Как да се грижите за денталното здраве на малък домашен любимец

Как да се грижите за денталното здраве на малък домашен любимец
Домашни любимци

Как да се грижите за денталното здраве на малък домашен любимец

Да се грижите за домашен любимец може да бъде сложна задача. Ако имате голямо куче или котка, те могат по-рядко да страдат от някои заболявания, които изискват често посещение при ветеринар. Да се грижите обаче за малко животинче е далеч по-ангажиращо. Зайците, морските свинчета, чинчилите и други дребни тревопасни животни са опитни дъвкачи със зъби, които растат непрекъснато през целия им живот.

Заболяванията на зъбите са често срещани при тези видове, но често са предотвратими чрез правилно хранене и грижи.

Как да се грижите за денталното здраве на малък домашен любимец

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Тук ще ви предоставим важна информация, която има за цел да ви помогне да се грижите по-добре за животинката си.

Също ще знаете как да предприемете необходимите стъпки, за да осигурите здрави зъби на вашия домашен любимец през целия му живот.

Първо обаче трябва да разпознавате всички признаци на стоматологично заболяване при малки домашни любимци

Зайците, морските свинчета и чинчилите са хищни животни, които често крият признаци на болка и заболяване.  Вие трудно можете да разберете, че животното има проблем, а това налага чести профилактични посещения при ветеринар. Така най-добре можете да се грижите за него. Консултирайте се с компетентен човек, ако забележите някоя от следните промени в поведението и/или външния вид, тъй като те могат да са индикатор за стоматологично заболяване.

Признаците на стоматологично заболяване при малките домашни любимци могат да включват:

Забележимо израснали зъби

Това може да създава сериозен дискомфорт на домашния ви любимец, а освен това е възможно да се стигне до неприятни инфекции.

Забелязани затруднения при дъвчене

Ако забележите, че животното ви рязко намали консумацията на храна, значи има проблем. Поинтересувайте се какво се случва и погледнете дали не се случва нещо притеснително

Намалено оформяне на козината и/или плешиви петна по козината

Това също може да означава, че домашният ви любимец страда от някаква инфекция, което може да се превърне в голям проблем ако се пренебрегне.

Необичайно хранене или пиене

За да се грижите добре за животинката си, трябва постоянно да наблюдавате поведението му. Обърнете внимание на начина, по който животното ви се храни или пие вода, за да отхвърлите всякакви съмнения за някакъв проблем.

Слюноотделяне или влажност около устата

Ако усетите, че това се случва, побързайте да посетите своя ветеринар.

Намалено ниво на активност

Ако домашният ви любимец рязко стане мързелив или не проявява никакво желание за движение, то определено му има нещо. Не се опитвайте да го лекувате сами, а посетете ветеринар.

Видими признаци на болка

Това прави лечението задължително, защото ако животното не се чувства добре, то явно има здравословен проблем, който трябва да се лекува.

Загуба на тегло

Ако домашният ви любимец рязко отслабне, това трябва да ви накара да се замислите какво се случва с него. Възможно е проблемите да са сериозни ако загуби рязко тегло, без да сте му наложили някаква диета.

да се грижите
Как да се грижите за денталното здраве на малък домашен любимец

Пет най-добри съвета за управление на здравето на зъбите на малките животни

Планирайте редовни ветеринарни прегледи

Вашият домашен любимец трябва да посещава ветеринарния лекар поне веднъж годишно за преглед. Това е най-добрият начин да се грижите за него. По време на това посещение ветеринарният лекар ще оцени здравето на зъбите на вашия домашен любимец и това е чудесна възможност да зададете всички въпроси, които имате относно зъбите му.

Не прекалявайте с гранулите или лакомствата

Гранулите са важна част от ежедневното хранене на вашия домашен любимец, но прекаляването с тях може да ограничи интереса на животното към сеното. Винаги спазвайте препоръките за хранене с гранули и лакомства. Да се грижите за домашния си любимец не означава само той да бъде нахранен, но е от ключово значение каква ще бъде и храната, която му давате.

Редовно предлагайте безопасни, обогатяващи естествени дъвки

Играчките за дъвчене, направени от плетено сено, необработено дърво, ябълкови пръчки и други естествени материали, са чудесни за поддържане на здрави зъби на вашия домашен любимец. Редовно предлагайте няколко подобни залъгалки, за да се грижите за вашия домашен любимец.

да се грижите 2
Как да се грижите за денталното здраве на малък домашен любимец

Хранете ги с неограничено количество сено

Сеното е идеалният материал с високо съдържание на фибри, който осигурява здравословно износване на постоянно растящите зъби на вашия домашен любимец. Предлагайте различни видове сено, за да предотвратите склонността към придирчивост, която с времето може да доведе до зъбни нарушения. По този начин вие можете да се грижите за животинчето си и той винаги да си похапва нещо полезно.

Обръщайте голямо внимание на домашния си любимец

Наблюдавайте домашния си любимец всеки ден и отбелязвайте всички промени във външния му вид, поведението и здравето му. Ако някога сте обезпокоени от начина, по който се държи вашият домашен любимец, не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар веднага. Това е най-добрият начин да се грижите за него.

Вижте още:

Зодиите, които предпочитат да прекарват време с животните вместо с хората

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

Tagged ,
на горе