8 от най-живописните екопътеки в България
Величествена България

8 от най-живописните екопътеки в България

В България има наистина приказни екопътеки. Освен невероятни природни гледки, тези живописни туристически маршрути със сигурност ще ви донесат така жадуваната отмора сред природата.Ако нямате достатъчно време за дълга морска почивка, а искате да се разхладите и освежите сред природата, екопътеките са чудесна идея. За повечето от тях не се изисква сериозна физическа подготовка, намират се на достъпни места и са обезопасени. Многобройни за възможностите за избор на екопътеки в България. Ето някои от най-красивите сред тях:

Искате да излезете с него? Поканете го

Кои са най-големите градове в България?

Топ 5 на най-красивите водопади в България

4 енергийни места, които да посетите в България

Топ 5 на най-красивите езера в България Едни от най-красивите къщи в света

8 от най-живописните екопътеки в България

1.Екопътека Седемте рилски езера

екопътеки
8 от най-живописните екопътеки в България

Седемте рилски езера се славят като най-красивото място на Балканите. Двата най-популярни маршрута и екопътеки към езерата са от Сепарева баня и от Рилския манастир. От манастира преходът е по-труден, но може да се насладите на невероятни гледки. От Сепарева баня може да се радвате на красивата природа от седалков лифт.

2.Екопътека Хвойна – Ставруполи

Най-дългата екопътека у нас свързва село Хвойна с гръцкия град Ставруполи. Само българската част на пътеката е дълга над 100км. Екомаршрута предлага много забележителности, резервати, интересни и популярни местности, защитени зони с редки животински и растителни видове. Тя е от тези екопътеки, които са най-забележителни.

3.Дряновска екопътека

екопътеки
8 от най-живописните екопътеки в България снимка: Дестинация Дряново

Намира се в Стара планина, близо до Дряновския манастир. Започва малко преди входа на пещерата “Бачо Киро”, в началото се върви по изсечени в скалите стъпала, а после по добре утъпкана пътека. На няколко места има обособени кътчета с красиви гледки, някои от които с пейки. Сред тях е „Пейката на любовта“, откъдето се открива живописен изглед към каньоните на река Дряновска и река Анъдка, величествените скални вериги и Дряновския манастир. По пътеката могат да се видят редки растителни видове, останки от крепост от 6-ти век и крепостна стена от периода на Второ българско царство. При спокойно ходене, пътеката се минава за около един час. Тя е от тези екопътеки, които си струва да се посетят.

4.Южнородопската екопътека

екопътеки
8 от най-живописните екопътеки в България

Южнородопската екопътека минава през три села в Родопите – Ягодина, Борино и Чала, и прекосява три реки – Хайдушки дол, Буйновска и Дяволска река. Докато се движите по пътеката, не пропускайте да спрете при водопадите на Хайдушки дол и при скалния феномен – Дяволския мост. Ждрелото на Буйновска река също е по маршрута и ще ви накара да се чувствате малки сред могъщите форми на природата. На места мостчетата са екстремни и преминаването на пътеката не е препоръчително в лошо време. В близост се намират Ягодинската и Харамийската пещера, пещерата Дяволско гърло и Триградското ждрело. Тя е от тези екопътеки, които са уникални.

5.Екопътеката Еменски каньон

(Негованската екопътека) е една от първите екопътеки в България. Намира се край село Емен, община Павликени. Изходната точка на екопътеката е село Емен, след което се стига първо до Еменската пещера. Когато се продължи напред започват да се виждат уникални гледки към Еменския каньон. След каньона идва ред на язовир Негованка. Екопътеката предлага приятна разходка сред природата, която трае около 2-3 часа.

6.Екопътека Бялата река

екопътеки
8 от най-живописните екопътеки в България

Тя се намира в Стара планина, в местността Джендема, близо до Калофер. Дължината и е 1.83 км и отнема около един час спокойно ходене. Екопътеката започва северозападно от град Калофер, в близост е и Мъжкия манастир. Разходка за около един час ще Ви достави удоволствие и удивление от красотата на парка. Маршрутът следва ждрелото на реката, минавайки през бивак Бялата река. За любознателните туристи са поставени информационни табели, разказващи любопитни факти за типичната за парка флора и фауна. Тя е от най-живописните екопътеки в България.

7.Крушунска

Крушунската екопътека е разположена в района на западния Предбалкан. маршрутът минава през местността маарата, близко до село крушуна. Разстоянието от софия до селото е 190 км, а от Плевен километрите са 57. Пътеката представлява система от стъпала, позволяващи изкачване по склоновете. Води до крушунската пещера, от която изтичащата вода оформя система от езерца и каскади, известни като крушунските водопади. В района има още два водопада. Преходът трае около час и половина. За тези екопътеки е възможно е да се наеме планински водач.

8.Странджанска

Странджанската екопътека започва в бли зост до село Стоилово. Там се намира и красивият водопад Докузак. Продължителността на прехода е 2,5 часа, а теренът е лесно проходим. В началото пътеката се движи по тесен горски път сред красива смесена гора. след около 20 минути се достига до уникално съоръжение, наречено „горски снайпер”, където можете да научите повече за характерните за странджа растителни видове. следва изкачване по стръмен терен, за да се достигне до билото на Босненското плато, откъдето се разкрива невероятна гледка. крайната точка на маршрута е местността кукулят.

Тези екопътеки са едни от най-живописните в България.

Tagged ,
на горе