15 знака, които показват, че обичате себе си
Психологически

15 знака, които показват, че обичате себе си

15 знака, които показват, че обичате себе си, посочват психолози. Какво означава да обичаш себе си? Как тази любов може да се прояви в ежедневието и по какви параметри се определя? Какво точно трябва да направите, за да обичате себе си?

Често можете да чуете: „Обичай себе си и животът ще те обикне обратно“, „Ако не обичаш себе си, никой няма да те обича“, „Любовта към другите започва с любов към себе си“. Човек, който обича себе си, няма нужда да бъде убеден в това. Той вече го знае. А за тези, които тепърва учат това изкуство, този материал ще бъде полезен. Ако проверите поне половината от този списък за себе си, значи вече сте напреднали достатъчно в самоприемането.

15 знака, които показват, че обичате себе си

Прочистете ума си, за да бъдете в хармония със себе си

Ако обичате и цените себе си – 10 навика на жената, която е способна да обича и цени

6 признака, че се превръщате в най-добрата версия на себе си

Какво означава да обичате себе си? Ако човек обича себе си, тогава той:

  1. Знае как да поставя лични граници и да ги защитава

Проявата на любов към себе си означава да сте наясно с вашите граници, които при никакви обстоятелства не трябва да прекрачват други хора.

Ако това се случи, самовлюбеният човек уверено и спокойно го посочва. Той няма да допусне грубо нарушаване на неговите граници и самият той няма да нахлуе в други.

  1. Смело потърсете правата си

Когато човек обича себе си, той директно заявява от какво има нужда. Той знае, че заслужава това, което иска. Не му е трудно да потърси помощ от никого. Тъй като не е привързан към резултата, той не се страхува от провал.

  1. Грижите се добре за тялото си

Човек, който обича себе си, се грижи за тялото си, избира най-добрите средства за това, най-добрата храна. Незабавно търси медицинска помощ, ако е необходимо. Той не се изтощава с изтощителни диети, неконтролирани лекарства.

Но той не угажда на слабостите си, а избира това, от което тялото му се нуждае и ще донесе само ползи. С радост и достойнство той приема грижите на другите към него.

  1. Уважава мнението си и си вярва

Когато човек обича себе си, той се доверява на себе си и на своя избор. Разчита на себе си и сърцето си, а не на чужди съвети. Приема съвети, само ако са в резонанс с него и съвпадат с целта му. Вслушва се в нуждите ви. Той не поставя мнението на някой друг, дори и да е авторитет за него, над истинските си желания.

  1. Поставя себе си на първо място

Да обичаш себе си означава да се поставяш пред другите. Погрижете се първо за себе си и вече изпълнени отвътре, излъчвайте любов към другите.

  1. Не прави нищо в собствена вреда, не се жертва заради одобрение

Човек, който обича себе си, е изпълнен с любов отвътре и не се нуждае от потвърждение отвън. Той няма да се жертва, да направи нещо в своя вреда, за да получи похвала, одобрение.

Не се пристрастява към чуждото мнение

Човек, който наистина обича себе си, не се нуждае от ничие одобрение. Той се приема напълно, смело осъществява най-лудите си идеи, без да се съобразява с чуждото мнение.

Той е свободен от влиянието на преценките на обществото, близката и далечната среда. Ако има нужда от съвет на приятел, той го моли за такъв, но взема решение по вътрешни мотиви, дори и да противоречи на мнението на другите. Не може да бъде спрян от нечие неразбиране или осъждане. Основният критерий за вземане на решение е сърцето му.

  1. Позволете си да се забавлявате.

Когато човек обича себе си, той си позволява да се радва на живота по различни начини. Той няма чувство за срам от това. Той знае, че забавлението, дори и да изглежда като безделие или безполезна дейност, е също толкова важно, колкото и други дейности, които носят очевидни ползи. Получаването на удоволствие генерира радост, повишава жизнеността, отваря портал за нови възможности и идеи. Без всичко това няма развитие, няма еволюция, смисъл на живота.

  1. Поддържа ресурса си

Това е много важен знак, че човек обича себе си. Познава реалните си възможности и се грижи вътрешният му ресурс да не бъде опустошен. Спира работата навреме, дава си време за почивка и възстановяване, колкото е необходимо. Знае как да се зарежда с енергия, използва златнията си като резерв за възстановяване на силата.

 

  1. Избира за себе си възможно най-доброто

Човек, който обича себе си, купува най-добрата храна, дрехи, услуги, които може да си позволи. Ако доходът е малък, тогава той си поставя летва, под която не пада. Ако той си постави за цел да намери партньор, работа, да придобие нещо голямо (например жилище), тогава не изхожда от недостиг и от убеждението, че „добрите хора са изчезнали“, „няма прилична работа”, „поне малко жилище, все пак е по-добре от нищо”, но от това, което наистина е необходимо, това, което отговаря на истинските му желания.

  1. Обгражда се с приятни хора, красиви неща.

Човек, който обича себе си, създава среда около себе си, в която се чувства комфортно както физически, така и психологически. Стреми се да украси мястото, където живее, работи или прекарва много време. Изключва от общуването хора, които не са му интересни, неприятни са, не участва в разговори, които влияят негативно върху вътрешното му състояние (жалби, клюки, обсъждане на новини, политика).

  1. Уважава времето си

Човек, който обича себе си, уважава времето си. Оценява всяка минута. Следователно, той няма да седи с часове в социалните мрежи, а ще се занимава, например, със саморазвитие, здраве. Преди да вложи енергията си в нещо, той първо определя целта – за какво му трябва, до какво ще доведе и едва тогава започва да действа. А не обратното – произволен брой действия, които нямат обща цел.

  1. Никога не се обвинява за грешки

Човек, който обича себе си, няма да се обвинява за грешки. Те са опит. Ако не се спъвате, няма да разберете защо нещо е грешно или неефективно. Когато човек обича себе си, той се приема не само в момента на успеха, но и в моментите на спад.

  1. Познава силните си страни и знае как да ги подчертае

Когато човек обича себе си, той се фокусира върху добродетелите, а не върху недостатъците си. Той знае, че се справя добре и празнува всяко малко нещо, всяко най-малко постижение. Гордее се с успехите си и не си спестява да се хвали.

  1. Бъдете честни със себе си и другите

Човек, който обича себе си, адекватно оценява себе си и обстоятелствата. Не създава ситуация, в която се самозаблуждава или се мами. Той избира горчивата истина пред сладките лъжи, защото разбира, че лъжите отдалечават от истинската цел на душата.

infomax-logo-50-15-HWНАСА публикува тази снимка – раждането на звезда

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе