1 Февруари – Трифоновден + легенда

1 Февруари – Трифоновден + легенда
Празници

1 Февруари – Трифоновден + легенда

Всяка година на 1 февруари Българската Православна църква чества паметта на Свети мъченик Трифон, а самият празник е наречен Трифоновден или Свети Трифон Зарезан.

На Трифоновден (Св. Трифон Зарезан) Имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Трифон, Трифун, Трифонка, Радко, Радо, Рачо, Радка, Рада, Лозан, Лозана, Лозена, Лозенка, Гроздан, Грозден, Гроздана, Грозданка, Гроздена, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Веска.

Този празник е част от цикъла наречен Трифунци, това са 1, 2 и 3 февруари и се почитат, както следва: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение Господне и 3 февруари — Свети Симеон.

Българската народна традиция повелява, че Свети Трифон Зарезан е покровител на лозарите, винарите и ресторантьорите.

1 Февруари – Трифоновден + легенда

 

 

На 1 февруари задължително се извършва ритуално зарязване на лозята, а домакинята на къщата става от ранни зори, за да опече обредна пита, непременно украсена с лозово листо.

Приготвя се варено пиле, а в бъклица се налива от най-тежкото вино. Всичко се поставя в тъкана торба и стопанинът на къщата се отправя към лозето.

Всеки стопанин щом пристигне на лозето си, първото нещо, което трябва да направи, е задължително да се обърне с лице към слънчевия изгрев и да се прекръсти три пъти. След, което „зарязва“ три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел. Лозето се пръска със светена вода и се отправят благословии за голям берекет.

По традиция на този ден се избира Цар на лозята.

Кратка история за Свети мъченик Трифон.

Светецът се е родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, тогава на територията Римската империя. Бил роден в семейство, което твърдо и дълбоко вярвали в Христос. Трудът на родителите му скоро дал плодове.

Римският император Гордиан не бил християнин, но и не извършвал гонения срещу тях, за което Бог му сторил милост.

Императорът имал прекрасна дъщеря – Гордиана. За нейната ръка идвали видни и прославени момци.

За жалост приказно красивата девойка се разболяла от тежка душевна болест – хвърляла се в огън, във вода от терзания. Но винаги повтаряла: „Никой не може да ме излекува, освен Трифон.“

Когато Трифон бил едва 17-годишен го довели в Рим, при болната дъщеря на императора. Чрез него Бог изцелил душата на императорската дъщеря. В мига мнозина повярвали и се покръстили в Христовата вяра. Императорът щедро се отблагодарил на младият Трифон за стореното чудо. Момчето не се нуждаело от материални блага, затова той раздал всичко на нуждаещите се.

Легенда за Свети Трифон Зарезан (из: „Голяма книга на българските митове и легенди“, изд. „Пан“)

Света Богородица отишла на черква. На връщане минала край Трифон, който бил в лозето и подрязвал лозите. Тя го поздравила с „Помага Господ“, но той не отговорил, а й се присмял:

– Дете носиш на ръце, а мъж нямаш.

На Богородица много й дожаляло и като минала край къщата на Трифон, казала на жена му:

– Вземи кърпи и превръзки и бързо иди при мъжа си, защото Трифон си е отрязал носа!

Жена му веднага взела кърпи и бързо отишла на лозето.

– Защо толко бързаш и си изплашена? – попитал я Трифон.

– Мария мина и ми каза, че си си отрязал носа – отговорила жена му.

– Остави я – отвърнал Трифон. – Тя те е излъгала. Не съм пиян да си отрежа носа. Аз режа така – и той показал на жена си с косера, а не така! – и в този миг си отрязал носа и останал чип, без нос.

Та оттам му е и прякорът „Чипия“ и „Зарезан“.

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе