Чудните мостове – родопският скален феномен
Величествена България

Чудните мостове – родопският скален феномен

Чудните мостове Еркюприя, още Скалните мостове, са скален феномен, разположен в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 метра надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводна в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва. Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката.

В резултат на това са останали двата известни мраморни моста.

Големият е широк около 15 метра в по-широките части, дълъг почти 100 метра. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 метра и широчина 40 метра.

Малкият мост е на 200 метра от големия по течението на реката – непроходим, дълъг 60 метра, с обща височина 50 метра, а само на арката – 30 метра.

След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 километра.

Искате да излезете с него? Поканете го

5 красиви места в България: кои градове да посетите

Топ 5 на най-красивите водопади в България

Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?

6 удивителни дестинации в България, които да посетитеКак да пренесете красотата на природата във вашия дом

Чудните мостове – родопският скален феномен

Къде се намират Чудните мостове и как да стигнете до тях?

чудните мостове
Чудните мостове – родопският скален феномен снимка: pinterest

Природната забележителност се е сгушила в източния склон на Централните Родопи на цели 1450 метра надморска височина. До Чудните мостове се достига като поемете по пътя от град Асеновград към град Смолян. Пътят е изключително живописен и прохладен. Изкачва се бавно по завоите на балкана и предлага множество красиви гледки. Докато пътувате може да се насладите на невероятната заобикаляща ви природа, която предлага чудни пейзажи във всеки един сезон от годината. Вляво от пътя тече река Чая, която ви съпътства през цялото пътешествие. Малко след като преминете село Хвойна ще видите табела вдясно за Чудните мостове и село Забърдо, което също може да посетите и разгледате по пътя си.

Девствената природа, която ви заобикаля, както и чистият въздух, и несравнима тишина ви карат да забравите за лошите условия на пътя и да се потопите в магията на Родопите. При нормално шофиране след около 25 минути ще достигнете и до паркинга на Чудните мостове.

чудните мостове
Чудните мостове – родопският скален феномен снимка: pinterest

Как са се сформирали Чудните мостове

чудните мостове
Чудните мостове – родопският скален феномен снимка: pinterest

Легенди за това приказно място не липсват, но според направените проучвания те са дело на природата. Точно на мястото на Чудните мостове днес е минавала река Еркюприя. Тя е била много пълноводна в миналото. Под въздействие на ерозионните процеси, пукнатините в скалите били ясни и видими. Те оформили пещера. Тя обаче не е била с постоянни размери, защото таванът й се срутвал, а отломките били отнасяни от реката.

Образували се дупки, арки, сводове и така природата сама е създала Чудните мостове като скален феномен.

Легенда за Чудните мостове

чудните мостове
Чудните мостове – родопският скален феномен снимка: pinterest

За това място, дело на природата, не липсват легенди. Да, звучат фантастично, но защо пък да не са и истина. Ето някои от тях.

В землището на село Забърдо имало пастири, които се грижили за стадата си. Така се изхранвало местното население, но докато царял мир, любов и хармония, изведнъж всичко се променило.

Един ден започнали да изчезват животни от стадата им, едно по едно, докато не били напълно опустошени. Пастирите не знаели какво става, докато един ден не решили да разберат и пред смаяните им погледи се появил змей. Точно така, като тези от приказките, които вземал животно по животно и бягал в гората.

Пастирите решили да се обединят и съюзят срещи злодея. Взели едно магаре и го натоварили с прахан, а това е суха субстанция от дървестна гъба, която служи за запалване на огън от огниво. Запалили го и го пратили в гората. Змеят го видял и тъй като бил лаком, щом зърнал магарето, го глътнал. Веднага след това праханът се разгорял, а змеят започнал да се мята. Чудил се как да се спаси от сполетялата го беда. Чувал се тътен от ударите му в земята. Накрая намерил една дупка и се скрил в нея. Никой повече не чул за него, нито го видял.

Пастирите заживели отново в хармония, а стадата им се разрастнали. Години по- късно, костите на змея изгнили и на мястото се оформили скални образувания: красиви арки, пролуки, галени от слънчевите лъчи и този феномен бил наречен Чудните мостове. Това е легендата, а каква е истината, само Родопа планина знае.

Tagged , ,
на горе