Георги Иванов първият българин в космоса

Георги Иванов
Величествена България Разни

Георги Иванов първият българин в космоса

На 10 април 1979 г., първият български космонавт Георги Иванов излита в орбита полет с космически кораб. На 10 април 1979 г., в 20:34 ч. московско време космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж – Николай Рукавишников – командир на кораба, за когото този полет е трети пореден, а втори член на екипажа е българинът космонавтизследовател.

На 10 април 1979 г. от Байконур – космодрум излита корабът “Союз-33” със съвместен българо-руски екипаж.

Георги Иванов

На 10 април 1979 г. първият български космонавт Георги Иванов излита в космоса

Кратка биография на Георги Иванов.

Георги Иванов Какалов, по-известен като Георги Иванов, е първият български космонавт. Той е роден на 2 юли 1940 г. в Ловеч.

Докато бил ученик той обичал да се занимава с парашутизъм. През 1958 г. завършва гимназия, след което е призован да служи в Народната армия.

През 1964 г. завършва Военното училище в гр. Долна Митрополия със специалност пилот-инженер, с квалификация „летец-пилот 1 клас”. Служи в Българската народна армия като летец, главен пилот, командир на полет и командир на ескадрила.

През 1984 г. защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физико-математическите науки.

На 1 март 1978 г. е избран в отряда космонавти на втора група на програмата Интеркосмос. Обучен в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.

Васил Левски: Примерът, който да ни вдъхновява и да не забравяме кои сме

Георги Раковски – Българинът владеещ 8 езика, включително 3 древни

На 13 април 1979 г. е удостоен със званието герой на Съветския съюз.

Според данните, било планирано скачване със станцията „Салют-6“, но се случила повреда в двигателя на кораба. Поради тази причина било взето решение да се върнат. По време на принудителното спускане към Земята, изпитвайки множество претоварвания екипажът се приземява успешно югоизточно от град Джезказган. На 13 април 1979 г. Георги Иванов е удостоен със званието Герой на Съветския съюз.

Анализирайки този сложен и специфичен полет, Държавната комисия на СССР стигнала до извода, че той дава възможност да се получат много важни данни за по-нататъшното развитие на космонавтиката.

Днес капсулата от кораба “Союз-33”, с който първият български космонавт се изстрелва в космоса, се пази в Музея на авиацията в Крумово. Към експозицията са включени спалният чувал и специалното облекло на Георги Иванов.

Космонавтът е депутат в VIII и IX Народно събрание (1981-1990 г.) и в Седмото Велико народно събрание (1990-1991 г.).

Георги Иванов е автор на две книги: „Полети“ и „Време за полети“.

Звания, с които е удостоен Георги Иванов

Космонавтът е удостоен със званията „Герой на Народна република България“ и „Герой на Съветския съюз“, награден е с орден „Георги Димитров“, съветски орден „Ленин“ и орден „Стара планина“ първа степен с меч. Обявен за почетен гражданин на град Ловеч.

Ето какво послание отправя самият Георги Иванов към децата:

„Детската ми мечта беше да стана моряк, но нямах късмет и започнах да уча парашутизъм, моторно и безмоторно летене в аероклуба в Ловеч. След това постъпих във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Моето послание към децата, които искат да станат космонавти, е да продължават да преследват тази своя мечта, да учат математика, физика, астрономия, тъй като това са много интересни предмети, както и да слушат своите родители и учители.”

Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

Паметникът на Шипка – паметникът на Свободата

ГЕОРГИ ИВАНОВ – МОЯТ ПЪТ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ (GEORGI IVANOV – MY WAY TO THE STARS)

Tagged , ,
на горе