Как да спрем да бъдем наивни
Психология

Как да спрем да бъдем наивни

Когато се питате защо сте толкова наивни, винаги оценявайте миналите си грешки, помислете как бихте могли да ги разрешите и проектирайте потенциални изходи. За да не се доверявате, трябва обективно да оценявате случващото се, събитията и ситуациите.

Как да продължите напред след раздяла по взаимно съгласие

Хюга: Скандинавските тайни за щастлив живот – Светлина

infomax-logo-50-15-HW Кучетата подушват колко е часът

Той поддържа минимизиране на предразсъдъците или субективността и дава пространство за интелигентно вземане на решения. Включете критичното си мислене, както и подхранвайте когнитивната си сила. Освен това се доверявайте само на проверени факти, винаги използвайте няколко източника на информация и не разчитайте на едно мнение. Не се ръководете само от чувствата си и не позволявайте на емоциите ви да надделяват. Ето още съвети как да спрете да бъдете наивни, които могат да насърчат самоизрастването ви:

Как да спрем да бъдем наивни

Погледни преди да скочиш

Прекалено прибързаните и недобре преценени решения могат да имат ужасен изход. За да избегнете нежелани и лоши резултати, трябва да промените навика да правите прибързани преценки. Мисленето напред и прогнозирането на потенциални резултати изисква силен фокус и око за детайлите. Но такова умствено усилие определено ще се изплати. Не бъдете наивни.

Бъдете прекалено предпазливи

наивни
Как да спрем да бъдем наивни снимка: pinterest

Да бъдеш твърде предпазлив във всяка стъпка, която правиш, определено може да намали способността ти да оценяваш живота и да се наслаждаваш на прости неща. Но вероятно не може да се приложи към наивни хора, тъй като те трябва да бъдат изключително внимателни към своите избори и действия. Например, преди да се доверите на човек, независимо дали става въпрос за проблеми в работата или романтичен живот, помислете дали има очевидни несъответствия в поведението или думите, дали има някакви скрити обстоятелства в ситуацията и дали индивидът може да има някои скрити мотиви.

Слушайте внимателно

наивни
Как да спрем да бъдем наивни снимка: pinterest

Наивните хора вярват, че всеки заслужава доверие и ще бъде честен с всеки. Не умеят да оценяват хората, думите и делата им. Това може да им изиграе лоша шега. Ето защо е от основно значение да можете да правите рационални заключения и да слушате внимателно другите, за да не пропуснете нищо. Ако слушате разсеяно, заключението често може да бъде прибързано, погрешно и повърхностно. Не бъдете наивни, слушайте внимателно.

Работете върху речника си

наивни
Как да спрем да бъдем наивни снимка: pinterest

Изучаването на няколко чужди езика или култури определено ще разшири опита ви. Новият речник и същността на други култури дават път към изследване на нова перспектива и придобиване на свежи знания. В резултат на това наивността ви ще бъде смекчена и ще разбирате по-добре другите. Така няма да сте наивни.

Практикувайте обективност

Не забравяйте, че вашето мнение и мисъл са напълно независими. Трябва да слушате другите, но трябва да можете да разпознавате манипулации или отрицателни въздействия върху вашето светоусещане. Затова се научете как да мислите обективно, тъй като това означава да сдържате емоциите си и да обработвате фактите с отворен ум, но над собствените си пристрастия и чувства. Практикувайте обективност, за да не бъдете наивни.

Напомпайте мозъка си: Научете повече

наивни
Как да спрем да бъдем наивни снимка: pinterest

Помнете, че наивността и неопитността не означават глупост или малоумие. Всъщност става въпрос по-скоро за недостатъчност на житейски опит, отколкото на интелект. Въпреки това, изпомпването на мозъчната ви сила може да повиши вашата осведоменост и да повиши способностите за решаване на проблеми. Играйте логически игри, решавайте пъзели и изграждайте дворци на ума. Такава когнитивна дейност ще ви помогне да развиете вашите аналитични умения. Научете повече и по този начин няма да сте наивни.

Да живееш активно не винаги е нещо лошо…

Преоформянето на вашата най-слаба и ужасна черта в най-добрия ви актив е възможно, ако се научите да я използвате правилно. По този начин наивността понякога може да бъде полезна за нашето емоционално състояние, тъй като тогава хората просто спират да мислят прекалено много и умовете им не са заети с излишни мисли. Но другата страна на подобни нагласи е прекалената позитивност.

Може да очаквате само положителни резултати от събитието или ситуацията, дори ако има много рискове от провал и разочарование. Ето защо е изключително важно да намерите препоръки как да спрете да бъдете наивни. Въпреки това, понякога ще бъде полезно просто да изключите натрапчивите си мисли, които са присъщи на хората с високо развито критично мислене.

Tagged , , ,
на горе