Дразнещите хигиенни навици у дома, с които трябва да се разделите

Дразнещите хигиенни навици у дома, с които трябва да се разделите
Идеи за дома

Дразнещите хигиенни навици у дома, с които трябва да се разделите

Всички търсим начини да направим почистването по-бързо и лесно. Вярвате или не, понякога „преките пътища“ всъщност ви затрудняват в дългосрочен план. Вие и вашето семейство може дори да сте развили някои лоши навици, които възпрепятстват способността ви да вършите работата по-ефективно (може дори да навредите на дома си!)

 

Време е да започнете да нарушавате тези навици, за да можете по-бързо да стигнете до по-чист дом. Ето един лесен начин да започнете: Изберете един или два лоши навика за почистване, които да променяте всяка седмица. Скоро ще имате по-чист дом и повече свободно време за по-приятни занимания! За да се мотивирате, помислете си какво бихте могли да направите, вместо да чистите.

 

Заривате се с хартия!

Дори с онлайн фактурирането и банкирането все още има планина хартия, която се озовава в домовете ни. Сметки, списания, вестници, брошури от магазини, училищни проекти… имат склонност да се трупат. Не позволявайте това да се случи!

 

Определете място близо до входа за цялата поща, периодични издания и хартиени формуляри и дръжте наблизо кош за изхвърлянето им. Най-малко веднъж седмично ги прегледайте и подредете.

Приберете важните документи в папка и гледайте да сортирате и преценявате кое ви трябва още на момента и кое не, вместо просто да го хвърлите някъде, защото затрупате ли се, ще ви отнеме много повече време и усилия за сортиране, а това ще се повтаря отново и отново.

 

Оставяте мокри кърпи след душ, където ви попадне

В бързината често оставяте хавлиените кърпи на пода след употреба или захвърлени някъде из жилището (може би не го правите лично вие, но членовете на семейството ви) и се налага да ги събирате постоянно, или стоят мокри така с часове, докато се сетите да се заемете с тях. Това е лош навик, защото освен, че не е естетически приемливо, във влажната среда се размножават много бактерии и гъбички, които едва ли искате в дома си. Ако забравите да включите вентилатора или да открехнете вратата на банята след душ пък, рискувате да се сдобиете с плесен и мухъл, които освен че са грозни, са и опасни за здравето.

Вариантите са: 

1 Кърпите се ползват еднократно и се хвърлят в кош за пране, определен само за кърпи (перете ги на по-висок градус, за да убиете патогените, отделно от останалото пране). 

2 Слагате закачалки за всеки член на семейството (с надписи) и всеки закача там кърпата си да съхне след употреба. 

 

Използвате твърде много препарати

 

Използването на прекалено много почистващи средства или перилен препарат всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза. Ако излишъкът от почистващ продукт не се изплакне напълно, остатъкът става магнит за замърсяване. Ето защо трябва да прочетете указанията и винаги да използвате препоръчаното количество или дори малко по-малко. Губите време и пари за допълнителния продукт и водата, за да го изплакнете.

 

Чистите с мръсни пособия

Как можете да очаквате чистота, когато използвате мръсни почистващи инструменти? Ако пералнята ви има миризма от натрупани бактерии в остатъци от препарат, дрехите ви ще миришат. Ако вакуумната торбичка или филтърът на прахосмукачката са пълни с прах, това няма да свърши добра работа. Мръсен моп или гъба са направо развъдници за бактерии. 

Затова, отделете време за цялостно почистване на приспособленията след всяка употреба, като ги изпразните напълно или измиете в гореща вода и добавите дезинфектант. Периодично подменяйте с нови.

Tagged , ,
на горе