Вътре или навън зайците са по-щастливи?
Домашни любимци

Вътре или навън зайците са по-щастливи?

Зайците са страхотни домашни любимци. Все повече семейства избират именно тях за своя дом, но също имат своите специфики на отглеждане и грижи. Решението дали да ги отглеждате вътре или навън е личен избор, но трябва да се вземат предвид факторите за околната среда и безопасността, за да се вземе най-доброто решение за тях.

HappyWoman_Astrology_1200x300

infomax-logo-50-15-HW Неделя Щонова: Просто влез във вътрешната стаичка на душата си

infomax-logo-50-15-HW Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

И така… вътре или навън зайците са по-щастливи?

Домашните зайци първоначално са били диви животни. Те не са създадени да живеят около радиатори, електричество и други подобни. Но това не означава, че те не могат да живеят щастливо в тази среда. Вземете например котките и кучетата – това са две животни, които могат да живеят вътре, навън или в комбинация от двете. Нещо повече, някога нашата раса е съществувала само на открито с елементарни подслони. Днес обаче човешката раса се е адаптирала да живее в различни среди, като се приютява в огромни имения и скромни колиби. Но ние все още процъфтяваме…

Защо да е различно при зайците? Дали зайците трябва да живеят вътре или навън, зависи от собственика и условията на средата. Коментарите в социалните мрежи са в двете крайности и това e чудесен пример. Една потребителка обяснява как зайците са си построили собствена бърлога и имат свободен достъп до кошарата си, както и до семейното жилище – но си тръгват, когато им стане прекалено топло. Зайците, които се връщат навън, когато им е твърде горещо, говорят много за това къде са истински щастливи. От друга страна, много семейства са на мнение, че зайците са по-подходящи за закрито, където те са в безопасност от хищници и други опасности.

зайците са
Вътре или навън зайците са по-щастливи?

Дом на закрито

Ако живеете в район, в който хищниците се движат свободно, може да решите, че е за зайците са по-подходящи затворени пространства. Също така, ако външните температури редовно падат под нулата, зайците може да се чувстват по-добре в по-топла среда. Ако зайчетата ви са настанени в дома ви, не забравяйте да „защитите“ средата, като премахнете всички опасни места, като електрически кабели или стайни растения, които могат да бъдат нагризани!

Вашите зайци все пак ще се нуждаят от подходящо помещение за почивка и сън – просто се уверете, че то е достатъчно просторно, за да могат да скачат в него. Зайчетата също така обичат да ровят и да се хранят и ще се радват на различни големи кутии за копаене, пълни със сено, пръст и трева. Разбира се, те се нуждаят от място за тоалетна – можете да им предложите плитка тоалетна, пълна със слама или хартиени гранули.

Вътре или навън зайците са по-щастливи?
Вътре или навън зайците са по-щастливи?

Голямото пространство на открито

Ако домът ви може да бъде доста шумен или наоколо има други домашни любимци, като например кучета, зайците са склонни да предпочитат тишината навън, стига да са добре защитени от хищници, вятър, дъжд и директно слънце. Освен това те се нуждаят от ежедневен достъп до място, където могат да се упражняват, да ровят и да играят. През студените месеци зайците са уязвими и ще оценят допълнителната постеля, за да се чувстват уютно, така че е добре да се снабдите с допълнително сено. И накрая, не забравяйте да проверявате два пъти дневно дали бутилките им за вода не е замръзнала.

Или някъде по средата?

Добра алтернатива за настаняване на зайци през зимните месеци може да бъде подходяща барака или неизползван гараж – само се уверете, че все още има достатъчно място за ежедневните им упражнения и игри. Стопанските постройки трябва да имат много естествена светлина, да са добре проветрени и да разполагат с много вътрешно обогатяване. Зайците са животни, които ще се радват на различни нива, на които да скачат, на уютни скривалища и на достатъчно пространство, за да тичат и скачат до насита.

Правете промените бавно

Зайците са чувствителни към резки промени в температурата, така че ако обмисляте да ги преместите отвън навътре или обратното, е разумно да го направите постепенно. Когато премествате зайците си навън, опитайте се да изберете период от годината, когато времето е меко, преди студовете през зимата или силните горещини през лятото. Когато се премествате вътре, най-добре е да преместите зайците си преди включването на централното отопление през зимата, за да имат време бавно да се приспособят към по-високата температура.

Компанията на двама…

Зайците са животни, които обичат да живеят по двойки. Те са социални същества, които се радват на общуване. Отглеждането им по двойки ще ви помогне да предотвратите самотата, тъй като свързаната двойка ще бъде приятел за цял живот. Следователно, ако им се предостави достатъчно голямо помещение, те могат да се разхождат всеки ден и да се забавляват, без да им бъде скучно.

Вижте още:

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

За какво да внимавате, когато гледате котка

Неща, които никога да не правите на кучето си

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (първа част)

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (втора част)

Tagged ,
на горе