на хранителни вещества храни, които са от съществено значение за човешкото здраве. Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол, брюкселско зеле, съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които предпазват от хронични заболявания и помагат на организма да се освободи от токсините. Вземете например броколито. То съдържа ензими, които помагат на отпадните продукти от кръвта да се изчистят чрез урината и в същото време предпазват до известна степен от чернодробни заболявания.

3. Зелените листни зеленчуци са другата съставка от пречистващата ви диета. Хлорофилът е антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали. А ако кръвта ви не е натоварена с тези вредни токсини, можете да избегнете различни здравословни проблеми, включително рак и сърдечносъдови заболявания! Освен това хлорофилът лесно се намира в зелените листни зеленчуци. Опитайте да добавите кейл към салатите си още днес. 

Зелените листни зеленчуци са отличен източник на витамини А, С и К. Те съдържат и голямо количество фолат, който е важен за предотвратяване на вродени дефекти. Освен това зелените листни зеленчуци са значителен източник на фибри. Съдържащи антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди, тези хранителни вещества помагат за предпазване на организма от увреждане от свободните радикали.

4.Горските плодове – боровинки, къпини и малини  са полезни за здравето ви. Те съдържат много антиоксиданти, фибри и са с ниско съдържание на калории.

5. Друг ваш помощник в борбата за здрав черен дроб са ферментиралите храни, като кисело зеле, туршии, кефир и кисело мляко. Като помагат за изчистването на тежките метали от организма, ферментиралите храни могат да намалят риска от развитие на здравословни проблеми каквито са цирозата и ракът на черния дроб. Пробиотичните бактерии в тези храни също така насърчават здравословното храносмилане и целостта на чревната лигавица.

6. Рибата е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които имат много ползи за организма. Консумацията на омега-3 се свързва с по-ниски нива на чернодробни мазнини и по-високи нива на „добрия“ холестерол HDL. Най-добрите източници на тези здравословни мазнини са сьомгата, сардините и рибата тон.

След като сте направили промени в диетата си, може да обмислите и периодично гладуване (известно още като фастинг) като допълнителна подкрепа за прочистване на черния дроб. Изследванията показват, че по време на периодите на гладуване клетките в черния дроб произвеждат повече от един вид протеин, свързан с по-добрия метаболизъм на захарта и намалените нива на мазнини в черния дроб. 

Когато гладувате, черният дроб има възможност да се пречисти и да си почине. Изследванията показват, че фастингът може да подпомогне загубата на тегло и да намали нивата на коремните мазнини, да подобри нивата на кръвната захар и да намали възпаленията. 

Съществуват много начини за провеждане на периодично гладуване, включително 16:8 и 24:16. Това означава – при схемата 16:8 – 16 часа, в които не се храните и 8, в които приемате храната си за денонощието. При схемата 24:16 гладуването е 24 часа, последвано от 16 часа, в които можете да се храните. 

Преди да приложите периодичното гладуване обаче, трябва да знаете как работи автофагията. Един от инструментите за самопочистването на организма, който се случва по време на гладуване, е автофагията. В буквален превод от старогръцки означава „самоизяждане“. Когато този процес започне, здравите клетки на тялото поглъщат болните клетки, което води до истинска клетъчна детоксикация.Това включва токсини, метаболитни отпадъци и протеини, които са били увредени от свободните радикали. 

Добро начало е 16-часовото гладуване, при което ограничавате цялото си ежедневно хранене до осем часов прозорец и гладувате през останалите 16 часа. Опитайте това за седмица или две, и вижте дали забелязвате някакви промени в енергията и настроението си. 


Детоксикация на черен дроб с билки и добавки 

Приемането на добавки, които помагат на черния дроб, може да намали риска от увреждането му от алкохол, лекарства и дори пестициди, химикали, тежки метали и др. Много хора не са наясно, че са изложени на риск от нарушена чернодробна функция. Добавките за прочистване на черния дроб помагат да се подпомогне естественият процес на детоксикация на организма.

Глухарчето е растение, което от векове се използва като лечебна билка. Известно е, че то има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Глухарче – съдържа тараксин, кафеена, хлорогенна и цикорова киселина, флавоноиди, фитостероли, фруктоолигозахариди и др. Благоприятно за функцията на черния дроб, подпомага поддържането на жлъчния поток и подобрява храносмилането. Коренът от глухарче се използва като средство за лечение на чернодробни заболявания като жълтеница и цироза.

Котешката стъпка е отлично средство за лечение на болка, безсъние и мускулни спазми. Тя има силно антиоксидантно действие и затова е полезна за черния дроб. Известно е също, че котешката стъпка лекува артрит, високо кръвно налягане, висок холестерол, камъни в бъбреците и възпаление на бъбреците.

Установено е, че куркуминът и екстрактите от куркума предпазват от увреждане на черния дроб, като намаляват оксидативния стрес и стимулират производството на глутатион – антиоксидант, който неутрализира водородния пероксид. Той също така директно обезврежда реактивните кислородни видове с помощта на ензими.

Едно от най-хубавите неща на активния въглен е, че той се задържа в тялото ви само няколко часа, но може да ви помогне да преминете през трудни дни, когато се нуждаете от допълнителен стимул за детоксикация на организма. Активният въглен е вид въглен, който е обработен с хидроксидно или алкално вещество. Този процес отваря порите на въглена, което му позволява да абсорбира замърсители, токсини и тежки метали от тялото ви. Същевременно той може да свързва минерали и витамини, така че трябва да го приемате между храненията. Това налага и да не го комбинирате с други добавки. Важно е да се отбележи, че трябва да го разглеждате като краткосрочна, целенасочена стратегия, когато наистина се нуждаете от допълнителна подкрепа за черния дроб. Свързващото действие на активния въглен го прави полезен и като филтър за отпадъчни води. 

Доказано е, че магарешкият бодил е ефективен при стимулиране на регенерацията на чернодробните клетки.  Активното вещество се нарича силимарин и представлява екстракт от семената на цъфтящото растение магарешки бодил. То има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и изследванията показват, че спомага за стимулиране на регенерацията на чернодробните клетки. В същото време предпазва от вредата на вещества като алкохол и ацетаминофен. Той може да се приема през устата или да се прилага локално и е съставка на много билкови добавки.

Най-добрият начин за прочистване на черния дроб е като консумирате по 1500 милиграма бял трън на ден в продължение на 3 седмици.

Детоксикация на черен дроб рецепти 

С помощта на органични билки, сок от зеле и лимонова вода ще можете бързо да промиете токсичните вещества от черния дроб.

Насладете се на здравословни органични чайове с лимон и зехтин за детоксикация. За разлика от други чайове, които са били обработени във фабрика, този чай е пълен с ензими и витамини, които могат да помогнат за прочистването на тялото ви от токсини. Той е чудесна алтернатива на кафето и другите напитки с кофеин. Лимонът и зехтинът детоксикират черния дроб, като улесняват изхвърлянето на токсините от клетките и органите на организма. Лимонът и зехтинът също така допринасят за полезните витамини и минерали като витамин С, витамин К и селен в тази напитка. Една порция осигурява мощна доза антиоксиданти.

Това е рецепта за тоник за черния дроб. Червеното цвекло съдържа антиоксиданта бетанин, който помага да се неутрализират свободните радикали и да се предотврати увреждането на организма, като в същото време помага за прочистването на кръвоносните съдове.

Ваната е чудесен начин да се отпуснете и да подмладите тялото си. Тя не само ви дава възможност да се пречистите, но има и много ползи за здравето. Например, английската сол е отличен вариант за детоксикация. Тези соли съдържат магнезий, който ще проникне през кожата по време на ваната. Минералът е особено полезен за задействане на храносмилателната


Антиоксидантната терапия

.Антиоксидантната терапия е ключът към здрав черен дроб. Това от своя страна ще подобри цялостното здраве и благосъстояние като цяло. Достатъчно лесно е да добавите антиоксидантни добавки към ежедневната си програма!

Антиоксидантите са естествени съединения, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Тези съединения помагат на черния дроб да детоксикира натрупаните токсини като алкохола и предотвратяват спазми или камъни в жлъчката. Те могат също така да намалят възпалението в черния дроб, което може да бъде причинено от холестаза – състояние, при което жлъчката се блокира в каналите на черния дроб.

Експертите прогнозират, че все повече хора ще се обръщат към комбинации от антиоксиданти и други нови подходи за намаляване на увреждането на черния дроб по малко по-различни пътища. 

Как да повишим ефективността на чернодробното прочистване?  

Програмата за детоксикация може да има трайни благоприятни последици за здравето ви. Организмът ви се подлага на цялостен ремонт, като се премахват натрупаните с времето токсини. Ако сте здрави, това ще ви помогне да живеете по-дълго, по-здравословно и по-щастливо.

Какъв вид програма за детоксикация да изберете? Потърсете програма, която балансира диетата и физическите упражнения с много вода и почивка. 

Намерете балансирана и постижима програма за детоксикация, която съчетава ежедневни упражнения и промени в начина на живот, които можете да поддържате и след края на режима.

След приключване на програмата за детоксикация е добре да продължите да поддържате поне част от здравословните промени, които тя ви е накарала да направите. Ще забележите, че кожата ви ще изглежда по-здрава и че ще спите по-добре. Може също така да установите, че енергийните ви нива са по-високи и че имате по-голяма яснота на ума. Ключът е винаги да поддържате тези положителни промени, като преустановявате програмата си за детоксикация бавно и постепенно.

на горе