Как да поддържате мотивация дори в трудни моменти?

Как да поддържате мотивация дори в трудни моменти?
Психология

Как да поддържате мотивация дори в трудни моменти?

Чудили ли сте се как да поддържате мотивация, когато нещата станат трудни? Несъмнено ще има моменти, когато нещата в кариерата ви стават трудни. Може да се сблъскате с привидно непреодолими препятствия или да откриете, че се борите с мотивацията. Когато това се случи, важно е да имате няколко трика в ръкава си, които да ви помогнат да останете мотивирани и да продължите. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да продължите напред, когато нещата станат трудни.

Искате да излезете с него? Поканете го

Ако искате да изглеждате зашеметяващо,  тук може да си поръчате онлайн качествени и натурални продукти от HappyMarket.bg за вашата красива визия

 

5-те типа приятели на партньора ви, от които да се пазите

6 начина за преодоляване на страха от промяна

Как да поддържате мотивация дори в трудни моменти?

1. Разберете защо се чувствате немотивирани.

мотивация
Как да поддържате мотивация дори в трудни моменти? снимка: pinterest

Има различни причини, поради които някой може да започне да губи мотивация. Може да се дължи на липса на интерес към задачата или може да е резултат от стрес или тревожност. Важно е да забавите темпото и да отделите малко време, за да разберете защо се чувствате немотивирани.Най-доброто място да започнете с това е като погледнете назад къде са се променили нещата.

Може би сте се чувствали вдъхновени и готови да се справите с предизвикателството и тогава в един момент се е случило нещо, което е променило начина, по който се чувствате. Понякога това се дължи на взаимодействие с някого или може би нещо в самата работа се е променило. Прекарайте известно време, за да идентифицирате къде нещата са се променили по линията и това ще ви помогне да разберете каква е причината за вашата липса на мотивация.

След като разберете основната причина за проблема си, ще бъде по-лесно да намерите решение. Например, ако се чувствате немотивирани, защото сте отегчени от натоварването си, опитайте да обмислите начини да го направите по-предизвикателно и смислено. Ако се борите с тревожност, помислете дали да не се свържете с професионалист, който да ви помогне да разрешите основната тревожност.

2. Определете целите си и ги запишете.

мотивация
Как да поддържате мотивация дори в трудни моменти? снимка: pinterest

Когато се чувствате изгубени или немотивирани, може да е полезно да се върнете към целите си. Какво искаш да постигнеш? Защо изобщо тръгнахте по този път? Понякога всичко, което е необходимо, е напомняне за вашите цели и значението, за да ви помогне да се върнете на правилния път.

Освен това може да бъде полезно да ги запишете. Виждането на вашите цели в писмен вид може да ви помогне да ги почувствате по-реални и постижими. Взимате нещо, което е в ума ви, и го записвате, което го прави по-конкретно.

И накрая, дръжте се отговорни. Можете да се върнете към списъка си с цели, когато започнете да чувствате, че се отклонявате от курса. Запазете вашата мотивация.

3. Направете план за действие и се придържайте към него.

мотивация
Как да поддържате мотивация дори в трудни моменти? снимка: pinterest

Изготвянето и изпълнението на план е от съществено значение, за вашата мотивация. Когато хората се стремят да постигнат дадена цел, те често започват с най-добри намерения. Въпреки това, без план за действие е твърде лесно да се отклоните и да се откажете.

Наличието на конкретен план ви помага да останете фокусирани и на път. Освен това ви позволява да проследявате напредъка си и да видите докъде сте стигнали. Това е полезно, когато дойде време да проверите напредъка си в огледалото за обратно виждане. Освен това, знанието, че се придържате към плана си, ви помага да развиете дисциплина и последователност. Те са важни, когато става въпрос за постигане на напредък към вашите цели.

Разбира се, дори и най-добре изготвените планове могат да се отклонят от курса от време на време. Важното е да не се отказвате, когато това се случи. С постоянство и малко планиране можете да постигнете всичко, което си намислите.

4. Признавайте напредъка си и си благодарете за него.

мотивация
Как да поддържате мотивация дори в трудни моменти? снимка: pinterest

Признайте напредъка, който сте постигнали.

Твърде често ние признаваме усилията и напредъка, които другите правят, и пренебрегваме собствения си напредък. Отделете малко време и признайте докъде сте стигнали досега. Това повишава вярата ви в себе си и ви държи фокусирани върху целите ви.

Има различни начини да признаете усилията си. Понякога е да се изведете на хубав обяд или вечеря; друг път е почивка от работата ви и просто момент за размисъл. Най-малките моменти могат да бъдат най-големите моменти, ако си дадем възможност да разсъждаваме върху напредъка си.

Важно е да оцените усилията си и вашата мотивация ще е налице отново.

5. Намерете система за поддръжка, която да ви помогне да останете на път.

мотивация
Как да поддържате мотивация дори в трудни моменти? снимка: pinterest

Обградете се с хора, които имат същия стремеж като вас. Тези хора могат да осигурят насърчение, гледна точка и отчетност – всичко това може да бъде полезно, когато се опитвате да запазите своята мотивация.

Освен това, да бъдеш около други, които разбират през какво преминаваш, може да направи пътуването по-малко обезсърчително и по-управляемо. Ако се чувствате изгубени, свържете се с вашата система за поддръжка за насоки и информация. Наличието на опитна и напътстваща светлина в живота ви може да промени всичко в това дали ще упорствате или не ще спрете.

Tagged , ,
на горе