Домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Домашни методи за облекчение при ужилване от оса
Интересно

Домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Ужилването от оса е доста неприятно. Ужилвaнeтo oт ципoĸpили нaceĸoми (ocи, пчeли, cтъpшeли) e бeзcпopнo мнoгo нeпpиятнo и бoлeзнeнo, нo тo, cъщo тaĸa мoжe дa бъдe и изĸлючитeлнo oпacнo. B няĸoи cлyчaи тoвa нeпpиятнo пpeживявaнe мoжe дa зaвъpши фaтaлнo, зaтoвa бъpзaтa и aдeĸвaтнa peaĸция в тaĸъв мoмeнт e изĸлючитeлнo вaжнa. Ужилвaнeтo мoжe дa бъдe нaй-oпacнo зa xopaтa пpи ĸoитo e ycтaнoвeнo, чe ca aлepгични ĸъм oтpoвaтa, cъдъpжaщa ce в жилoтo нa тeзи нaceĸoми. Toвa oзнaчaвa, чe тpябвa дa cтoитe дaлeч oт мecтa, ĸъдeтo имa вepoятнocт дa бъдeтe yжилeни oт инceĸти, ĸaĸтo и дa зaпaзитe caмooблaдaниe пpи cpeщa c жилeщи ципoĸpили.

Всяка година десетки хора търсят медицинска помощ от лекари заради ужилвания от оси. И най-често това се случва в края на лятото.

Ужилването от оса е доста болезнено, причинява остра болка и силно парене. Последствията от ухапване и реакцията на тялото могат да бъдат различни при всеки. Най-често се наблюдава зачервяване и леко подуване. Освен това човек често е алергичен към отровата на оси, а при около 1% от хората ужилването от оси, пчели, стършели може да предизвика тежка алергична реакция.

Първото нещо, което трябва да направите при ужилване от пчела или оса, е да премахнете жилото им. За целта можете да използвате най-различни предмети – нож, пинцета, игла или дори ноктите си. След като сте напълно сигурни, че сте извадили жилото, измийте мястото със сапун и вода.

За да облекчите болката и да премахнете по-бързо зачервяването и подутината, може да приложите някои от следните методи.

Домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Пчелите са в беда! Не позволявайте да бъдат унищожени! Светът няма да е същият без тях!

Как лесно и евтино да защитите дома си от мухи и комари?

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Скилидка чесън

ужилване от оса
домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Използването на чесън в случай на ужилване е най-разпространеният метод. Вземете скилидка чесън и я разрежете на две. След това използвайте едната половина, за да натъркате ужиленото място. За по-бърз ефект след 30 минути повторете действието с другата половина.

Компрес от ябълков оцет

ужилване от оса
домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Това е малко по-трудно да се направи, защото изисква да имате домашен ябълков оцет и да махнете жилото на пчелата/осата. След като сте го направили наложете мястото с компреса. Той ще помогне за намаляване на болката и спиране на дразненето по кожата. Може да наложите мястото и със суров картоф, който да поеме температурата. Помнете, че е добре да внимавате когато ядете или пиете нещо навън. Винаги оглеждайте добре бутилката/чашата/вилицата/лъжицата си и самата храна, защото понякога на тях може да е кацнала пчела или оса, която да не забележите. Тя може да ви ужили в последния момент преди да сложите храната в устата си и това може да бъде наистина опасно.

Сода бикарбонат

ужилване от оса
домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Паста, приготвена от сода за хляб и вода, може да облекчи болката от ужилването и да помогне за намаляване на възпалението. За да го направите:

Измерете една четвърт чаша сода за хляб;
Смесете с 1 до 2 супени лъжици вода;
Намажете с него (внимателно) ужилването и околностите му;
Превържете мястото и го оставете за 15 или повече минути.

Мед

ужилване от оса
домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Медът е друго ефективно средство, което осигурява моментално облекчение при ужилване от оса. Ензимите, които се съдържат в меда помагат да се неутрализира отровата и по този начин, само за няколко минути, се намалява болката и сърбежа. Антибактериалните свойства на меда ще предотвратят евентуална инфекция.

Нанесете дебел слой мед върху засегнатата област. Оставете в продължение на 30 минути, докато медът изсъхне и изплакнете с топла вода. Правете тази процедура няколко пъти дневно.

Алтернативно, може да смесите мед с 1 чаена лъжичка куркума и да направите паста, която да прилагате върху ужиленото място. Оставете да изсъхне и изплакнете с хладка вода. Нанасяйте няколко пъти дневно в продължение на 2 дни.

Лимон и лимонов сок

ужилване от оса
домашни методи за облекчение при ужилване от оса

Подобно на оцета, лимоновият сок е чудесен вариант, ако търсите добро домашно лекарство за ужилване от пчела и оса. И двете съдържат вид киселина, която ще помогне за неутрализиране на ужилването и ще осигури облекчение.

Отрежете свеж резен лимон и го задръжте на място на ужилването или накапете директно лимоновия сок върху кожата. Най-добре е да напоите памучен тампон и да го задържите върху мястото, колкото е възможно по-дълго. Може да го закрепите с бинт или обикновен цитопласт.

Ако не разполагате с пресен лимон, може да използвате лимонов сок от бутилка, но ефектът вероятно ще е по-слаб, поради съдържанието на добавки.

Tagged , , , ,
на горе