6 признака, че се превръщате в най-добрата версия на себе си

6 признака, че се превръщате в най-добрата версия на себе си
Психология

6 признака, че се превръщате в най-добрата версия на себе си

Вероятно сте чели за зелените флагове, които да търсите в партньора и във връзките, но какво да кажем за тези, които да разпознаете в себе си? Често сме най-лошите си критици и бързо се вглеждаме в собствените си недостатъци, но има вероятност да сте израснали толкова много и да сте по-близо до всичките си житейски цели, отколкото си мислите.

Растежът е много повече от това да визуализирате бъдещето, което искате (това не пречи, разбира се): той изисква сериозни действия.

infomax-logo-50-15-HW Анна Уинтур: Карл Лагерфелд поддържаше имиджа си на върховен жрец на блясъка, но…

infomax-logo-50-15-HW Истинският монарх на Великобритания, австралийски земеделец, получи покана за коронацията на крал Чарлз III

6 признака, че се превръщате в най-добрата версия на себе си

Ако сте работили за постигане на най-високата версия на себе си, има някои признаци, към които можете да насочите вниманието си, за да разберете, че сте на прав път.

Поставяте граници (и ги следвате)

Може да става дума за това да кажете „не“ на поемането на още един работен проект, когато вече сте се разпръснали твърде много. А може и да създадете безопасна среда в спалнята или да откажете семейна вечеря, за да се погрижите за нуждите си. Вие установявате граници, за да изградите солидна основа за здрави взаимоотношения със себе си и с другите.

Отделяте време да обмислите нуждите си в приятелството, романтичната връзка, работата и т.н. и защо всяка граница, която сте въвели или искате да въведете, е важна за вас. Установявате по няколко наведнъж, поддържате ги прости и сте ясни – това е начинът, по който действате.

Макар че в началото може да е неудобно и да е необходима практика да следвате границите си, вие сте по-добър приятел, партньор и служител, когато се грижите за себе си. Крайната ви цел? Да се чувствате в безопасност, ценени и уважавани, независимо в какъв контекст е поставена границата.

себе си

Спазвате обещанията, които сте си дали

Всички правим жертви за други хора (не забравяйте: граници, дами), но сте научили, че ако не напълните първо собствената си чаша, вашата кариера, взаимоотношения и цели могат да платят цената. Може би сте си обещали, че ще изключите телевизора вместо да изгледате още един епизод на любимия ви сериал в името на качествения сън вечер. Или пък ще медитирате поне 15 минути първо сутрин, вместо да спирате за кафе преди работа. Без значение какво си казвате, вие държите на думата си и изпълнявате всяко обещание. Най-хубавото? Придобили сте увереност и доверие в себе си.

Тайната на това да се уверите, че изпълнявате обещанията си? На първо място, вие сте реалистични и конкретни по отношение на ангажиментите, които поемате. С други думи, настройвате се за успех, вместо да поемате прекомерни ангажименти. Започнете с малки стъпки към постигането на голямата цел.

Освобождавате се от самоограничаващите убеждения

Всички имаме погрешни предубеждения, представи и разкази, които сме си казали и които ни пречат да се превърнем в най-добрата си същност: „Не съм достатъчно красива“, „Не трябва да кандидатствам за тази работа, защото няма да я получа“, „Никога няма да намеря подходящия партньор“.

Затова правите крачка назад и определяте ограничаващите си убеждения, като си мислите за възможните причини, които стоят зад тях, поставяте ги под въпрос и ги оспорвате. След това ги преформулирате във вдъхновяваща и мотивираща идея. Но не спирайте дотук. Упражнявате любовта към себе си с утвърждения, като например „Аз съм достатъчен“, „Имам какво да предложа на света“ и „Аз съм достоен за любов“.

себе си 2

Проявявате състрадание към себе си

Отнасяте се с доброта към своите най-добри приятели, без да се замисляте, особено когато те са строги към себе си. Но когато сте допуснали грешка или не сте успели да постигнете цел, отношението към себе си с доброта не е било толкова лесно. В миналото сте били склонни да се самобичувате и да позволите на самоограничаващите се убеждения да вземат връх. Но сега проявявате към себе си същата милост, която проявявате към приятелите си. Практикувате състрадание към себе си и като държите другите отговорни за действията им, да речем, когато границата, която ясно сте поставили с приятел, е била пресечена. Също и като молите за помощ, когато имате нужда от нея, например доверен член на семейството или колега.

Проявяването на състрадание към себе си не е станало с едно щракване на пръста, но сте усвоили това умение с търпение. Резултатът? Изградили сте устойчивост, постигнали сте напредък в постигането на целите си и сте намалили стреса.

Позволявате си да изпитвате всички емоции без осъждане

Дори нашето „най-добро аз“ понякога изпитва негативни чувства, не само към себе си, а и към другите. Не знаете, че се превръщате в най-добрата си същност, когато престанете да се чувствате тъжни, тревожни или стресирани. Знаете, че се превръщате в най-добрата си същност, когато признавате тези чувства и знаете как да ги обработвате. Не замитате негативните чувства под килима, не ги заравяте в работата или в бутилките вино, докато не можете повече да ги сдържате. Всички емоции са за усещане: щастие, благодарност и вълнение, но също и тъга, гняв, тревога, завист и самота. Чувствате всичките си чувства, защото всяко от тях е валидно.

В края на краищата преживяването на цялата ни същност – доброто, лошото, грозното – е това, което ни прави хора и подобрява взаимоотношенията ни; особено (и най-вече) тези, които имаме със себе си.

себе си

Удобно ви е да се чувствате неудобно

Разбира се, можете да натиснете бутона за отлагане на алармата, да пропуснете всяка тренировка и да останете на старата работа. Но излизането от зоната на комфорт е задължително, ако желаете да израснете – в личен, професионален и романтичен план. Не е лесно, но вие сте идентифицирали нещата, които ви носят дискомфорт, и все пак сте ги преследвали. Изправили сте се пред тях с главата напред, знаейки, че може да не получите незабавно удовлетворение и да рискувате да се провалите или да бъдете отхвърлени. Но ето я и частта с „най-доброто от себе си“: все пак сте го направили, защото знаете, че това е, което наистина искате.

6 признака, че се превръщате в най-добрата версия на себе си

Вижте още интересни теми:

Кратък наръчник за ефективното премахване на безпорядъка от дома ви

Фън шуй техники, за да привлечете любовта и богатството в дома си

Три неща, които носят позитивна енергия в дома ви

4 зодии, които искат да излизат с приключенски настроен партньор

9 особености на истинската любов, които я отличават от другите

4 зодии, които обичат да правят услуги на своята половинка

4 зодии, които преживяват раздялата, като излизат с друг

Обичам ли го? 5 начина да разберете какво чувствате

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе