С диетата FODMAP не само ще отслабнете, но и ще се радвате на здрав стомах

С диетата FODMAP не само ще отслабнете, но и ще се радвате на здрав стомах
Добра форма

С диетата FODMAP не само ще отслабнете, но и ще се радвате на здрав стомах

Диетата FODMAP не е просто диета за отслабване. Разработена е предимно за хора, които страдат от подуване и болки в корема, като действието й е насочено към намаляване на тези симптоми или пълното им премахване.

Нека поговорим повече за тази диета и също така да разгледаме подробно хранително меню за седмицата.

С диетата FODMAP не само ще отслабнете, но и ще се радвате на здрав стомах

Правилото за 20-те минути: Най-ефективната диета!

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Упражнения за красива фигура и стегнато дупе

Какво представлява FODMAP диетата и какви са нейните етапи?

Всеки човек поне веднъж в живота си е изпитвал коремна болка и подуване. Но появата на тези симптоми не винаги показва заболяване. Ако говорим за диетата FODMAP, тогава тя е показана за хора, които са били изложени на синдром на раздразнените черва. FODMAP са първите букви от имената на въглехидрати, които са трудни за възприемане от храносмилателната система на някои хора. А именно, ферментиращи монозахариди, олигозахариди, дизахариди и полиоли. При прием на храни, съдържащи тези въглехидрати, се появяват именно характерните признаци. Диетата FODMAP не е просто начин на хранене. С негова помощ можете да разберете точно кои храни не се понасят от тялото ви, за да ги премахнете завинаги от диетата си. И така, диетата включва 3 основни етапа, които трябва стриктно да се спазват.

Преценете вашата диета. Ако сте били диагностицирани със синдром на раздразненото дебело черво или имате симптоми на това заболяване, трябва да преразгледате обичайните си диетични храни. Сред тях трябва да намерите продукти от списъка със забранени храни на FODMAP и да намалите консумацията им.

Следете състоянието си. Ако почувствате облекчаване на симптомите или пълното им изчезване, продължете да следвате диетата. Ако няма промяна, премахнете НАПЪЛНО всичко от списъка на FODMAP. Придържайте се към диетата около 1,5-2 месеца.

Разширете диетата си. След посочения период започнете да приемате изключените досега храни, но само една по една и следете състоянието си. Когато започнете да ядете храни, които задействат тялото ви, то ще ви уведоми, като влоши симптомите ви. Организмът на всеки човек е индивидуален – продуктът, който не се понася от един човек, може да е подходящ за друг. Следователно диетата ще ви помогне да определите кои храни да премахнете във вашия конкретен случай.

Какви храни трябва да бъдат изключени от диетата на FODMAP диетата

Сега нека да преминем директно към списъка със забранени храни, които трябва да бъдат изключени за периода на диетата. Тъй като това са въглехидрати и в по-голямата си част вредни, придържайки се към принципите на храненето , ще постигнете два ефекта наведнъж – ще подобрите здравето си и ще отслабнете.

Списък с храни, които трябва да избягвате:

Плодове и зеленчуци.  Череши, ябълки, праскови, кайсии, сливи, диня, чесън, цвекло, лук, аспержи, гъби. Хлебни изделия. Хляб (пшеница, ръж), всякакви сладкиши. Млечни продукти. Обикновено мляко, кефир, кисело мляко, сметана, извара, масло. Сладкарски изделия. Всякакви бисквити, торти, сладкиши, мед. Ядки. Особено шамфъстък и кашу.

 Какво можете да ядете на FODMAP диета?

Този въпрос определено ви хрумна само като разгледахте списъка по-горе. Със сигурност няма да ви се наложи да гладувате, защото

списъкът с разрешени продукти също е доста голям:

Зеленчуци и плодове. Пъпеш, киви, банани, ягоди, мандарини, грозде, портокали, домати, моркови, тиквички, картофи, патладжани, маслини, пащърнак, краставици.

Месни и рибни продукти, птиче месо. Пилешко, свинско, телешко, скариди.

Зърнени храни. Царевичен грис, ориз, киноа, овесени ядки, паста от същите зърнени култури.

Мляко и продукти от него. Мляко без лактоза, твърдо сирене.

Захарни изделия. Черен горчив шоколад, кленов сироп.

Ядки. Кедрови ядки, фъстъци, бадеми.

Забележка! Готвенето на някои храни ще повлияе на концентрацията на FODMAP, така че могат да се приложат някои трикове. Например термично обработените зеленчуци се възприемат много по-добре от организма, отколкото суровите. Също така FODMAP в плодовете и зеленчуците може да се намали чрез подкисляване и консервиране в оцет.

Ето още няколко важни съвета за тези, които обмислят диетата FODMAP:

1.Първо, консултирайте се с лекар, за да разберете точната диагноза и да вземете решение за необходимостта от диета.

2.Преминете общи клинични тестове, както и проверете нивото на глюкозата и холестерола в кръвта. 3. Приемайте достатъчно фибри – 25-38 г на ден. Тъй като фибрите се съдържат основно в зеленчуците и плодовете, а много от тях са забранени, могат да се използват специални добавки.

4.Водете си дневник и записвайте състоянието си в него. Пишете за симптомите и връзката им с приетата храна, както и за стреса, недоспиването, приема на лекарства. Като се придържате към всички принципи на диетата FODMAP, можете да персонализирате диетата си и по този начин да подобрите състоянието си.

FODMAP диета: меню за 7 дни

FODMAP диетата ще отнеме около 6-8 седмици, през което време ще трябва да помислите малко какво да готвите . Като бонус ви предлагаме приблизително меню за седмицата. Можете да го вземете като основа и след това да промените и разширите, като коригирате според вашия вкус.

Понеделник

Закуска: оризово мляко и овесена каша с плодове.

Обяд: кафяв ориз, салата от зеле и моркови.

Снак: кисело мляко без пълнители и лактоза.

Вечеря: сандвич от безглутенов хляб със сирене и варено пиле, чай от мента.

Вторник

Закуска: овесена каша с тиква.

Обяд: гювеч от картофи, боб и шунка.

Снак: безглутенов хляб, плодове или ядки.

Вечеря: зеленчукова салата, подправена със слънчогледово масло, тост със сирене.

Сряда

Закуска: оризово мляко овесена каша с боровинки.

Обяд: пилешки гювеч със зеленчуци, ментов чай.

Снак: няколко резена пъпеш.

Вечеря: безглутенова питка с твърдо сирене, домати, чушки и маслини.

Четвъртък

Закуска: млечен шейк без лактоза с ягоди и боровинки.

Обяд: задушени зеленчуци със свинско месо.

Снак: обикновено кисело мляко и ягоди.

Вечеря: риба на скара, салата, чаша лимонада.

Петък

Закуска: бъркани яйца със зеленчуци, безглутенов тост.

Обяд: пилешки гювеч, кафяв ориз.

Снак: палачинки от тиквички.

Вечеря: доматена супа, пълнени тиквички.

Събота

Закуска: бананови палачинки.

Обяд: картофи, печени с розмарин, салата.

Снак: пудинг от кокосово мляко със семена от чиа и горски плодове

Вечеря: пилешка супа, рибни филенца.

Неделя

Закуска: плодово смути (банан, ягода) с ленено семе и мляко без лактоза.

Обяд: пилешка супа.

Снак: мъфини с моркови.

Вечеря: задушени зеленчуци с говеждо месо.

Проучванията показват, че повече от 85% от хората, които следват диетата FODMAP, отбелязват подобрение в състоянието на стомашно-чревния си тракт и изчезване на признаците на заболяването. Сега имате достатъчно информация, за да започнете. Но ако се съмнявате, консултирайте се с лекар и съгласувайте с него необходимостта от диета във вашия конкретен случай.

infomax-logo-50-15-HW Кошмар! Изкуственият интелект вече може да чете мислите на човека

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе