отворена връзка
Любов и партньорство

Отворена връзка? Дали е за вас

Отворена връзка според най-простата дефиниция ,това е романтична връзка, която не е моногамна.

 

По принцип и на двамата партньори е разрешено да имат интимни връзки или да излизат с други хора извън основната си връзка. Това е точно обратното на моногамна връзка, при която двама души се срещат изключително един с друг.

 

Важно е да се разграничи немоногамията по взаимно съгласие от неверността. В този случай интимността с други хора не е изневяра, защото се случва с разрешението на основния партньор, а не зад гърба му.

 

 Отворена връзка правила за взаимоотношения

 

Всяка романтична връзка трябва да има някои правила – кое е добре и какво не е приемливо при никакви условия.

 

Но това е още по-значимо в една отворена връзка. И вие, и вашият партньор трябва да се споразумеете за нещата, които сте готови да толерирате – тоест, ако не искате да превърнете това в една голяма бъркотия, която е обречена на провал.

 

Въпреки че всяка двойка си има своя история, ето някои от основните правила, за да може този тип връзка да работи.

 

 Съгласие

 

Нека започнем с най-очевидното и в същото време най-важното основно правило: и двете страни трябва да са 100% сигурни, че това е, което искат. Не се притеснявайте – никой няма да си помисли, че сте ханжа, че не сте добре с този тип връзка.

 

 

 

Интимни граници в отворената връзка

 

Консенсусната немоногамия не може да бъде възможна без двамата партньори да определят някои основни граници по отношение на интимните си дейности с други хора. Какво е приемливо и какво не?

 

Разбира се, трябва да започнете с предпоставката, че и двамата ще бъдете напълно честни и ще се придържате към сделката.

 

Някои двойки са съгласни, че целувките, гушкането или оралният секс не са приемливи за страничните им връзки. Всичко това зависи от това, което вие и вашият партньор искате и можете да се справите. Това, което е от решаващо значение тук, е да се обсъдят нещата в детайли, преди да се ангажирате с каквито и да било сексуални практики с други хора.

 

Безопасна интимност

 

Когато имате активен интимен живот, безопасната интимност е задължителена. Това също е нещо, което трябва да се обсъди, преди да се занимавате с каквито и да било дейности извън връзката ви. Запомнете – тук не сте отговорни само за здравето си – вие сте отговорни и за партньора си.

 

 

 

Времеви граници

 

Едно от правилата за отворени взаимоотношения е и за времевите граници. Важно е да настроите времето, което и двамата ще прекарвате с новите си партньори, както и времето, което ще прекарвате един с друг.

 

Имайте предвид, че вашият основен партньор винаги трябва да е на първо място. Следователно, в никакъв случай не трябва да го пренебрегвате само защото харесвате някой друг повече в един момент.

 

 

 

 Емоционални граници

 

Същото важи и за емоционалните граници. Може да звучи глупаво някой да ви каже дали ви е позволено да се влюбите в друг човек или не.

 

В повечето случаи това е нещо, което не можете да контролирате толкова, колкото бихте искали – поне повечето хора нямат тази способност. Тези насоки са много по-трудни за определяне за разлика от интимните или времевите.

 

Как можеш да решиш, че ще харесаш някой друг, но няма да се влюбиш? Къде е тази въображаема граница?

 

Отново, изборът е изцяло ваш. На двама ви е позволено да настроите динамиката на връзката си според вашите емоционални и интимни нужди.

 

 Отворена комуникация

 

Комуникацията е ключът към всяка здрава връзка – без значение за коя романтична връзка говорим. Независимо от това, отворената комуникация е особено важна за отворените взаимоотношения.

 

И вие, и вашият партньор трябва да сте 100% честни относно вашите чувства, очаквания, желания и изисквания. Трябва да можете да съобщите всичко, което искате и не искате, и да сте особено ясни относно нарушителите на сделката.

 

 

Правилните причини

 

Трябва да се запитате: Защо влизам в този вид връзка? Разбирате ли, ако го направите по грешни причини, не можете да очаквате нещо добро да излезе от това, нали?

 

Дали защото ви липсват сексуални дейности с други хора? Дали защото искате да подправите нещата у дома?

 

Дали защото вие и вашият партньор имате различни нива на либидо? Дали защото искате да изследвате своята сексуалност и да подобрите сексуалния си живот?

 

Или защото чувствате, че сте напълно способни да обичате други хора, без това да застрашава връзката ви?

 

Дали защото смятате, че моногамията не е нищо друго освен социална концепция, която не подхожда на връзката ви, или може би я смятате за неестествена?

 

Това са всички най-честите причини хората да участват в немоногамия по взаимно съгласие. И никой не може да оспори нито една от тях.

 

Но ако решите да опитате отвореени отношения, защото искате да спасите връзката си, която е обречена на провал, да накарате партньора си да ревнува, или защото сте престанали да го обичате (или вече не сте привлечени от него), вероятно няма да се получи .

 

 

 

Чувство на ревност

 

Накрая, въпросът, който всички задават: Как да избегнеш ревността в немоногамна връзка?

 

Виж, ти си човек. Естествено е, че ще се бориш с чувството на ревност.

 

Въпреки това не всички сме еднакви. Ако това е нещо, с което можете да се борите, отворените отношения са подходящи за вас. От друга страна, ако ревността ви започне да ви обзема и започне да влияе на връзката ви, това е червен флаг, че това не е за вас.

 

 

 

Как да се преборим?

 

Първата стъпка в справянето с ревността е признаването й. Приемете го като нещо напълно нормално и не се обвинявайте, че не сте добър в това веднага.

 

След това бъдете честни с партньора си за чувствата си. Запомнете: отворената комуникация е ключът.

 

Следващата стъпка е да направите всичко възможно, за да проверите ревността си. Защо се чувствате така? Опитайте се да го анализирате и да откриете първопричината.

 

 

 

Работи ли една отворена връзка?

 

Никой не може да ви даде отговор на този въпрос, защото всеки случай е уникален. Една отворена връзка определено може да работи (в края на краищата има много примери) при някои условия и повечето от тях са споменати по-горе.

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
на горе