Билки за облекчаване на менструални болки
Здраве и красота

Билки за облекчаване на менструални болки

Когато търсите естествени лекарства, може да си струва да обмислите билките за менструални болки.

Менструалните спазми са резултат от контракции на матката, причиняващи болки, пулсации и спазми в областта на таза и долната част на корема. Смята се, че спазмите се причиняват от натрупването на хормони, наречени простагландини по време на ранната част на менструалния цикъл.Има много билки, които могат да помогнат с разнообразните симптоми, предизвикани от предменструалния синдром. Едни помагат при спазми и болки, а други облекчават подуването на корема и нервността. Можете да пригодите вашия чай / тинктура към нуждите си. Вижте коя билка какъв ефект има върху вашето тяло и комбинирайте тези, които ще облекчат менструалните ви болки.

Билки за облекчаване на менструални болки

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Билки за облекчаване на менструални болки

Джинджифил

менструални болки
Билки за облекчаване на менструални болки

Някои хора вярват, че джинджифилът може да облекчи менструални болки, като намали възпалението и производството на простагландини, причиняващи болка.

Преглед от 2015 г. на седем проучвания открива убедителни доказателства за ефективността на 750-2000 милиграма (mg) джинджифил на прах при дисменорея през първите три до четири дни от менструалния цикъл.

Друго проучване  съобщава, че 60 души, получавали корен от джинджифил на прах в продължение на пет дни, са имали по-добро облекчаване на менструалните спазми, отколкото 60 души, получавали плацебо („захарно хапче“).

Джинджифил на прах (формата, използвана в проучвания, показващи ефективност при лечение на менструални спазми) може да се добавя към чай, сок или смутита или да се използва като подправка при готвене.

Лайка

менструални болки
Билки за облекчаване на менструални болки

Смята се, че противовъзпалителните и антиспазматични свойства на лайката са това, което помага за облекчаване на менструални болки.

Изследванията показват, че лайката може да намали болката от менструални спазми много бързо. Освен това е установено, че лайката облекчава симптомите на настроението, свързани с предменструалния синдром (ПМС).

Преглед от 2019 г. на осем проучвания отбелязва, че чаят от лайка е най-често срещаната форма, давана на участниците в проучването, но екстрактът от лайка също изглежда ефективен при облекчаване на менструални спазми.

Лайката се предлага като чай от насипни листа, а екстрактът от лайка се предлага под формата на прах, масло и капсули.

Мента

менструални болки
Билки за облекчаване на менструални болки

Ментолът е активен компонент в ментата, за който се смята, че има аналгетичен ефект.

Проучване от 2016 г. на 127 участници установи, че екстрактът от мента под формата на капсули е толкова ефективен, колкото мефенамовата киселина за намаляване на интензивността и продължителността на болката. Авторите заключават, че използването на мента вместо лекарства е препоръчително, тъй като страничните ефекти на билковите лекарства са по-слаби от лекарствата.

Смята се също, че ментовото масло действа като мускулен релаксант и е проучвано като средство за лечение на стомашно-чревни проблеми.Като мускулен релаксант, ментовото масло може да помогне за освобождаване на напрежението и облекчаване на менструални болки.

Пресните или изсушени листа от мента могат да се използват за храна или като чай. Въпреки това, може да се наложи приемането на по-концентрирана форма като екстракт от мента за облекчаване на менструални спазми.

Коприва

менструални болки
Билки за облекчаване на менструални болки

Копривата е най-добрият приятел на билкаря и един от най-обичаните продукти по родните ширини. Тя е употребявана както заради ценните си качества, така и в кулинарията заради чудесния си вкус. Ароматна супа от коприва е сред най-предпочитаните ястия през пролетта.

Билката е свръхбогата на витамини, минерали и протеини – истинска суперхрана в света на растенията. Тъй като цикълът често се свързва с изчерпване на минерали, копривата може да помогне за тяхното попълване и да облекчи вашите менструални болки.

Шафран

Това красиво цвете – Шафран се откроява с наситения си червен цвят и е изключително полезно при менструални болки.

Според китайската хербология шафранът увеличава кръвообращението и изчиства всякакви кръвни блокажи в репродуктивните органи. Използва се особено при менструални болки и дори при по-осезаеми блокажи в таза като фиброиди.

Бял равнец 

Белият равнец, наричана още билка – избавление от всички беди – е лечебна билка, използвана традиционно за насърчаване на здравословното кръвообращение и намаляване на тежкото менструално кървене, наричано още менорагия. Има спазмолитични и противовъзпалителни свойства, които са полезни за облекчаване на менструални болки. Ако имате обилна и болезнена менструация, лечебното растение може да помогне за намаляване или спиране на силното кървене, облекчаване на менструалните болки и регулиране на менструалния цикъл.

Билката Бял равнец може да се приема като чай, на капсули или като тинктура.

Tagged , , , ,
на горе