Как да научите кучето си да се връща обратно
Домашни любимци

Как да научите кучето си да се връща обратно

От съществено значение е да научите кучето си на добри умения за отзоваване. Знаейки, че то ще се върне, когато го повикате, можете да му дадете повече свобода да обикаля и да тича по време на разходка, без да го излагате на неоправдана опасност.

Всъщност това е умение, което един ден може да спаси живота му. Но когато става въпрос за обучение на кучето в умения за отзоваване, откъде трябва да започнете? Тук сме, за да ви помогнем.

Как да научите кучето си да се връща обратно

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Прочетете нататък за съвети и стратегии, с които да научите кучето си да се връща обратно.

Стъпка 1: Започнете в спокойна среда

Започнете в тиха, позната среда, например в дома си. Застанете близо до кучето си и като се уверите, че то е фокусирано върху вас, му покажете, че имате награда в ръката си. След това извикайте „Ела!“ толкова ентусиазирано, колкото можете.

Когато то дойде, дайте му лакомството, както и много похвали и ласки. Целта е да научите кучето си, че идването при вас е най-доброто и най-забавното нещо, което можете да си представите, и че когато се върне, ще се случат хубави неща.

Стъпка 2: Увеличете разстоянието

Продължавайте да повтаряте упражнението през следващите няколко дни и седмици, като постепенно увеличавате разстоянието, което то трябва да измине, за да стигне до вас.

Ако на някой етап кучето ви не реагира правилно, намалете разстоянието между вас, докато то успее, след което отново го увеличете бавно. Също така се опитайте да практикувате в произволно време, когато кучето ви не очаква, за да свикне да идва при повикване по всяко време.

Стъпка 3: Добавяне на разсейващи фактори

Когато кучето ви успешно идва всеки път, когато го повикате, можете да преместите тренировките си навън и да започнете да добавяте разсейващи фактори, като други хора и други кучета, които кучето трябва да подмине по пътя си към вас.

Забележка: Уверете се, че това се прави на безопасно, затворено място, например в ограден двор!

Дръжте кучето си на дълга каишка, докато практикувате командата навън, докато не сте сигурни, че то ще се върне, когато го повикате. Никога не практикувайте упражненията без каишката на места, където има дори малка вероятност кучето ви да бъде блъснато от кола.

Как да научите кучето си да се връща обратно
Как да научите кучето си да се връща обратно

Още съвети как да постигнете перфектно отзоваване:

Използвайте висококачествени лакомства и играчки като награда.

При наличието на много конкуриращи се интереси и разсейващи фактори трябва наистина да мотивирате кучето си да дойде при вас. Обикновената бисквита може да не ви свърши работа! Опитайте с много малко парче кучешко лакомство или нещо друго, което знаете, че кучето ви обича.

Подгответе кучето си за победа.

Помогнете на кучето си да се чувства успешно, като изчакате, докато се разбяга набързо и вече се върне към вас, преди да го повикате да дойде.

Не се повтаряйте.

Викайки „Ела! Ела! Ела!“ отново и отново само ще научите кучето си, че не е нужно да слуша първия път, когато го повикате. Ако кучето ви не реагира, направете крачка назад в обучението си, докато не постигнете успех.

Не се обаждайте на кучето си само по „негативни“ причини.

Ако винаги викате кучето си, само за да си сложи каишката и да се прибере у дома, то бързо ще научи, че „ела“ означава, че забавлението е свършило. За да избегнете създаването на тази негативна асоциация, уверете се, че извиквате кучето си няколко пъти по време на всяка игра, награждавайте го и след това му позволявайте да отиде и да играе отново.

Отзоваване при спешни случаи

Ако някога ви се наложи кучето ви да се върне при спешен случай, не го гонете. То вероятно ще си помисли, че това е игра и ще продължи да бяга от вас. Вместо това опитайте да бягате от него, за да го стимулирате да ви преследва.

Алтернативи на разхождането без каишка

Някои кучета просто не умеят да се връщат добре и независимо от това колко много тренирате, може да не се чувствате комфортно да ги пускате без повод. Това е нормално! Доверете се на инстинктите си. Кучетата все още се радват на разходки на каишка и не трябва да се чувствате сякаш ги лишавате – вие сте отговорни и правите това, което е най-добро за тях.

Оградените кучешки паркове също предлагат чудесна възможност за кучетата да тичат, да играят и да общуват, без да се притесняват, че ще се отдалечат твърде много.

Как да научите кучето си да се връща обратно
Как да научите кучето си да се връща обратно

В заключение

Обучението на кучетата за припомняне може да отнеме месеци, затова бъдете търпеливи. Просто не забравяйте да хвалите всеки успех, независимо колко малък е той.

И накрая, една важна забележка, която трябва да имате предвид: в никакъв случай не бива да пускате куче без каишка, ако то се разхожда в близост до автомобили. Разходките без каишка трябва да бъдат запазени за туристически пътеки, затворени паркове и други напълно безопасни места. Помнете, че независимо колко добри са уменията на кучето ви за отзоваване, на никое куче не може да се разчита, че ще се върне при повикване в 100 % от случаите. По-добре е да играете на сигурно, отколкото да съжалявате!

Вижте още:

Зодиите, които предпочитат да прекарват време с животните вместо с хората

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

Tagged ,
на горе