Приятелство между мъж и жена – възможно ли е
Любов и партньорство

Приятелство между мъж и жена – възможно ли е?

Когато оформяте вашите интереси и социален кръг, може би сте се питали възможно ли е да бъдете просто приятели с човек от противоположния пол. Това може да крие различни изпитания, неловки ситуации и сложни моменти. Сега се впускаме в дебата „Просто приятели“ – тема, която е толкова дълга, че може да бъде телевизионна драма в праймтайма. Всеки има собствено мнение, но какво казва науката?

Приятелство между мъж и жена – възможно ли е?

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Нека да анализираме някои факти, за да разберем възможно ли е едно такова приятелство.

Интимно напрежение: Мит или реалност?

На парти сте с най-добрия си приятел и някой ви посреща с въпроса „Има ли нещо между вас двамата?“ Време е за малко философски разговор. Проучванията разглеждат темата за привличането между приятели от мъжки и женски пол. И резултатът? Смесена картина.

Въпреки че в някои приятелства се наблюдава скрито напрежение, това в никакъв случай не е универсално правило. Вие обаче ще продължите да се чудите възможно ли е никога между вас да не прехвърчат любовни искри.

Еволюционна психология

Чували ли сте някога, че мъжете са „естествено“ склонни да „търсят интимни партньори“, поради което платоничните приятелства не вървят? Да, науката иска да си поговорим. Еволюционната психология посочва, че нашите предци са имали много повече грижи, отколкото за това на кого пишат. Това, че сме „програмирани“ да избягваме платоничните приятелства, е предимно съвременен мит.

Приятелство между мъж и жена – възможно ли е?
Приятелство между мъж и жена – възможно ли е?

Факторът „дълголетие“

И така, вие сте приятели с най-добрия си приятел от гимназията и сега заедно навлизате в зрелостта. Издържат ли тези приятелства на изпитанието на времето и възможно ли е това да се превърне в нещо повече?

Продължителните проучвания показват, че при подходящи обстоятелства приятелствата между двата пола могат да бъдат също толкова трайни, колкото и тези между еднополовите. Значение? Ако и двамата сте на едно мнение и общувате открито, значи имате приятелство за дълъг период от време.

Навигиране по водите на гаджетата

След като вече разгледахме предимствата и капаните, как да се ориентираме в бурните води на най-добрия приятел, без да прекаляваме?

Възможно ли е да се изгради една стабилна граница?

Представете си, че вие и най-добрият ви приятел гледате филм, когато той изведнъж поставя главата си в скута ви. Това е мило или преминава границата? Това е нещо, което трябва да решите лично и да съгласувате заедно, ако искате това приятелство да продължи. Възможно ли е да се проведе един такъв разговор, който да не нарани някой от вас?

възможно ли е
Приятелство между мъж и жена – възможно ли е?

Комуникацията е от ключово значение

Вие и най-добрият ви приятел си пишете до късно през нощта, но нещо не е наред. За да стигнете до същността на проблема, може би е добре да си пишете бързо „Здравей, добре ли сме?“.

Специалистите по психология наричат това метакомуникация – разговор за това как общувате. Изключително важно е да обсъждате открито нуждите и очакванията си, за да предотвратите евентуални грешки в приятелството.

Бъдете наясно с емоционалния труд

Случвало ли ви се е да се чувствате така, сякаш вие сте този, който винаги поема емоционалната тежест в приятелството ви? Сякаш сте човекът, който може да ви посъветва, но когато имате нужда от изслушване, цари радиомълчание?

Тази теория твърди, че взаимоотношенията не трябва да бъдат емоционално изтощителни само за едната страна. Уверете се, че „емоционалните транзакции“ са балансирани, за да не останете емоционално разорени. Проверете възможно ли е и двете страни да получават еднаква подкрепа.

възможно ли е
Приятелство между мъж и жена – възможно ли е?

Просто се наслаждавайте на приятелството

В края на краищата, защо да усложняваме нещо просто? Най-добрият ви приятел е преди всичко ваш приятел. Забравете за етикетите, обществените норми и тихия шепот от галерията. Според позитивната психология насърчаването на истински приятелства – независимо от пола – допринася за емоционалното благополучие и цялостното щастие. Възможно ли е да изградите нещо подобно с вашият най-добър приятел.

Насладете се на времето, прекарано заедно, и ценете приятелството такова, каквото е: уникална, незаменима връзка, която добавя цвят към живота ви. Не мислете възможно ли е всичко това, а просто опитайте.

Възможно ли е мъжете и жените да бъдат просто приятели? Категорично да!

И така, нека се върнем към горещия въпрос, с който започна всичко: Могат ли мъжете и жените да бъдат просто приятели? След като разгледахме предимствата, недостатъците, науката и стратегиите, нашият отговор е категорично „да“! Разбира се, винаги е възможно между двамата да се зароди нещо повече, но не непременно всяка връзка завършва с влюбване. Просто е важно да установите граници, ясни и за двамата, и да не ги преминавате.

Вижте още:

Учените казаха на коя възраст жените са истински магнит за мъжа

Тайна техника за изпълнение на желания

В какви жени се влюбват мъжете до уши?

3 мита за мъжките желания, в които жените все още вярват и каква е реалността

10 признака, че мъжът се интересува от вас повече, отколкото казва

Как да изглеждаме скъпо облечени: 7 цвята /СНИМКИ/

10 начина да му покажете, че държите на него

5 съвета как да си върнете бившия

Tagged , ,
на горе