6 начина за преодоляване на страха от промяна

6 начина за преодоляване на страха от промяна
Психология

6 начина за преодоляване на страха от промяна

Понякога се случва в живота на всички настъпването на промяна. Независимо дали се местите в нов град, тръгвате по различен път в кариерата или навлизате в нов етап от живота си, промените, дори добрите, могат да бъдат изнервящи. Въпреки че може да се очаква известна степен на нервност, оставянето на безпокойството ви да поеме контрола ви затруднява да продължите напред или да излезете извън зоната си на комфорт.

Страхът от промяна се характеризира със силно чувство на страх и безпокойство пред големи и малки промени. Въпреки че известна степен на страх е нормална на много хора им е трудно да контролират безпокойството си пред лицето на несигурността. Дори добрите промени могат да причинят ниво на несигурност, което може да накара хората да се чувстват неспокойни. Екстремна версия на този страх от промяна е известна като метатезиофобия. Симптомите на метатезиофобията включват повишено съмнение в себе си, липса на самочувствие, пристъпи на паника, социална тревожност, депресия и неспособност за адаптиране към нови ситуации.

С малко упорита работа и подкрепа от другите можете да се научите да управлявате ефективно страха си.

Искате да излезете с него? Поканете го

Ако искате да изглеждате зашеметяващо,  тук може да си поръчате онлайн качествени и натурални продукти от HappyMarket.bg за вашата красива визия

 

4 начина да спрете да крещите, когато сте ядосани

Трябва ли да блокирате бившия си?

8 от най-живописните екопътеки в България

 

6 начина за преодоляване на страха от промяна 

1. Разчитайте на вашата система за поддръжка.

промяна
6 начина за преодоляване на страха от промяна снимка: pinterest

Обградете се с хора, които могат да ви предложат подкрепа, докато навигирате в големите промени. Независимо дали започвате нова работа, местите се или преминавате през раздяла, силната система за подкрепа може да ви помогне да вземате по-добри решения и смело да се изправяте пред нови предизвикателства в живота и да настъпи положителна промяна.

2. Научете се да разпознавате и да се справяте с негативните мисли.

Страхът от промяна често може да произтича от страх от неизвестното. Когато се представят нови ситуации, нормално е да се обмислят най-лошите сценарии. Обърнете този сценарий и помислете вместо това как новата ситуация може да вдъхнови положителни емоции.

3. Заземете се в настоящия момент.

промяна
6 начина за преодоляване на страха от промяна снимка: pinterest

Фокусирането върху „какво-ако“ може да ви разсее от настоящето, възпрепятствайки способността ви да се справите с промяна. Дихателните упражнения, йогата, медитацията на вниманието и воденето на дневник са полезни инструменти за развиване на по-голямо самосъзнание и подобряване на вашето благосъстояние. Тези инструменти могат да ви помогнат умствено и емоционално, вместо да се фокусирате върху хипотетични сценарии.

4. Размишлявайте върху положителни минали преживявания.

Вместо да мислите за най-лошите сценарии, помислете за моменти от живота си, когато успешно сте се ориентирали в промяна и стратегиите, които сте използвали тогава. Това може да повиши увереността ви и да ви помогне да се почувствате по-подготвени за предстоящия път.

5. Откажете се от перфекционизма.

промяна
6 начина за преодоляване на страха от промяна снимка: pinterest

Съществена стъпка към по-малкото страхуване от промяна е да се откажете от нереалистичните очаквания. Стремежът към съвършенство в професионалния или личния ви живот може да доведе до ирационален страх от нея. Перфекционизмът осигурява тесен възглед, който ограничава способността ви да обмисляте други възможности.

6. Бъдете търпеливи

промяна
6 начина за преодоляване на страха от промяна снимка: pinterest

Някои промени могат да бъдат внезапни, но адаптирането към новия начин на живот отнема време. Бъдете търпеливи и знайте, че времето е на ваша страна. Някои хора имат способността да се приспособяват към промените по-лесно от други. За тези, които имат страх от промяна, със сигурност процесът ще бъде по-труден и дълъг, затова се заредете с търпение.

7. Потърсете професионална помощ.

Когнитивно-поведенческата терапия е ценен инструмент, който има за цел да помогне на хората да развият уменията, необходими за справяне с промените в ежедневието им. Помислете за търсене на помощ от специалист по психично здраве, за да получите промяна в живота си.

Важното е да се научите да обичате себе си. Едва когато успеете да го направите може да се насладите на хубавите моменти в живота и промените, които настъпват в него.

Tagged , , ,
на горе