8-те най-красиви места в Родопите
Величествена България

8-те най-красиви места в Родопите

В Родопите се намират едни от най-живописните места в България. Тя е известна като планината на Орфей и планината, пpoĸълнaтa oт бoгoвeтe. Въпреки тази слава това е eднa oт нaй-ĸpacивитe бългapcĸи и eвpoпeйcĸи плaнини. Можете да отправите своя взор към тучните поляни в разнообразни зелени нюанси, където се редуват тъмни иглолистни гори, стръмни канари и живописни каньони.

8-те най-красиви места в Родопите

4 места със силна енергия в България, които лекуват болести

Културно богатство на България: Ковачевица и Лещен

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса

Това е дестинация, която трябва да бъде позиционирана в началото на всеки списък за пътешествия. Планината се простира на обширна територия и заема голяма част от Централна Южна България.

10-те най-красиви места в Родопите

1.Панорамната площадка Орлово око

Родопите
10-те най-красиви места в Родопите снимка: pinterest

Съоръжението „Орлово око” е метална площадка, разположена на стръмния склон на високия 1563 м връх Свети Илия, от която се разкрива панорамна гледка към цялата околност, която наистина спира дъха. При добро време могат да се видят целите Родопи, върховете на други български планини и дори част от Гърция. Тя е една от красотите на Родопите.

2.Каменните гъби

Родопите
10-те най-красиви места в Родопите снимка: pinterest

Каменните гъби са скални образувания, които се намират източно от с. Бели пласт, на пътя, свързващ Кърджали с Хасково. Скалните образувания имат форма на естествени гъби – пънчетата им са розови, а шапките – зеленикави. Височината на пънчетата и ширината на шапките е до 2,5 м. Каменните гъби са едно от най-красивите места в Родопите.

3.Дяволският мост

Родопите
10-те най-красиви места в Родопите снимка: pinterest

Дяволският мост (Шейтан кюприя) е средновековен мост на река Арда. Мостът се намира на 420 метра надморска височина и е ограден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 метра, а широчината — 3,5 м. Мостът е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Една от големите забележителности в Родопите.

4.Асеновата крепост

Родопите
10-те най-красиви места в Родопите снимка: pinterest

Намира се на 2 км от Асеновград. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски. Асеновата крепост е част от забележителностите в Родопите.

5.Пещерата Дяволското гърло

Родопите
10-те най-красиви места в Родопите снимка: pinterest

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена „Бучащата зала“. Пещерата е едно от красивите места в Родопите.

6.Чудните Мостове

Родопите
10-те най-красиви места в Родопите снимка: pinterest

Някога преди стотици хиляди години Чудните мостове са представлявали пещера, образувала се под въздействието на водите на река Еркюприя. Карстовите скали се срутвали в резултат на механичното действие на водата и така се образували великолепните скални образувания, които в наше време привличат много туристи. Намират се на надморска височина от 1450 м. Те са уникална забележителност на Родопите.

7.Бeлинтaш

Родопите
10-те най-красиви места в Родопите снимка: pinterest

Предполага се, че Белинташ е култов обект на траките, датиращ от V век пр.Хр. В превод от турски името означава Белият камък. Представлява малко скалисто плато с дължина на скалната площадка 300 метра и надморска височина над 1200 метра. Според други теории се смятало, че съществува древно тракийско светилище посветено на бог Сабазий, създадено и стопанисвано от тракийското племе беси. В най-високата част на скалата са издълбани кръгли отвори, ниши, улеи и стъпала, които образуват карта на звездното небе. Белинташ е едно от красивите места в Родопите.

8.Кръстова гора

Родопите
10-те най-красиви места в Родопите снимка: pinterest

Кръстова гора е енергийно място в Родопите, което според много хора сбъдва желания. Ако посетите аязмото ще видите, че много хора са оставили дрешки и лични вещи на близки, молейки за изцеляването им. Името на манастира е такова, защото се вярва, че там е заровена частица от Христовия кръст. Мястото е леснодостъпно с кола, като има изграден паркинг. Не пропускайте да посетите аязмото, а от там и алеята с храмовете към големия кръст дарен от Цар Борис.

Tagged , , ,
на горе