Любопитни факти за катериците
Интересно

Любопитни факти за катериците

Катериците получават много внимание от хората, но не винаги по основателни причини. Склонни сме да се спираме на негативи като откраднати домати и окупирани тавани, понякога пропускайки да оценим напълно дългата, предимно безобидна и често забавна история на тези животинчета, живеещи сред нас.

Тази по-мека страна заслужава внимание, особено след като те са сред най-видимите диви животни в много големи градове и предградия. Те са широко разпространени и много харесвани и въпреки умението да правят пакости, рядко предизвикват същото презрение като други, по-склонни към боклука градски животни като плъхове, гълъби или опосуми. Те са като космати малки горски посланици, използващи паркове и задни дворове като свои градски посланици.

И все пак дори за хората, които ги виждат всеки ден, това разнообразно семейство гризачи може да бъде пълно с изненади. Ето няколко интересни факта, които може би не знаете за тези харизматични опортюнисти, които споделят нашите местообитания.

Искате да излезете с него? Поканете го

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Кучето лае по телевизора – причини и решение

Причини, поради които да сме благодарни на котките

infomax-logo-50-15-HW Неделя Щонова: Просто влез във вътрешната стаичка на душата си

Любопитни факти за катериците

1. Катериците са изненадващо разнообразни

катериците
Любопитни факти за катериците снимка: pinterest

Семейството на катериците е сред най-разнообразните от всички съвременни бозайници, с повече от 278 вида и 51 рода, виреещи навсякъде от арктическата тундра и тропическите гори до ферми, предградия и големи градове.1 То включва разнообразие от дървесни катерици и летящи катерици, но също и много наземни видове – като бурундуци, прерийни кучета и мармоти – които може да са по-малко очевидно катерици за случайни наблюдатели, по-запознати с гъстоопашатите акробати. Независимо от това, всички те са членове на таксономичното семейство Sciuridae, което е местно за всеки континент, с изключение на Австралия и Антарктида.

2.Предните им зъби никога не спират да растат

Катериците имат четири предни зъба, които растат непрекъснато през целия им живот, със скорост около шест инча (15 см) на година. Това помага на техните резци да издържат на привидно непрекъснатото гризане, в противен случай бързо биха останали без зъби.

3.Имат умение да прекъсват електричеството

катериците
Любопитни факти за катериците снимка: pinterest

Електрическите линии не могат да се мерят със зъбите на катериците, които са обвинявани за стотици прекъсвания на захранването в САЩ през последните 30 години – включително прекъсвания, които за кратко затвориха фондовия пазар NASDAQ през 1987 г. и 1994 г. Както отбелязва институтът Брукингс, “ Катериците са сваляли електрическата мрежа повече пъти от нулевите пъти, които са имали хакерите.“

4.Катериците играят голяма роля в хранителната мрежа

катериците
Любопитни факти за катериците снимка: pinterest

Катериците са важен източник на храна за много нечовешки хищници, включително змии, койоти, ястреби и сови, за да назовем само няколко. Те също отдавна са били ловувани от хората и някога са служили като ключови съставки за американски ястия като бурго от Кентъки и яхния от Брънзуик, въпреки че днес вместо тях обикновено се използват други меса.

Месото от катерици обаче бавно се завръща, благодарение на готвачи, които смятат, че трябва да ядем инвазивни видове – подход, известен като „инвазивизъм“.

Дървесните катерици ядат предимно ядки, семена и плодове, но са всеядни. Известно е например, че сивите катерици ядат насекоми, охлюви, птичи яйца и животински трупове, когато другата храна е оскъдна. Подобно на много гризачи обаче, катериците не могат да повръщат. (Те също не могат да се оригнат или да изпитат киселини.)

5.Само няколко катерици спят зимен сън

катериците
Любопитни факти за катериците снимка: pinterest

Някои земни катерици спят зимен сън, но повечето видове разчитат на запаси от храна, за да прекарат зимата. Това може да означава да съхраняват цялата си храна в един килер, въпреки че това е уязвимо за крадци, а някои земни, трупащи килера, губят до половината от тайника си по този начин. Вместо това много от катериците използват техника, наречена „разпръснато натрупване“, при която разпръскват храната си в стотици или хиляди скривалища, трудоемка защита срещу кражби.

Благодарение на подробната пространствена памет и силното обоняние, те все още възстановяват до 80% от кеша си.

Tagged ,
на горе