Иглолистната гора и благотворните ѝ ползи

Иглолистната гора и благотворните ѝ ползи
Добра форма

Иглолистната гора и благотворните ѝ ползи

Иглолистната гора, ведно с широколистната заслужено се наричат зелените бели дробове на планетата Земя. Ако иглолистната гора и всички видове дървета бъдат унищожени, то много скоро след тяхното изчезване животът – такъв, какъвто го познаваме ще спре да съществува. Запомнете, че Земята е жив организъм и нейният бял дроб са горите. А иглолистната гора постоянно и неуморно изпълнява своите функции, а именно да филтрира въздухът, без който не би ни имало по този свят.

Иглолистната гора и благотворните ѝ, животворни, ползи

Дърветата-естествени лечители

Пчелите са в беда! Не позволявайте да бъдат унищожени! Светът няма да е същият без тях!

Докато дишате, никога не забравяйте: НИКЪДЕ НЯМА ДА ДИШАТЕ ТОЛКОВА ЛЕСНО, КОЛКОТО В ИГЛОЛИСТНАТА ГОРА!!!

Иглолистната гора и благотворните ѝ ползи
Източник: www.pixabay.com

Още с първата глътка на този ароматен въздух (дъх на борова смола) ще почувствате прилив на енергия и веднага ще забравите за „неотложните“ градски ангажименти. Престоят в „прегръдките“ на иглолистната гора е най-екологичната почивка, която можете да си представите.

Каква е ползата от въздуха, на който може да се наситите в боровата гора?

Всеки знае, че иглолистните гори се наричат ​​“зелените бели дробове на планетата“ – и има защо. Учените са доказали, че въздухът в боровата гора е най-чист – съдържа най-малкото количество болестотворни бактерии (не повече от триста на кубичен метър). Боровите дървета, величествено и гордо издигащи се към небесата, имат способността да разпръскват специални летливи вещества, които дезинфекцират въздуха. Уникален процес! Мъдростта на природата е несравнима!

Борът отделя етерични масла, които, реагирайки с кислорода, освобождават озон, който е толкова ценен за човешкото здраве. В древни времена, когато не е имало лекарства и медицината не е била развита, по време на епидемии и вируси хората са окачвали иглолистни клони в домовете си, за да наситят атмосферата с озонови изпарения, които унищожавали безпощадните бактерии.

Иглолистната гора и благотворните ѝ ползи
Източник: www.pixabay.com

Как иглолистната гора влияе върху благосъстоянието на човешкото тяло?

Докато сте сред иглолистната гора дробовете ви ще се прочистят и наситят със свеж въздух, а дишането ви ще се нормализира. Боровият въздух укрепва бронхите и въздейства на кашлицата. Често хора споделят, че при пристигането си в гората започват да се чувстват замаяни. И това е точна така, а освен това си има своето просто обяснение.

Градската среда на живот е бедна на кислород, т.е. човешкото тяло функционира в бедна на чист въздух среда. Ето защо, когато сред иглолистната гора тялото ви незабавно започва да се насища с най-чистия и полезен кислород, обогатен с витамини и озон. Световъртежът преминава бързо, защото процесът на детоксикация се случва сравнително бързо. За пълно възстановяване се препоръчва да бъдете поне десет дни в иглолистната гора, но и по-краткият престой, бъдете сигурни, че ще окаже своя благоприятен ефект върху здравето.

Иглолистната гора и благотворните ѝ ползи
Източник: www.pixabay.com

Защо има полза от боровия въздух?

Въздухът от борова гора е полезен не само за дихателните пътища, но и за нервната система. Миризмата на борови иглички и полезните вещества, които отделя оказват нежен седативен (успокояващ) ефект. Зелените иглички съдържат огромно количество витамин С. Страдащите от алергии също ще почувстват облекчение след посещението си на тези места. На базата на боров прах в Швеция се произвеждат лекарства за алергия.

Атмосферата придобива фантастични лечебни свойства не само благодарение на иглолистните игли, но и поради комбинацията им с борова кора и дърво. Комбинацията от тези фактори подмладява кожата и подобрява състоянието на организма като цяло. Също така си заслужава да се отбележи регулирането на нивата на холестерола, лечението на главоболие и противопоставянето на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Със сигурност сте виждали хора, които живеят сред иглолистната гора и изглеждат значително по-млади, спрямо реалната си възраст.

No stress! Без стрес!

Иглолистната гора и благотворните ѝ ползи
Източник: www.pixabay.com

По отношение на облекчаването на стреса, напрежението и хроничната умора, боровата гора е незаменимо лекарство в борбата с тези все по-често срещани заболявания. Йоните на горския въздух се справят отлично с тях, като влияят положително на човешкото тяло, нежно успокояват нервната система, нормализират кръвното налягане, подобряват работата на белите дробове.

Иглолистната гора помага за лечение на късогледство!

Двучасовите разходки в гората са отличен начин за предотвратяване на късогледство. В гората винаги гледате в далечината, за разлика от ситуациите у дома или на работа, където очите са постоянно уморени от монитори и фокусиране върху близки предмети, когато готвите, ремонтирате, шиете и т.н. Чрез фокусиране върху далечни обекти , позволявате на очите да релаксират. Зеленият цвят на гората насърчава по-голяма релаксация и успокоява, както очите, така и нервната система.

За финал…

Самото съзерцание на високи тънки борове и ели, буйни храсти, любуване на цялата красота на гората, трептенето на слънчевите лъчи сред клоните на дърветата, преплитащи се над главата ви, звуците на вятъра, изгубени в листата – всичко това може да създаде мир във вас и да отвори пътя към вътрешната хармония.

Лечебната сила на боровите връхчета (рецепти)

infomax-logo-50-15-HW Стартира проект за възстановяване на брадатия лешояд в България и на Балканите

Tagged , , ,
на горе