Малината „топи“ мазнините по корема по-добре от лютивия пипер

малината топи мазнините по корема
Добра форма

Малината „топи“ мазнините по корема по-добре от лютивия пипер

Малината топи мазнините по корема? До този извод стигнали учени, провели ново изследване. Опитвайки се да открият вещество с химическа структура, аналогична на капсацина, който, както е известно, стапя мазнините и се съдържа в лютивия пипер, учени открили малиновите кетони. Етеричното масло от малини „топи“ човешката мазнина три пъти по-силно, отколкото капсацицина, уверяват те.

В хода на клиничните изпитвания се установило, че 70% от участниците в експеримента отслабнали с повече от килограм само за седмица след приема на малинови таблетки. Учените обясняват, че малиновите кетони са съединение, което придава този характерен аромат на малината. Става дума за добавка, която вече е доста популярна сред хората, желаещи да отслабват. Още през 2010 г. учените забелязали, че малиновите кетони имат сходна структура с капсацина, който е химическото вещество, отговарящо за лютивината на чили-пипера.

Малините съдържат до 45 калории на 100 г, т.е. средно повечето плодове обикновено осигуряват енергийна стойност, равнозначна на 86 килокалории. Това прави този малък ароматен плод един от най-нискокалоричните. Затова често малините се препоръчват по време на диета.

Всеки, дори диабетици, може да яде малини заради техния нисък гликемичен индекс. В същото време плодът е сред най-богатите на витамини и минерали. Например, 100 грама малини съдържат около 30% от дневните ни нужди от витамин С. Хранителните му свойства са подобни на тези на ягодите. Малината съдържа, наред с други неща, витамин Е с по-ниска скорост от ягодите. Но за други минерали тя се конкурира с ягодите, тъй като има малко повече минерални соли, като калий.

Също така малините са сред най-богатите плодове на елагова киселина, която е антиоксидант полифенол, за който се смята, че помага за предотвратяване на някои видове рак. Съдържа също антоцианини (антиоксидант) и кверцетин.

Малината има и относително високи нива на калций, магнезий и желязо. Освен това, благодарение на високата си концентрация на червени пигменти – богати на витамин Р, плодовете насърчават кръвообращението. Малините са сред храните, богати на фибри със 7 г фибри на 100 г., поради което харесваният плод е ефективен в борбата със запека.

И още! Малините са отлично природно средство за борба с клетъчното стареене и запазване свежестта на кожата. Антиоксидантните характеристики на антоцианините, съдържащи се в този малък червен плод, подобряват, наред с други неща, еластичността и плътността на епидермиса. И накрая, помага за предотвратяване на зачервяване на кожата, като засилва устойчивостта на малките кръвоносни съдове.

Малините съдържат и много фолиева киселина, която е необходима за бременни жени и плода. Затова често се препоръчва на бъдещите майки да хапват на воля малини, още повече, че, както споменахме, те са нискокалорични плодове. В началото на бременността приемът на ароматния плод би помогнал за правилното развитие на феталните клетки. Също така приемът на малинов чай ​​или настойки от малинови листа ще намали гаденето, риска от спонтанни аборти, болката и ще улесни раждането. Така че лечебните ползи от растението са били използвани още от жените в древността.

Проучвания показват нееднозначно, че малините са много полезни и в борбата срещу окисляването на лошия холестерол, което от своя страна, понижава риска от сърдечносъдови инциденти.

1 глава лук дневно понижава кръвната захар

Елексир на живота с алое оздравява целия организъм

5 ключови стъпки за здраве и щастие

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе