Свети Спириодон Чудотворец – 12 декември
Величествена България

Празнуваме Свети Спиридон Чудотворец – 12 декември: традиции

Свети Спиридон е един от най-великите чудотворци, живял по времето на римския император Клавдий II Готски през IV век. Прославил се със своите добрини в името на християнството и сътворил многобройни, велики чудеса!

Свети Спиридон е роден на остров Кипър и е помагал на бедни, нещастни, ощетени хора, като им вдъхвал сили да повярват в християнската вяра. Приемал в дома си странници, лекувал болести, помагал много на хората. Работел на нивата заедно с другите селяни и водел прост живот. Бил е епископ на град Тримитунт на остров Крит.

Свети Спириодон Чудотворец – 12 декември
Кипър
Снимка: https://pixabay.com/

В българската традиция Свети Спиридон е на 12 декември и на този ден празнуват всички занаятчии – обущари, грънчари, дюгери, тухлари, керемидчии, абаджии, бакърджии, плетачи и други занаяти. Почитат се всички майстори, които пазят българските занаяти и традиции.

Традиции за свети Спиридон

В някои градове в България 12 декември се чества като празник на занятчиите.

Светецът е силно почитан в Троянския край, който е известен с грънчарството. В Родопския край светецът се почита като лечител и се приготвят обредни хлябове. Счита се, че той лекува кожни заболявания и рани. В различни части на страната, светецът се тачи като пазител на конете и добитъка и затова жените раздават питки, за да са здрави конете. Някои казват, че от този ден времето се оправя и „слънцето тръгва към лятото“.

В България на този ден се раздават колачета за здраве, за да избягат болестите. Свети Спиридон помагал и при суша, като извиквал дъжд, а при обилен дъжд – спирал валежите.

На много места в България на този ден се почита светецът, който се смята, че е важен помощник в работата, бизнеса, финансите и печеленето на пари. Смята се също, че самият той е бил обущар. Покровител на едрия добитък и конете.

Ето какви са чудесата на Свети Спиридон:

Особено много Свети Спиридон се свързва с грънчарството, заради едно от чудесата, които извършил.

Чудото с глината

Като участник в Първия вселенски събор, Свети Спиридон трябвало да защити светостта на вярата срещу ересите. Светецът бил  много мъдър и с помощта на Свети Дух той доказал на всички, че християнското учение е истинно и вярно. За да докаже на тези, които говорели против трите лица на Бога, чудотворецът взел една тухла, стиснал я здраво и от едната страна на тухлата излязъл огън, а от другата потекла вода. В ръката му останала само глина. Така светецът доказал на еретиците, че както тухлата е създадена от три неща, така и Бог в три лица – Отец, Син и Свети Дух – е единен и неделим.

Чудото на Свети Спиридон и сиромаха

Притчата разказва, че един селянин не можел да омъжи дъщерите си, защото бил много беден. Един ден той отишъл при светеца и му разказал. Светият човек го посъветвал да вземе единия от чехлите му, да го занесе на някой богат човек и да се обзаложи, че това е обувката на Свети Спиридон. По този начин щял да спечели пари за сватбата на дъщеря си.

Човекът взел чехъла и отишъл в кръчмата, където имало много хора, похвалил се пред богаташите, но те само се присмели и подигравали. Върнал се обратно при стареца и му разказал всичко.

Свети Спиридон му дал и другата обувка и му казал да занесе пак чехлите при богаташите. Този път го посъветвал да сложат чехлите на везната в едния край, а в другия да пълнят злато, за да видят резултата.

Сиромхът взел обувките и отишъл в кръчмата, като послушал съвета. Сложили чехлите от едната страна на везната, а златото от другата. Но, везната не помръдвала! Колкото и злато да трупали, везната не мърдала! Тогава богаташите повярвали, че тези чехли са на Свети Спиридон и му дали пари, за да омъжи дъщеря си.

Чудото с магарето

Като участници в Сердикийския събор, Свети Спиридон и приятелят му трябвло да пренощуват и починат по път за града. През нощта обаче крадци отвлекли магарето му, отрязали главата му и му го върнали обратно. Със силата на Бога, светецът чудотворно заменил главата на животното с конска глава и в такъв вид, заедно с животното, се запътил към Сердика.

Имен ден имат: Спиро, Спиридон, Дарина, Дария, Даринка, Дарко и производните им.

Молитва към Свети Мина, която помага в най-трудни житейски ситуации

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Значение на имената: Денис – талисман, цвят, благоприятен ден

 

Празнуваме Свети Спиридон Чудотворец – 12 декември: традицииКоледна украса в целия дом

Tagged , , ,
на горе