Кекс с локум

Приготвяне

10 минути

Готвене

45 минути

Общо

55 минути

Порции

7 порции

В сърцето и стомаха ни има специално място за този уникално вкусен кекс с локум!Пухкав е, сладък е и се тегли като локум! Опитате ли го веднъж ще се превърне в един от любимите ви.

Необходими продукти

1 кутия локум /200 г/
250 г брашно /2 пълни ч.ч./
1 непълна ч.ч. захар /100- г/
1 пак. краве масло /125 г/
150 г кисело мляко
2 яйца
1 пак. ванилова захар /2 пак. ванилии на прах/
2 ч.л. бакпулвер
краве масло за намазване
брашно за поръсване

Начин на приготвяне

Ето как се приготвя стъпка по стъпка този неустоим кекс с локум:

Разбийте яйцата в купа с миксер на високи обороти за около 3 минути.

локум
кекс с локум

Добавете захарта и разбийте за около минута, докато станат гъсти. След това добавете меко масло, което е било на стайна температура и разбийте. Прибавете и киселото мляко и размесете.

В отделна купа се слага предварително пресято брашно и бакпулвер. Добавят се към разбитите яйца заедно с ванилова захар и след това хубаво се разбъркват.

локум
кекс с локум

След това се набрашнява и намаслява в продълговата форма за печене. Покрива се с половината от пухкавата смес. Локумът се притиска леко с точилка и трябва да се нареди в средата на формата по цялата дължина. Покрива се с останалата смес за кекс и се заглажда повърхността.

локум
кекс с локум

Печем на 180 градуса за около 30 минути.

След като се извади кексът от фурната изчакваме 5 мин, за да се охлади напълно. Едва тогава се реже на парчета.

локум
кекс с локум

Приятен апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Рецепта за сладък салам – десерт, който ще ви върне в детството

Пастет от тиквички – много вкусен, нежен и с кремообразен вкус

Лесен и вкусен винен кебап

Гръцки портокалов сладкиш със сиропКак да изберем кухненски остров?

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе