Защо някои хора наказват с мълчаливо отношение във връзката

Защо някои хора наказват с мълчаливо отношение във връзката
Любов и партньорство Психология

Защо някои хора наказват с мълчаливо отношение във връзката

В сложния танц на една романтична връзка единият да наказва с мълчаливо отношение другия може да бъде едно от най-болезнените и разочароващи преживявания, които човек може да понесе. Ледената стена на мълчанието може да ни накара да се чувстваме изолирани, объркани и наранени. Не е нужно болката да е физическа, психическата е не по-малко тревожна. Пред лицето на това емоционално предизвикателство обаче е важно да запазим достойнството си и да реагираме с благодат.

В тази статия разглеждаме психологията на това мълчаливо отношение, което е често срещано във връзките, макар много хора да не си го признават. Като разбираме това препятствие в общуването и прилагаме здравословни механизми за справяне, можем да се издигнем над токсичността на този тип поведение и да създадем по-здрави връзки с партньорите си.

Защо някои хора наказват с мълчаливо отношение във връзката

infomax-logo-50-15-HW Иво Сиромахов: Ето ги законите на плажа

infomax-logo-50-15-HW Кошмар! Изкуственият интелект вече може да чете мислите на човека

Ето и някои причини защо хората наказват партньора си с мълчаливо отношение:

Избягване на конфликти

Някои хора прибягват до мълчаливо отношение като защитен механизъм, за да избегнат трудни разговори, за които се опасяват, че могат да прераснат в конфликти. По този начин те се опитват да запазят положението привидно спокойно, но в действителност много бъркат. Това може да влоши ситуацията. Възможно е да вярват, че с мълчаливо отношение ще предотвратят споровете и ще позволят на проблема да се разреши от само себе си.

Вашият партньор със сигурност не чете мисли. Избягването на конфликти изцяло може да доведе до нерешени проблеми, които с времето да породят негодувание. Колкото по-рано опитате да се справите с дадена трудност в отношенията ви, толкова по-лесно ще ви е да го направите. Когато премълчавате дълго, в даден момент нещата ще ескалират и може да се стигне до по-сериозна драма.

Защо някои хора наказват с мълчаливо отношение във връзката

Власт и контрол

Чрез въздържане от комуникация и мълчаливо отношение се дава усещане за власт и контрол над другия човек, като го прави уязвим и търсещ помирение. За лицето, което използва тази тактика по пасивно-агресивен начин, тя може да послужи като средство за утвърждаване на господството и получаване на предимство в динамиката на връзката. Това може да доведе до токсична връзка. Никой няма право да се държи по подобен начин с човека до себе си, още повече ако твърди, че го обича. Затова, ако забележите този червен флаг и това е причината за мълчаливо отношение от страна на партньора, вземете мерки.

Емоционална манипулация

Манипулацията с мълчаливо отношение може да бъде използвана като форма на наказание, като инструмент за манипулиране на емоциите, създаване на чувство за вина или търсене на внимание от страна на лицето, което го получава (напр. мълчаливо отношение след кавга). Човекът, който прилага тази стратегия, може да се надява, че мълчанието му ще накара другото лице да се почувства виновно или да се постарае повече, за да спечели вниманието и обичта му. Това също е сериозен признак за токсичност, така че не се поддавайте.

мълчаливо отношение

Избягване на отговорността

Използването на метода на мълчаливо отношение може да освободи някого от отговорност за действията или думите му. Отказвайки да общува, той избягва да се занимава с ролята си в конфликта или с последиците от негативното си поведение, избягвайки отговорността. Удовлетвореността от взаимоотношенията при този тип взаимоотношения е близка до нулата. Те се възползват от чувствителния човек, което може да бъде ситуация на злоупотреба и да доведе до психическо насилие и мълчалив тормоз.

Емоционална незрялост

Лицата, на които липсват здравословни умения за общуване, могат да прибягнат до мълчаливо отношение, когато се чувстват претоварени от емоциите си или неспособни да изразят ефективно мислите си. Това е форма на премълчаване и това отношение във взаимоотношенията често се корени в неспособността да се справят конструктивно с емоциите и да общуват зряло и открито.

При всички случаи трябва да знаете, че с мълчание няма как да имате здрава и трайна връзка. Трябва да обсъждате проблемите си и да не позволявате на човека отсреща да ви манипулира. Заслужавате да ви ценят и уважават, не приемайте нищо по-малко.

мълчаливо отношение

Вижте още:

Силната жена oбича себе си, въпреки всичките си недостатъци

Силната жена знае какво иска и как да го получи, защото има характер

Петър Дънов за Жената: Повдигнете Жената и тя ще спаси света!

9 особености на истинската любов, които я отличават от другите

Бог има план за теб. Просто повярвай

Запознанството е приятен начин да намериш това, което търсиш и да разбереш коя си

Щастието се крие в малките неща, но е трудно да го осъзнаем

Парите не могат да купят истински важните неща в живота

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе