Най-вкусната леща чорба по селски е не само любимо ястие, но и много полезна. Леща чорба е подходяща храна по време на пости или за вкусен обяд с невероятен вкус на ароматна чубрица. Това кулинарно изкушение ни връща отново в детството, в спомените за гозбите на баба.
Рецептата е лесна и се приготвя бързо, а резултатът е отличен!
Необходими продукти
леща – 300 гр
моркови – 1 бр.
лук – 2 глави
чесън – 5 скилидки
чубрица
олио – 5 лъжици
брашно – 2 с.л.
червен пипер – 1 лъжица
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне
Ето как се приготвя вкусна леща чорба по селски:
Първо
Почистете и накиснете лещата във вода за около 20 минути. След това измийте отново лещата и сложете в тенджера да заври. Изхвърлете първата вода и налейте нова, посолете. Оставете лещата на умерен огън да къкри за около 25 минути. Когато лещата е полуготова и омекне, започнете да приготвяте запръжката.
Нарежете лука на дребно, а морковите настържете на ренде по желание.
Трето
Загрейте масло в тиган и запържете нарязаните лук, моркови и цели скилидки чесън. Добавете подправките и малко брашно. Когато запръжката започне да се сгъстява, налейте малко бульон от лещата (3 с.л.) и разредете.
Четвърто
Разбъркайте всичко, за да стане еднакво навсякъде. Свалете тенджерата с леща от котлона за малко и налейте запръжката. Разбъркайте чорбата и върнете на котлона за още 10-15 минути, докато се сварят всички продукти.