Торта Павлова е отличен начин да прекарате една пролетна вечер на открито с ароматен вкус.
Тортата надминава по известност своята кръстница – балерината Анна Павлова.
Пухкава отвътре и хрупкава отвън, тортата прилича на бял облак. Целувчените блатове са леки като облеклото на самата прима. Лека, нежна и ефирна като балерина, от където идва името „Павлова“, тя е истински разкош!
Украсена с ароматни ягоди, торта Павлова изкушава сетивата и пленява очите!
Опитайте тази пленителна торта, няма да сгрешите!
Необходими продукти
За блатовете
4 белтъка на стайна температура
200 гр. пудра захар
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. оцет (лимонов сок)
1/4 ч.л. сол
1 лъжичка ванилов екстракт
За украса
250 мл. течна животинска сметана
1 пълна с.л. пудра захар
500 г ягоди и малини
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите нежна торта Павлова в няколко стъпки:
Стъпка 1
Подгответе суха и чиста купа, сложете белтъците, оцет и сол. Разбийте с миксер на висока степен, за да се получи мек сняг. Започнете да добавяте по малко с лъжица една-две пудрата захар, като разбивате внимателно.
След като добавите цялото количество пудра захар, продължете да разбивате още 5-6 минути. Трябва да получите гладка, лъскава и много гъста смес, като по бъркалаката остават твърди връхчета. Добавете нишестето и разбъркайте внимателно за 15 секунди.
Стъпка 3
Изсипете получената смес в плитка тава, предварително застлана с хартия за печене. Оформете целувчен блат във формата на кръг с диаметър 20 см. Може да разделите сместа на две и да опечете 2 блата.
Стъпка 4
Сложете блата да се изпече на 130 градуса за 45 минути до 1 час, докато се получи съвсем леко порозовяла коричка и мека и сочна вътрешност. Оставете изпечения блат да се охлади, като държите вратата отворена.
Стъпка 5
Разбийте сметаната със захарта на пухкав сняг. Намажете блата отгоре обилно със сметаната и украсете с почистените, измити и добре подсушени плодове – ягоди и малини. Отгоре поръсете с малко пудра захар. Може да поръсите с шам фъстък и розови листенца за разкош.
Консумирайте торта Павлова веднага, защото хтупкавата коричка отгоре омеква.