Токсичност във връзката – признаци, че източникът сте вие

Токсичност във връзката - признаци, че източникът сте вие
Любов и партньорство

Токсичност във връзката – признаци, че източникът сте вие

Може да бъде наистина голямо  предизвикателство да поддържате една връзка, особено ако двамата виждат, че нещо бавно и ефективно ги разкъсва. По-разочароващото е, когато опитате да направите нещо, което да подобри ситуацията, но да се окаже, че в действителност то я влошава. Не е изключено и вие да сте в т.нар. токсични взаимоотношения. По дефиниция този вид връзка между двама души, без значение колко се обичат, често може да доведе до емоционални и психологически травматични резултати. През повечето време никой от тях не осъзнава как тяхната „любов“ бавно ги унищожава, докато не стане твърде късно.

Всички можем да се съгласим, че най -добрият начин за решаване на даден проблем е да се открие какво го е причинило. При проблеми, свързани с връзката между двама влюбени, не става въпрос за „какво“, а всъщност е въпрос на „кой“. Е, всичко, което беше казано, ни води до един също толкова важен въпрос, който трябва да бъде разгледан:  Как бихте разбрали дали всъщност вие разрушавате всичко? Има ли признаци, че сте токсичен във връзката си? И ако разберете, че наистина сте такъв, какво можете да направите по въпроса?

 

За щастие имаме отговорите на вашите въпроси и се надяваме, че още не е късно.

 

 

Вашият свят се върти около партньора ви.

 

Ако инвестирате цялото си време и енергия в партньора си и често забравяте, че трябва да живеете живот извън връзката си, това може да бъде нездравословно не само за вашата половинка, но и за вас самите. Първото правило на здравата връзка е да дадете на себе си и на вашия любим пространство да се чувствате свободни и да живеете независимо. С други думи, не е нужно да следите всяко негово движение и ежедневните му дела.

 

Лесно казвате обидни думи, когато сте ядосани.

 

Какви сте, когато сте ядосани? Как се справяте с кавгите с вашата половинка? Острите думи ли са вашето най-силно оръжие? Дори и да нямате предвид тях, тези думи могат да бъдат толкова мощни, че да причинят дълбок и постоянен емоционален белег в сърцето на партньора ви. Никога не казвайте нещо, което нямате предвид и ако смятате, че болката ще отмине само след искрено извинение, грешите.

 

Предлагате раздяла винаги, когато нещата не вървят по вашия начин.

 

През повечето време нямате това предвид и просто целта ви е да получите реакцията, която искате да видите и чуете. Понякога хората правят това, само за да се чувстват сигурни, че все още са обичани, а други – за да върнат увереността си. Всичко това са егоистични причини и ако партньорът ви искрено ви обича, това е изтезание и трябва да го спрете.

 

Ревността лесно отключва тъмната ви страна.

 

Позволявате ли на половинката си да излиза с приятелите си или да говори с други хора и се държат приятелски около тях? Ако отговорът ви на тези въпроси е категорично НЕ, тогава трябва да знаете следното: ревността е най-големият убиец на връзката. Именно заради нея най-често възникват проблеми и спорове, повечето от които обикновено са без причина.

 

Не знаете как и кога да се извините.

 

Трябва да имате смирението и смелостта да признаете, когато допускате грешки. Възможността да изразите колко искрено съжалявате е голям плюс в една връзка. Липсата му може да ви даде обратното. Толкова е просто, но не всеки признава важността на едно „съжалявам“ и как може да поправи разбитото сърце.

 

Искате внимание 24/7.

 

Точно, както не бива да слагате вашия любим в центъра на вашата вселена, не трябва да го молите да прави същото. Ако постоянно изисквате време и внимание и се чувствате зле или наранени, ако вашите изисквания не са изпълнени, това може да накара партньора ви да се почувства в капан и задушен. Дайте му място да диша. Любовта трябва да освобождава хората, а не да ги кара да се чувстват като затворници.

 

Винаги вие говорите повече от него.

 

Да знаете как да изслушвате партньора си е умение, което всеки трябва да научи. Дайте глас на вашата половинка и я оставете да каже мнението си. Изслушайте го и го накарайте да почувства, че за вас е важно какво мисли. Това ще заздрави доверието му към вас и ще го увери, че вие ​​сте човек, с когото може да говори за всичко.

 

Винаги припомняте минали грешки, за да подкрепите своята теза.

 

Не се наказвайте един друг, като припомняте минали грешки, когато имате спор за нещо напълно несвързано с тях. На първо място, това е несправедливо и ненужно. Това няма да реши проблема и всъщност просто ще го влоши.

 

Търпението ви е краткотрайно.  

 

Да бъдете с някого означава да живеете с друг човек, чиито мисли и вярвания са различни от вашите. В крайна сметка всички сме уникални и различни един от друг. Има моменти обаче, когато тези различия могат да натиснат нашите бутони. Някои стресови ситуации могат да изведат най лошото в нас и ни остават два избора: да оставим да избухнем или да намерим сили и да бъдем търпеливи. Каквото и да изберете, казва много за вас като човек и като партньор.

 

Не му позволявате да бъде себе си.

 

Опитвате ли се да контролирате житейския избор на партньора си, мислейки, че знаете кое е най-доброто за тях? Подкопавате ли способността му да взема добри решения? Ако не му позволите да бъде идеалната версия на себе си, вие го ограничавате да бъде най-добрият човек, който може.

Ако сте преминали през подобна ситуация, бихте се съгласили, че опитът да се спаси токсична връзка е едновременно сложен и емоционално изтощаващ. Въпреки това, ако в момента се опитвате да преживеете същата фаза в настоящите си любовни отношения, може да е трудно да се определи къде трябва да започне възстановяването, но е възможно, ако просто осъзнаете, че може би, вие трябва да се промените. Не забравяйте, че любовта не е същата, ако вече наранява човека, на когото я давате. Никога не е късно да поправите нещата. Въпросът е да осъзнаете какво му причинявате навреме и да положите всички възможни усилия, за да промените отношението си към него. В противен случай, това малко по малко ще подкопава отношенията ви и в даден момент краят на връзката ви е неизбежен. Не забравяйте, че любовта изисква всеотдайност и от двете страни.

Tagged , , , , , ,
на горе