20 минути
60 минути
80 минути
5 порции
Толкова проста и толкова вкусна в същото време.Често пренебрегвана, или пък забравяна рецептата за домати с ориз е една класическа рецепта от българската национална кухня, която във вариации се е приготвяла в много български къщи. Вкусните български домати дават вкуса, аромата и богатството на това простичко ястие, което може да бъде сервирано, както като гарнитура, така и като леко основно ястие.
900 гр консервирани домати или 1 кг ако са пресни
300гр. ориз – 5 кафени чашки
6 с.л. олио
2 глави лук
2 морков
2 ч.л. сушен босилек
2 ч.л. сол
1/5 ч.л.захар
Измийте ориза няколко пъти и го залейте с гореща вода. Оставете го 25 минути да престои.
Нарежете лука на дребно. На ситни кубчета нарежете и моркова.
Загрейте олиото в тигана. Сложете моркова и го запържете за минута.
Добавете лук, запържете за половин минута и сложете 5.с.л отцедени от сока скълцани домати.
Задушете около минута и сложете отцедения от водата ориз.Запържете за около минута и залейте с 7 чаши гореща вода.
Когато заври сместа се слага в тавичка, поръсва се с щипка захар и се посолява.
Сложете останалата част от доматите и добавете босилек.
Сложете ястието във фурната и печете в ниската част при температура от 180 градуса за около 20 минути.
Приятен апетит.
Вижте още интересни рецепти при нас:
Вкусни постни зелеви сарми за Бъдни вечер
Как да подредите масата за Коледа?