Състраданието лекува: Как да помогнем на любимия човек в трудни ситуации

Как да помогнем на любимия човек в трудни ситуации
Любов и партньорство

Състраданието лекува: Как да помогнем на любимия човек в трудни ситуации

Всички изпитваме болка. Тя може да е физическа, емоционална, духовна или друга. Всичко това е неразделна част от нашия живот. Не можем да избягаме, но можем да останем силни и да помогнем на тези, които обичаме, когато също изпитват болка.

Състраданието лекува

Ако при въпроса как да помогнете на любим човек у вас веднага изникват банални фрази от рода на „Отпусни се“, „Не му мисли толкова“, „Пий едно и ще ти мине“, то по-добре изобщо не се захващайте да помагате. Същото важи и ако поривът ви е да наругаете човека за проявената слабост и да му се троснете, че няма нужда да хленчи и да се оплаква. Това не е взаимопомощ, а откровена проява на безсърдечие. Любящите хора не постъпват така, когато близък се нуждае от помощ и подкрепа.

Дори не що повече – такива хора не са способни на състрадание, а именно проявата на състрадание може да помогне и да излекува нараненото сърце. От това произтича и още една сериозна полза за връзката, а именно, че точно такива моменти увеличават дълбочината на взаимоотношенията. Ние помагаме на човека до нас и го караме да се чувства признат и обичан. В резултат на това той осъзнава, че до него има някой, на когото може да се довери и който няма да го остави в тежка ситуация.

Чуйте какво има да ви каже любимия човек

Да насърчите някой да сподели своята история е само по себе си акт на състрадание. Това временно ще намали болката и ще върне надеждата за по-добро утре. Тежестта на непосилното бреме ще намалее, партньорът ви ще се почувства оценен, необходим и обичан. У него ще се възвърнат силата и желанието да продължи да се бори, защото ще усеща вашата подкрепа.

Когато споделяме историята на нашата болка с някой, когото чувстваме достатъчно скъп на сърцето си, ние също споделяме и тежестта на тази болка, затова тя намалява осезаемо и се чувстваме по-добре.

И обратно, когато отделим време да изслушаме и помогнем на любим човек, въпреки натовареността, работата или други грижи, ние показваме, че го ценим. Нужно е съвсем малко – само искрено да му чувстваме и да го разбираме. В резултат на това той усеща нашата любов и му става по-лесно.

Отразете чувствата на любимия човек

Психологическата болка често е придружена от интензивни емоционални усещания. Дори човека да се чувства не разстроен, а просто ядосан, пак боли. Най-правилната реакция, когато видим, че това се случва, е да отразяваме това, което чуваме, да се превърнем в негово огледало. Става въпрос за начина по който говори, за това какви емоции мислим, че изпитва. Това е важно, защото то му помага да се види по-ясно отстрани. Освен това на човека му става ясно, че се стремим да го разберем и да помогнем. Ето няколко подходящи фрази:

„Знам какво имаш предвид …“

„Усещам разочарованието и болката ти …“

„Знаеш ли, отлично те разбирам …“

Времето, което отделяме за внимателно изслушване, позволява на страдащия да преосмисли случващото се и да предефинира това, което преживява. В резултат на това, болката намалява, особено когато се установи източникът на проблема и се изготви план за справяне с него.

Дайте вдъхновение

Трябва да се опитате да развеселите и вдъхновите човека. Насърчението включва думи, фрази и действия, които помагат на хората да се чувстват по-добре, когато изпитват болка.

Същото важи и за нас самите. Успокояването сам себе си не помага, когато ни боли. Нашият „вътрешен критик често се появява“, когато сме на най-ниското ниво.

Ето защо, отношението към нас със състрадание е също толкова важно, когато ни боли, колкото и за другите хора, когато изпитват болка. Животът е твърде кратък, за да си позволяваме да нараняваме другите и себе си. Никога не бива да забравяме това.

Помогнете на любимия човек при вземането на решения

Следващата стъпка в помощта на любимия човек е да предприемете действия. Би било твърде лесно да му кажем какво да прави, но той сам трябва да приеме проблема и съответната отговорност.

Помощта означава конкретни мерки, позволяващи на страдащия да намери свои собствени решения. В същото време ние самите участваме в процеса и му помагаме. Това означава да продължим да слушаме, да задаваме въпроси, които да им помогнат да намерят решения и да ги уведомим, че имаме вяра в способността му да предприеме правилните действия.

Може би никога няма да разберем резултатите от нашата помощ. Това е съвсем нормално. Но, в края на краищата помагаме на близкия да се „изправи на крака“ , да се отърси и да продължи да живее.

Започнете да правите това, което му харесва заедно

Същността на този метод е, че трябва да разберете какво кара любимия ви да се чувства по-добре и да започнете да го правите заедно. В този случай ще трябва да обърнете внимание и на това, което го кара да се чувства по-зле, особено на нещата, които го провокират да се затваря в себе си.

Тоест, важно е вие заедно с него да измисляте едни от най-приятните неща и с тяхна помощ да му помагате да получи положителни емоции и да излезе от „дупката“, в която е попаднал. В същото време проявявайте уважение и любов. Защото нараненият човек винаги трябва да се чувства напълно приет и обичан. Той трябва да усеща себе си в безопасност и да е сигурен, че няма да го изоставите в труден момент.

Започнете да работите срещу негативните мисли

Много хора изпитват психологическа и емоционална болка поради „автоматични“ негативни мисли . Това могат да бъдат отрицателни мисли за собствената личност, за света наоколо, за хората или страх от бъдещето. Ще трябва да обърнете внимание на негативните мисли, които изразява любимият ви и заедно да ги обсъдите и да решите да ги оставите в миналото.

Помогнете на човека да се погледне отстрани. Помогнете му да разбере, че трябва да се изпълни с повече позитивизъм и да спре да се концентрира само върху негативните емоции.

Прегръдките и милувките лекуват душата

Нараненият емоционално човек може да излекувате с любящи докосвания, тоест най-обикновени прегръдки и милувки. Но без намек за интимен контекст. Това е много проста и супер ефективна техника. Просто трябва да прегръщате любимия човек възможно най-често. В резултат на това той ще почувства вашата топлина, любов, грижа и това ще се отрази веднага много положително върху неговото емоционално състояние.

Tagged , , , ,
на горе