Имен ден на 10 февруари. Вижте кой празнува

имен ден на 10 февруари
Празници

Имен ден на 10 февруари. Вижте кой празнува

Кой празнува имен ден на 10 февруари? Всяка година на 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Валентина, Валя, Вал, Валентин, Валери, Валерия, Валериа, Вальо, Хараламп, Харалампи, Харалампий, Харламби, Хари, Харалампия, Харлампи и др.

Според църковният календар Валентин и Валентина празнуват имен ден на 10 февруари, защото в този ден се почита паметта на Св. мъченица Валентина.

На днешния ден, 10 февруари, църквата почита паметта на Св. мъченица Валентина и Св. Харалампи.

1 Февруари – Трифоновден + легенда

Молитва към Свети Мина, която помага в най-трудни житейски ситуации

Молитва към Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец

Молитва към св. апостол Тома за здраве и закрила

 

Имен ден на 10 февруари

Имен ден на 10 февруари: Свети свещеномъченик Харалампий – стожер на вярата.

имен ден 10 февруари

Сведенията за живота на Св. Харлампий преди извършването на подвига му са запазени, но много оскъдни. Известно е само, че Светият мъченик е живял в края на 2-ри век в град Магнезия, на територията на Мала Азия.

Свети Харалампий пострадал в началото на III век по времето на римския император Септимий Север (196-210 г.). Крепен от непоклатимата си вяра, той не изпитвал страх от гонението, а смело проповядвал истината за Бога.

Римският лидер жестоко преследвал християните, принуждавайки хората да се покланят на езически богове, като им правят жертви. Но въпреки опасността, свети Харлампий съвестно изпълнявал дълга си, насочвайки хората към истинския път, наставлявайки ги в Божието Слово. Благодарение на проповедите на свещеника много невярващи се посветили в Христовото учение.

По заповед епископът бил арестуван и изправен пред съд с искане да се отрече от вярата си, да принесе жертва на идолите. Но той стоически отказал да предаде вярата си. Светецът бил подложен на жестоки мъчения.

Но след като издържал мъченията с огън и не се пречупил, войниците повярвали в Христос, открито прославяйки силата му. Сред зрителите, присъстващи на процеса, имало три жени, които след видяното на мига приели християнството. Двама от мъчителите също се посветили и приели вярата на мъченика, поради което веднага били екзекутирани.

След като бил осъден на посичане, Светият мъченик напуснал земния си живот в 198 година, на 113 години.

Имен ден на 10 февруари: Света мъченица Валентина

света Валентина

Света мъченица Валентина Кесарийска отдала живота си в името на вярата в Спасителя. Тази девица е живяла в зората на християнството. Валентина била екзекутирана, само защото не искала да се покланя на езическите богове. Нейният подвиг в името на вярата в Христос се прославя от вярващите. Една обикновена жена доказала с личния си пример, че в името на спасяването на душата човек е готов на всякакви жертви.

Валентина е живяла по време на управлението на римските императори. Всеки от тези владетели вярвал и се покланял на езически богове. Валентина, жителка на Кесария, имала вяра в Христовото съзнание.

Поклонението пред Исус предизвикало недоволство у римските владетели, които по това време почитали само своите богове.

Всички християни са преследвани, заради вярата си, църквите им са затваряни, свещените им книги са безпощадно изгаряни.

Въпреки гоненията Светицата останала вярна на Христос. Владетелят на палестинската област Фирмилиан по заповед на римския император бил задължен да воюва срещу християните. Той заповядвал залавянето на палестинските жени, които вярвали в Христос – Йената и Пол. Те били изправени на съд и жестоко бити заради вярата си в Спасителя.

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

Tagged , ,
на горе